Home Hantar Artikel Ke Forum Menu Berita Menua Akaun Anda Tops Hits Maklum Balas Iklan
Iklan Berbayar
Rahsia Suami Gagah Isteri Sayang



Untuk tempahan iklan sila klik di sini
Login/Masuk
Nickname

Password

Don't have an account yet? You can create one. As a registered user you have some advantages like theme manager, comments configuration and post comments with your name.
Modules
· Home
· Arkib Berita
· Cetak Artikel
· Downloads
· Feedback
· Flash_Player
· Forums
· iklandetik
· Journal
· Members List
· News_sol
· Private Messages
· PRK Sg. Limau
· Recommend Us
· Search
· Shout Box
· Submit News
· Surveys
· Top 10
· Topics
· TopikML
· Web Links
· Your Account
Shout Box

Only registered users can shout. Please login or create an account.
Minda Lutfi

Tiga dialog santai pagi Rabu

Adakah saya masih bermimpi...

Miminimumkan rasuah, Miminimumkan kuasa .

Persepsi Buruk Mengenai Gabungan Pembangkang ...

Masih berpeluang menang walaupun tiga penjuru

Perak nampak mudah tapi cukup sengit

Lebih mudah Pakatan Harapan ambil alih Kedah

Menyanggah tohmahan Amanah bukan parti Islam

Tiang seri Umno bakal roboh

Muafakat politik haruslah dihormati
Semua...
Pendapat

PLUS wajib beri kad TnG percuma, subsidi SmartTag

Gaji rakyat memang rendah

Sesekali jengahlah keadaan di sekolah tahfiz

Mb lantik jawatan exco, mb jugalah yang tamatkan.

China ceroboh Sarawak, Hishammuddin perlu tegas

Takziah kepada keluarga Adik Mohd Thaqif Amin Mohd Ghadafi.

Sambut Israk Mikraj perlu nafas baru, bukan klise

Sikit - Sikit Syiah, Sikit - Sikit Wahabi

Masjid perlu mesra dakwah

Tenanglah menulis hujah atau idea anda
Semua...
Penulis Tamu

Takziah Dan Bersabar Atas Musibah

Takziah atas kejadian ribut di Muktamar PAS

Ribut di Muktamar Pas: Presiden Amanah berdoa semoga semua selamat

Tutup sekolah tahfiz cadangan habis cerdik?

Apa itu 'pembangunan Islam' wahai Datuk Seri Najib?

Penyelesaian Hutang 1MDB Kepada IPIC: Kenapa Pegawai Pejabat PM yang terlibat.

1MDB: Penyelesaian Atas Kertas

Berkenaan Kerjasama Saya Dengan Pasukan Petugas Khas Forex

Arbitrari 1MDB: Runtuhnya 'teori curi' pembangkang

Muktamar Pas kenapa Azmin yang berdebar?
Semua...
Open Artikel

Jangan pilih kawan makan kawan

Bagaimana DAP, PKR tanpa sokongan Pas di Pulau Pinang

'Kenyataan saya diambil di luar konteks'

PKR-Pas genting dalam tahaluf siyasi

Lebai dan polemik citra Melayu

Umno sedia beri laluan Pas kuasai 5 negeri?

Antara Debaran, Penghormatan Dan Kejayaan

Harga gula naik: Reda dan pasrahlah!

'Dr M tak bodoh cuma oportunis'

MCA perlu henti layan jerat politik DAP
Semua...
Kritikan

PAS sedang bekerja untuk Umno secara total

Apakah PAS berasa sudah cukup kuat?

PAS: Parti politik atau jemaah tabligh?

Kecelaruan mentel Politik Suhaizan

PAS yang semakin lemas

Jawablah dengan berhemah,wahai pemimpin politik!

Harapan Palsu Deklarasi Mahathir

Masih "jantan" kah Mahfuz dan Husam?

Blok ke-3 PAS yang mencurigakan

Pakatan Harapan makin tiada harapan
Semua...
Rangking Forum
Kedudukan Forumer:
© 2009 Detikdaily
Online
Welcome, Anonymous
Nickname
Password
(Register)
Membership:
Latest: Mursyid
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 24846

People Online:
Visitors: 795
Members: 0
Total: 795
Anonymous Online

Statistik RealTime Semasa:

Sila klik..
Detikdaily.Net :: View topic - Free Text & Video Tutorial Cara Bina Website Yang Mudah
 Forum FAQForum FAQ   SearchSearch   UsergroupsUsergroups   ProfileProfile   Log In Semak PMLog In Semak PM   Log inLog in 

Free Text & Video Tutorial Cara Bina Website Yang Mudah

 
Post new topic   Reply to topic    Detikdaily.Net Forum Index -> Komputer, ICT & Teknologi
View previous topic :: View next topic  
Author Message
fordaftar
Junior Member
Junior Member


Joined: Mar 05, 2011
Posts: 50
Location: Phnom Penh

PostPosted: Thu Jul 07, 2011 7:25 pm    Post subject: Free Text & Video Tutorial Cara Bina Website Yang Mudah Reply with quote

Apa Itu Domain & Web Hosting? (Text)

Saya seringkali ditanya, “Apa itu webhosting?”. Soalan ini mungkin kelihatan agak mudah, dan bagi mereka yang sudah sedia ada gambaran mengenainya memang agak mudah untuk dijelaskan. Tetapi, bagi mereka yang masih baru di dalam dunia internet, istilah “webhosting” agak mengelirukan. Di dalam website ini, saya akan menjelaskan dengan sejelas-jelasnya mengenai, apa itu webhosting.

Baiklah, apabila kita mengatakan, kita ingin membina dan memiliki sebuah website. Kita tidak boleh lari dari 3 kompenen asas berikut.

1. Website (Rumah)
Secara analoginya, kita boleh menganggap, website itu adalah seperti rumah atau pejabat kita. Untuk membina rumah, kita perlukan, simen, batu-bata, papan, paku, syiling dan sebagainya.
Samalah halnya dengan membina website, untuk membina website, kita memerlukan perisian pembangunan web seperti macromedia dreamweaver, microsoft frontpage dan perisian-perisian yang lain. Website kita pula boleh berbentuk html, php,asp dan sebagainya.

2. Nama Domain (Alamat)
Nama domain pula boleh dianggap seperti alamat rumah. Nama domain ini anda boleh beli daripada mana-mana penjual nama domain atau lebih dikenali sebagai “Pendaftar Nama Domain” yang banyak terdapat di internet. Nama domain ini biasanya anda boleh dapati dengan harga serendah RM35 setahun hinggalah ke RM150 setahun. Nama domain ini adalah penting untuk memastikan orang ramai boleh memasuki laman web anda. Jika anda tidak mempunyai nama domain, ia adalah seperti anda membina rumah tanpa alamat. Tiada siapa akan datang atau sampai ke rumah anda.

3. Webhosting (Tapak Rumah)
Webhosting pula boleh dianggap sebagai tanah/tapak rumah bagi rumah anda. Tanpa tanah, anda tidak boleh mendirikan rumah. Oleh itu, anda mesti mempunyai webhosting jika anda ingin memiliki sebuah website. Webhosting ini sebenarnya adalah merupakan sebuah komputer yang mempunyai sambungan internet 24 jam dan orang ramai boleh akses kepadanya. Oleh itu, anda perlulah meletakkan website anda di webhosting untuk orang ramai mengaksesnya.
Itulah penerangan ringkas serta konsep asas bagi webhosting.
....................................

Belajar Lebih Lanjut di: http://www.musaahmad.com/laman-web/





.....................................


Last edited by fordaftar on Sat Dec 24, 2016 6:57 pm; edited 4 times in total
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
online2click
Junior Member
Junior Member


Joined: Jul 28, 2011
Posts: 2

PostPosted: Thu Jul 28, 2011 4:06 pm    Post subject: Re: Free Text & Video Tutorial Bina Website Yang Mudah Reply with quote

fordaftar wrote:
Apa Itu Domain & Web Hosting? (Text)

Saya seringkali ditanya, “Apa itu webhosting?”. Soalan ini mungkin kelihatan agak mudah, dan bagi mereka yang sudah sedia ada gambaran mengenainya memang agak mudah untuk dijelaskan. Tetapi, bagi mereka yang masih baru di dalam dunia internet, istilah “webhosting” agak mengelirukan. Di dalam website ini, saya akan menjelaskan dengan sejelas-jelasnya mengenai, apa itu webhosting.

Baiklah, apabila kita mengatakan, kita ingin membina dan memiliki sebuah website. Kita tidak boleh lari dari 3 kompenen asas berikut.

1. Website (Rumah)
Secara analoginya, kita boleh menganggap, website itu adalah seperti rumah atau pejabat kita. Untuk membina rumah, kita perlukan, simen, batu-bata, papan, paku, syiling dan sebagainya.
Samalah halnya dengan membina website, untuk membina website, kita memerlukan perisian pembangunan web seperti macromedia dreamweaver, microsoft frontpage dan perisian-perisian yang lain. Website kita pula boleh berbentuk html, php,asp dan sebagainya.

2. Nama Domain (Alamat)
Nama domain pula boleh dianggap seperti alamat rumah. Nama domain ini anda boleh beli daripada mana-mana penjual nama domain atau lebih dikenali sebagai “Pendaftar Nama Domain” yang banyak terdapat di internet. Nama domain ini biasanya anda boleh dapati dengan harga serendah RM35 setahun hinggalah ke RM150 setahun. Nama domain ini adalah penting untuk memastikan orang ramai boleh memasuki laman web anda. Jika anda tidak mempunyai nama domain, ia adalah seperti anda membina rumah tanpa alamat. Tiada siapa akan datang atau sampai ke rumah anda.

3. Webhosting (Tapak Rumah)
Webhosting pula boleh dianggap sebagai tanah/tapak rumah bagi rumah anda. Tanpa tanah, anda tidak boleh mendirikan rumah. Oleh itu, anda mesti mempunyai webhosting jika anda ingin memiliki sebuah website. Webhosting ini sebenarnya adalah merupakan sebuah komputer yang mempunyai sambungan internet 24 jam dan orang ramai boleh akses kepadanya. Oleh itu, anda perlulah meletakkan website anda di webhosting untuk orang ramai mengaksesnya.
Itulah penerangan ringkas serta konsep asas bagi webhosting.
....................................


Belajar Membina Website Dengan FrontPage 2003 (Video)
http://tinyurl.com/6clokq4

1. FrontPage 2003 - Bina web pages, Pilih theme (Video)
http://tinyurl.com/3j5sz9v

2 - FrontPage 2003 - Bina table layout (Video)
http://tinyurl.com/3sywqg7

3 - FrontPage 2003 - Mewarnai table layout (Video)
http://tinyurl.com/6jgbe78

4 - FrontPage 2003 - Marquee, Masukkan Tulisan & Gambar, Copy Right (Video)
http://tinyurl.com/648apuu

5 - FrontPage 2003 - Tukar warna text, Masukkan butang dan link (Video)
http://tinyurl.com/62w3he7

6 -Tutorial FrontPage 2003 - Bina Sidebar, Masukan Gambar & Text (Video)
http://tinyurl.com/64yqjn2

7 - Tutorial FrontPage 2003 - Susun sidebar, baiki navigation bar, tengahkan webpage (Video)
http://tinyurl.com/3znkx3e

8 - Tutorial FrontPage 2003 - Copy design dan paste dalam setiap page (Video)
http://tinyurl.com/3zfc99f

9 - Tutorial FrontPage 2003 - Isi page dengan content dan gambar (Video)
http://tinyurl.com/3q7zlmg

10 - Tutorial FrontPage 2003 - Isi page contact dengan content (Video)
http://tinyurl.com/3nbklfk

11 - Tutorial FrontPage 2003 - Masukan gambar ke dalam page gallery (Video)
http://tinyurl.com/4xo9zga









.....................................


nak tanya cara daftar doman dan webhosting
Back to top
View user's profile Send private message
fordaftar
Junior Member
Junior Member


Joined: Mar 05, 2011
Posts: 50
Location: Phnom Penh

PostPosted: Sun Jul 31, 2011 4:40 pm    Post subject: Re: Free Text & Video Tutorial Bina Website Yang Mudah Reply with quote

online2click wrote:
fordaftar wrote:
Apa Itu Domain & Web Hosting? (Text)

Saya seringkali ditanya, “Apa itu webhosting?”. Soalan ini mungkin kelihatan agak mudah, dan bagi mereka yang sudah sedia ada gambaran mengenainya memang agak mudah untuk dijelaskan. Tetapi, bagi mereka yang masih baru di dalam dunia internet, istilah “webhosting” agak mengelirukan. Di dalam website ini, saya akan menjelaskan dengan sejelas-jelasnya mengenai, apa itu webhosting.

Baiklah, apabila kita mengatakan, kita ingin membina dan memiliki sebuah website. Kita tidak boleh lari dari 3 kompenen asas berikut.

1. Website (Rumah)
Secara analoginya, kita boleh menganggap, website itu adalah seperti rumah atau pejabat kita. Untuk membina rumah, kita perlukan, simen, batu-bata, papan, paku, syiling dan sebagainya.
Samalah halnya dengan membina website, untuk membina website, kita memerlukan perisian pembangunan web seperti macromedia dreamweaver, microsoft frontpage dan perisian-perisian yang lain. Website kita pula boleh berbentuk html, php,asp dan sebagainya.

2. Nama Domain (Alamat)
Nama domain pula boleh dianggap seperti alamat rumah. Nama domain ini anda boleh beli daripada mana-mana penjual nama domain atau lebih dikenali sebagai “Pendaftar Nama Domain” yang banyak terdapat di internet. Nama domain ini biasanya anda boleh dapati dengan harga serendah RM35 setahun hinggalah ke RM150 setahun. Nama domain ini adalah penting untuk memastikan orang ramai boleh memasuki laman web anda. Jika anda tidak mempunyai nama domain, ia adalah seperti anda membina rumah tanpa alamat. Tiada siapa akan datang atau sampai ke rumah anda.

3. Webhosting (Tapak Rumah)
Webhosting pula boleh dianggap sebagai tanah/tapak rumah bagi rumah anda. Tanpa tanah, anda tidak boleh mendirikan rumah. Oleh itu, anda mesti mempunyai webhosting jika anda ingin memiliki sebuah website. Webhosting ini sebenarnya adalah merupakan sebuah komputer yang mempunyai sambungan internet 24 jam dan orang ramai boleh akses kepadanya. Oleh itu, anda perlulah meletakkan website anda di webhosting untuk orang ramai mengaksesnya.
Itulah penerangan ringkas serta konsep asas bagi webhosting.
....................................


Belajar Membina Website Dengan FrontPage 2003 (Video)
http://tinyurl.com/6clokq4

1. FrontPage 2003 - Bina web pages, Pilih theme (Video)
http://tinyurl.com/3j5sz9v

2 - FrontPage 2003 - Bina table layout (Video)
http://tinyurl.com/3sywqg7

3 - FrontPage 2003 - Mewarnai table layout (Video)
http://tinyurl.com/6jgbe78

4 - FrontPage 2003 - Marquee, Masukkan Tulisan & Gambar, Copy Right (Video)
http://tinyurl.com/648apuu

5 - FrontPage 2003 - Tukar warna text, Masukkan butang dan link (Video)
http://tinyurl.com/62w3he7

6 -Tutorial FrontPage 2003 - Bina Sidebar, Masukan Gambar & Text (Video)
http://tinyurl.com/64yqjn2

7 - Tutorial FrontPage 2003 - Susun sidebar, baiki navigation bar, tengahkan webpage (Video)
http://tinyurl.com/3znkx3e

8 - Tutorial FrontPage 2003 - Copy design dan paste dalam setiap page (Video)
http://tinyurl.com/3zfc99f

9 - Tutorial FrontPage 2003 - Isi page dengan content dan gambar (Video)
http://tinyurl.com/3q7zlmg

10 - Tutorial FrontPage 2003 - Isi page contact dengan content (Video)
http://tinyurl.com/3nbklfk

11 - Tutorial FrontPage 2003 - Masukan gambar ke dalam page gallery (Video)
http://tinyurl.com/4xo9zga









.....................................


nak tanya cara daftar doman dan webhosting


saya rekomenkan anda daftar domain dan webhosting dengan GoDaddy.com sebab ianya sangat bagus.

cara daftar sila baca di sini
http://www.murlu.com/godaddy-domain-registration/
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
online2click
Junior Member
Junior Member


Joined: Jul 28, 2011
Posts: 2

PostPosted: Sat Nov 05, 2011 1:48 pm    Post subject: Re: Free Text & Video Tutorial Cara Bina Website Yang Mu Reply with quote

salam. link pertama "Belajar Membina Website Dengan FrontPage 2003 (Video)" ni rosak ke? tak dpt link. mintak tuka atau refresh blik link ni

terima kasih.
Back to top
View user's profile Send private message
fordaftar
Junior Member
Junior Member


Joined: Mar 05, 2011
Posts: 50
Location: Phnom Penh

PostPosted: Mon Nov 14, 2011 11:57 am    Post subject: Re: Free Text & Video Tutorial Cara Bina Website Yang Mu Reply with quote

online2click wrote:
salam. link pertama "Belajar Membina Website Dengan FrontPage 2003 (Video)" ni rosak ke? tak dpt link. mintak tuka atau refresh blik link ni

terima kasih.


dah ubah link. terima kasih atas komen yg di beri.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
umau
V.I.P Member
V.I.P Member


Joined: Apr 21, 2009
Posts: 9602
Location: Negeri lagenda .. Hang Jebat

PostPosted: Mon Nov 14, 2011 12:18 pm    Post subject: Reply with quote

Terimakasih tuan tanah dengan info yang diberi ....
Back to top
View user's profile Send private message
fordaftar
Junior Member
Junior Member


Joined: Mar 05, 2011
Posts: 50
Location: Phnom Penh

PostPosted: Thu Nov 17, 2011 10:49 am    Post subject: Reply with quote

umau wrote:
Terimakasih tuan tanah dengan info yang diberi ....


saya bukan tuan tanah la. walau mcm mana pun "sama-sama"
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
fordaftar
Junior Member
Junior Member


Joined: Mar 05, 2011
Posts: 50
Location: Phnom Penh

PostPosted: Sat Dec 24, 2016 6:55 pm    Post subject: Re: Free Text & Video Tutorial Bina Website Yang Mudah Reply with quote

online2click wrote:
fordaftar wrote:
Apa Itu Domain & Web Hosting? (Text)

Saya seringkali ditanya, “Apa itu webhosting?”. Soalan ini mungkin kelihatan agak mudah, dan bagi mereka yang sudah sedia ada gambaran mengenainya memang agak mudah untuk dijelaskan. Tetapi, bagi mereka yang masih baru di dalam dunia internet, istilah “webhosting” agak mengelirukan. Di dalam website ini, saya akan menjelaskan dengan sejelas-jelasnya mengenai, apa itu webhosting.

Baiklah, apabila kita mengatakan, kita ingin membina dan memiliki sebuah website. Kita tidak boleh lari dari 3 kompenen asas berikut.

1. Website (Rumah)
Secara analoginya, kita boleh menganggap, website itu adalah seperti rumah atau pejabat kita. Untuk membina rumah, kita perlukan, simen, batu-bata, papan, paku, syiling dan sebagainya.
Samalah halnya dengan membina website, untuk membina website, kita memerlukan perisian pembangunan web seperti macromedia dreamweaver, microsoft frontpage dan perisian-perisian yang lain. Website kita pula boleh berbentuk html, php,asp dan sebagainya.

2. Nama Domain (Alamat)
Nama domain pula boleh dianggap seperti alamat rumah. Nama domain ini anda boleh beli daripada mana-mana penjual nama domain atau lebih dikenali sebagai “Pendaftar Nama Domain” yang banyak terdapat di internet. Nama domain ini biasanya anda boleh dapati dengan harga serendah RM35 setahun hinggalah ke RM150 setahun. Nama domain ini adalah penting untuk memastikan orang ramai boleh memasuki laman web anda. Jika anda tidak mempunyai nama domain, ia adalah seperti anda membina rumah tanpa alamat. Tiada siapa akan datang atau sampai ke rumah anda.

3. Webhosting (Tapak Rumah)
Webhosting pula boleh dianggap sebagai tanah/tapak rumah bagi rumah anda. Tanpa tanah, anda tidak boleh mendirikan rumah. Oleh itu, anda mesti mempunyai webhosting jika anda ingin memiliki sebuah website. Webhosting ini sebenarnya adalah merupakan sebuah komputer yang mempunyai sambungan internet 24 jam dan orang ramai boleh akses kepadanya. Oleh itu, anda perlulah meletakkan website anda di webhosting untuk orang ramai mengaksesnya.
Itulah penerangan ringkas serta konsep asas bagi webhosting.
....................................


Belajar Membina Website Dengan FrontPage 2003 (Video)
http://tinyurl.com/6clokq4

1. FrontPage 2003 - Bina web pages, Pilih theme (Video)
http://tinyurl.com/3j5sz9v

2 - FrontPage 2003 - Bina table layout (Video)
http://tinyurl.com/3sywqg7

3 - FrontPage 2003 - Mewarnai table layout (Video)
http://tinyurl.com/6jgbe78

4 - FrontPage 2003 - Marquee, Masukkan Tulisan & Gambar, Copy Right (Video)
http://tinyurl.com/648apuu

5 - FrontPage 2003 - Tukar warna text, Masukkan butang dan link (Video)
http://tinyurl.com/62w3he7

6 -Tutorial FrontPage 2003 - Bina Sidebar, Masukan Gambar & Text (Video)
http://tinyurl.com/64yqjn2

7 - Tutorial FrontPage 2003 - Susun sidebar, baiki navigation bar, tengahkan webpage (Video)
http://tinyurl.com/3znkx3e

8 - Tutorial FrontPage 2003 - Copy design dan paste dalam setiap page (Video)
http://tinyurl.com/3zfc99f

9 - Tutorial FrontPage 2003 - Isi page dengan content dan gambar (Video)
http://tinyurl.com/3q7zlmg

10 - Tutorial FrontPage 2003 - Isi page contact dengan content (Video)
http://tinyurl.com/3nbklfk

11 - Tutorial FrontPage 2003 - Masukan gambar ke dalam page gallery (Video)
http://tinyurl.com/4xo9zga









.....................................


nak tanya cara daftar doman dan webhosting


2 Video tutorial untuk tuan:

1. Cara Memilih Syarikat Hosting Yang Terbaik Untuk Anda:
http://www.musaahmad.com/cara-memilih-syarikat-hosting-yang-terbaik-untuk-anda/

2. Daftar Domain dan Hosting Dengan Bluehost – Tidak sampai 5 minit:
http://www.musaahmad.com/daftar-domain-dan-hosting-dengan-bluehost-tidak-sampai-5-minit/
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Detikdaily.Net Forum Index -> Komputer, ICT & Teknologi All times are GMT + 8 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

  Ahmad Lutfi Othman
  Azizi Abdullah
  Abdul Kadir Jasin
  Mahaguru58
  Merah Tinta
  Amdang 81
  Ibnu Hasyim
  Cucu Mat Kilau
  Tun Dr Mahathir
  Rockys Bru
  Screenshots
  Cikgu Nuri’s Online
  Attakiri
  Abu Ayysah
  Suhaimi Taib
  Redhuan D. Oon
  Lagenda Buta
  Orang Klawang
  Tok Pijat
  Zahid Yusof
  Taranama
  Pemuda BukitKatil
  Kedahlenie..!!
  Dr Fikrah
  Putera Batu
  Addin
  Budu Online

  ...penarik beca
  Roslan SMS Corner
  Amin Iskandar
  A L- H U S S E Y N
  Ketua Perusuh
  Kuda Kepang
  Kickdefella
  Kuda Ranggi
  Putera Maya
  Lanh14
  Wan Nordin Yaacob
  Khalid samad
  Jed Yoong
  Dr. Hj. Hamirdin
  Malaysia Waves
  Sofi Wahab
  Telahan Politik
  Boneka, Penyu, SPR
  Jamaludin Md Isa
  Helang Jagat
  Meli Kapak Jangak
  Hishamuddin Rais

  Tun Telanai
  Faisal Tehrani
  Ibrahim Baba
  Fudzail
  Drs Idham Lim
  Ust Nasrudin
  Zaharuddin.Net
  Al-Bakistani
  SaifulIslam.Com
  Dr. Mohd Asri
  sya~reformis
  al-Kerohi
  Aduka Taruna
  Nik Abdul Nik Aziz
  jahilGoBlog
  Edyesdotcom
  Bulan Penuh 2012
  Rosli Salem
  Che Kamala
  Rusli Islam
  klpost.com
  Jiwo Kelete
  Cenangau
  Pemuda Wilayah
  Lilahi taala
  Kalam Perantau
  Tempe Goreng
  Sokong PR
  Janggut
  Tarmizi Mohd Jam
  Kopitiam Bang Nan
  Pink Turtle
  Perisik Rakyat
  Siasahdaily
  Pahang daily
  Sabahdaily
  Kampus Negara
  Al Banjari
  Bumi Perak
  Zabidi Morad
  Ahmad Fadhil
  Eddie Putra
  Amirulreza
  Rozmal Malakan
  Republik kata
  Go Malaysia
  Ahli Parlimen PAS
  A.M.K.N.S.
  Ust Idris Ahmad
  Mummy Rokiah
  Greenboc
  Lagi....
* Tidak mengikut susunan keutamaan
design by ethaidesign.com