Home Hantar Artikel Ke Forum Menu Berita Menua Akaun Anda Tops Hits Maklum Balas Iklan
Iklan Berbayar
Rahsia Suami Gagah Isteri Sayang



Untuk tempahan iklan sila klik di sini
Login/Masuk
Nickname

Password

Don't have an account yet? You can create one. As a registered user you have some advantages like theme manager, comments configuration and post comments with your name.
Modules
· Home
· Arkib Berita
· Cetak Artikel
· Downloads
· Feedback
· Flash_Player
· Forums
· iklandetik
· Journal
· Members List
· News_sol
· Private Messages
· PRK Sg. Limau
· Recommend Us
· Search
· Shout Box
· Submit News
· Surveys
· Top 10
· Topics
· TopikML
· Web Links
· Your Account
Shout Box

Only registered users can shout. Please login or create an account.
Minda Lutfi

Tiga dialog santai pagi Rabu

Adakah saya masih bermimpi...

Miminimumkan rasuah, Miminimumkan kuasa .

Persepsi Buruk Mengenai Gabungan Pembangkang ...

Masih berpeluang menang walaupun tiga penjuru

Perak nampak mudah tapi cukup sengit

Lebih mudah Pakatan Harapan ambil alih Kedah

Menyanggah tohmahan Amanah bukan parti Islam

Tiang seri Umno bakal roboh

Muafakat politik haruslah dihormati
Semua...
Pendapat

PAS parti besar, tak akan benarkan jadi punching bag

PLUS wajib beri kad TnG percuma, subsidi SmartTag

Gaji rakyat memang rendah

Sesekali jengahlah keadaan di sekolah tahfiz

Mb lantik jawatan exco, mb jugalah yang tamatkan.

China ceroboh Sarawak, Hishammuddin perlu tegas

Takziah kepada keluarga Adik Mohd Thaqif Amin Mohd Ghadafi.

Sambut Israk Mikraj perlu nafas baru, bukan klise

Sikit - Sikit Syiah, Sikit - Sikit Wahabi

Masjid perlu mesra dakwah
Semua...
Penulis Tamu

Debaran Azmin Ali sudah berakhir - Pas putus hubungan dengan PKR

Sayang Mahfuz sudah pergi jauh!

Takziah Dan Bersabar Atas Musibah

Takziah atas kejadian ribut di Muktamar PAS

Ribut di Muktamar Pas: Presiden Amanah berdoa semoga semua selamat

Tutup sekolah tahfiz cadangan habis cerdik?

Apa itu 'pembangunan Islam' wahai Datuk Seri Najib?

Penyelesaian Hutang 1MDB Kepada IPIC: Kenapa Pegawai Pejabat PM yang terlibat.

1MDB: Penyelesaian Atas Kertas

Berkenaan Kerjasama Saya Dengan Pasukan Petugas Khas Forex
Semua...
Open Artikel

Kerajaan Selangor perlu segera singkirkan duri dalam daging

Jangan pilih kawan makan kawan

Bagaimana DAP, PKR tanpa sokongan Pas di Pulau Pinang

'Kenyataan saya diambil di luar konteks'

PKR-Pas genting dalam tahaluf siyasi

Lebai dan polemik citra Melayu

Umno sedia beri laluan Pas kuasai 5 negeri?

Antara Debaran, Penghormatan Dan Kejayaan

Harga gula naik: Reda dan pasrahlah!

'Dr M tak bodoh cuma oportunis'
Semua...
Kritikan

PAS sedang bekerja untuk Umno secara total

Apakah PAS berasa sudah cukup kuat?

PAS: Parti politik atau jemaah tabligh?

Kecelaruan mentel Politik Suhaizan

PAS yang semakin lemas

Jawablah dengan berhemah,wahai pemimpin politik!

Harapan Palsu Deklarasi Mahathir

Masih "jantan" kah Mahfuz dan Husam?

Blok ke-3 PAS yang mencurigakan

Pakatan Harapan makin tiada harapan
Semua...
Rangking Forum
Kedudukan Forumer:
© 2009 Detikdaily
Online
Welcome, Anonymous
Nickname
Password
(Register)
Membership:
Latest: Mursyid
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 24846

People Online:
Visitors: 619
Members: 0
Total: 619
Anonymous Online

Statistik RealTime Semasa:

Sila klik..
Detikdaily.Net :: View topic - Bubur ...
 Forum FAQForum FAQ   SearchSearch   UsergroupsUsergroups   ProfileProfile   Log In Semak PMLog In Semak PM   Log inLog in 

Bubur ...
Goto page 1, 2  Next
 
Post new topic   Reply to topic    Detikdaily.Net Forum Index -> Keluarga, Rumahtangga, Masakan, Pakaian & Perhiasan
View previous topic :: View next topic  
Author Message
21Halim
V.I.P Member
V.I.P Member


Joined: Apr 18, 2009
Posts: 10606

PostPosted: Fri Jan 18, 2013 6:38 pm    Post subject: Bubur ... Reply with quote

Bubur nasi bukan hanya untuk orang sakit (tidak sihat) atau orang yang kesempitan wang.

Sesekali singgah di warung yang jual bubur (atau nasi air) jangan silap pilih lauk... Harganya boleh jadi leibh mahal daripada makan nasi!

Saya suka bubur nasi putih dengan lauk seperti berikut:

Sayur kangkung, ikan bilis goreng, kacang tanah goreng... Cukuplah tu!
Back to top
View user's profile Send private message
solokwanmore
Super Moderator
Super Moderator


Joined: Apr 17, 2009
Posts: 9697
Location: Kg Solok Wan Moh

PostPosted: Fri Jan 18, 2013 8:13 pm    Post subject: Reply with quote

sekitar 90an di simpang selangor pewter wangsa maju seksen 1 dulu ade satu gerai jual nasi air..masa tu aku bujang duduk di kelana jaya..sanggup pi wangsa maju semata-mata nak makan buur gerai ni..

sekitar 2007 aku datang balik tempat ni..dah jadi kawasan industri kecil..ntah kemana agaknye dia pindah...
Back to top
View user's profile Send private message
AmirAfiq
Junior Member
Junior Member


Joined: Dec 26, 2012
Posts: 46

PostPosted: Sat Jan 19, 2013 9:26 am    Post subject: Re: Bubur ... Reply with quote

21Halim wrote:


Saya suka bubur nasi putih dengan lauk seperti berikut:

Sayur kangkung, ikan bilis goreng, kacang tanah goreng... Cukuplah tu!


bagus juga bubur, cepat hadam especially mcm aku yg selalu miss waktu makan.

ikan bilis memang wajib ada, masin2 skit...tapi kat sarawak nie, dapat sayur paku pon sedap jgk, rangup2 bile digoreng dulu.

citer2 psl bubur, hamba pergi buat lah kejap. lapar plak perut.
Back to top
View user's profile Send private message
umau
V.I.P Member
V.I.P Member


Joined: Apr 21, 2009
Posts: 9602
Location: Negeri lagenda .. Hang Jebat

PostPosted: Sun Jan 20, 2013 9:29 am    Post subject: Reply with quote

21Halim wrote:
Bubur nasi bukan hanya untuk orang sakit (tidak sihat) atau orang yang kesempitan wang.

Sesekali singgah di warung yang jual bubur (atau nasi air) jangan silap pilih lauk... Harganya boleh jadi leibh mahal daripada makan nasi!

Saya suka bubur nasi putih dengan lauk seperti berikut:

Sayur kangkung, ikan bilis goreng, kacang tanah goreng... Cukuplah tu!




Kalau tambah lagi satu bahan ni ... sikit lobak asin goreng ... baru le ada emph ... ..

Kalau tak ada selera terutamanya bangun sahur .. makan bubur nasi ni pun jadi ...
Back to top
View user's profile Send private message
21Halim
V.I.P Member
V.I.P Member


Joined: Apr 18, 2009
Posts: 10606

PostPosted: Thu Jan 24, 2013 11:29 pm    Post subject: Reply with quote

Lobak asin memang menambah selera untuk menyantap bubur.

Selain itu aksesori tambahan bagi nasi air ialah telur dadar. Dadarnya harus nipis sekalli. Dadar ini kemudian digulung untuk dihiris agar menjadi semacam tali melingkar.
Back to top
View user's profile Send private message
lanung
V.I.P Member
V.I.P Member


Joined: Apr 20, 2009
Posts: 6802

PostPosted: Fri Jan 25, 2013 12:25 am    Post subject: Reply with quote

aku suka nasi bubur sama itu telur masin...... Very Happy
Back to top
View user's profile Send private message
21Halim
V.I.P Member
V.I.P Member


Joined: Apr 18, 2009
Posts: 10606

PostPosted: Mon Jan 28, 2013 10:26 pm    Post subject: Reply with quote

Makan bubur ini memang syok. Masalahnya cepat lapar semula.
Back to top
View user's profile Send private message
umau
V.I.P Member
V.I.P Member


Joined: Apr 21, 2009
Posts: 9602
Location: Negeri lagenda .. Hang Jebat

PostPosted: Mon Jan 28, 2013 11:02 pm    Post subject: Reply with quote

21Halim wrote:
Makan bubur ini memang syok. Masalahnya cepat lapar semula.

Makan nasi sepinggan .... dan ditambah lagi sepinggan ... kalau nak tambah ...

... tapi makan bubur, biasanya semangkuk atau dua je .... mananya nak kenyang sekenyang makan nasi ... Wink
Back to top
View user's profile Send private message
lanung
V.I.P Member
V.I.P Member


Joined: Apr 20, 2009
Posts: 6802

PostPosted: Mon Jan 28, 2013 11:10 pm    Post subject: Reply with quote

umau wrote:
21Halim wrote:
Makan bubur ini memang syok. Masalahnya cepat lapar semula.

Makan nasi sepinggan .... dan ditambah lagi sepinggan ... kalau nak tambah ...

... tapi makan bubur, biasanya semangkuk atau dua je .... mananya nak kenyang sekenyang makan nasi ... Wink


tapi kadang2 best jugak layan...... Laughing Laughing
Back to top
View user's profile Send private message
umau
V.I.P Member
V.I.P Member


Joined: Apr 21, 2009
Posts: 9602
Location: Negeri lagenda .. Hang Jebat

PostPosted: Mon Jan 28, 2013 11:14 pm    Post subject: Reply with quote

lanung wrote:
umau wrote:
21Halim wrote:
Makan bubur ini memang syok. Masalahnya cepat lapar semula.

Makan nasi sepinggan .... dan ditambah lagi sepinggan ... kalau nak tambah ...

... tapi makan bubur, biasanya semangkuk atau dua je .... mananya nak kenyang sekenyang makan nasi ... Wink


tapi kadang2 best jugak layan...... Laughing Laughing

Betul tu ... terutamanya bagi yang tak ada gigi ... Laughing Laughing
Back to top
View user's profile Send private message
lanung
V.I.P Member
V.I.P Member


Joined: Apr 20, 2009
Posts: 6802

PostPosted: Mon Jan 28, 2013 11:20 pm    Post subject: Reply with quote

umau wrote:
lanung wrote:
umau wrote:
21Halim wrote:
Makan bubur ini memang syok. Masalahnya cepat lapar semula.

Makan nasi sepinggan .... dan ditambah lagi sepinggan ... kalau nak tambah ...

... tapi makan bubur, biasanya semangkuk atau dua je .... mananya nak kenyang sekenyang makan nasi ... Wink


tapi kadang2 best jugak layan...... Laughing Laughing

Betul tu ... terutamanya bagi yang tak ada gigi ... Laughing Laughing


atau gigi dh jarang2 mcm aku.... Laughing Laughing Laughing
Back to top
View user's profile Send private message
kimi
Member
Member


Joined: Jun 14, 2010
Posts: 615

PostPosted: Mon Jan 28, 2013 11:27 pm    Post subject: Reply with quote

saya ni jenis cerewet sikit..semua bubur nasi x makan..dah cuba memnag tekak xleh trima keculai hanya bubur lambuk style terengganu atau kelantan je yg boleh makan..kalau bubur kacang lak suka makan letak ais dalam tuh best ahhh..
Back to top
View user's profile Send private message
umau
V.I.P Member
V.I.P Member


Joined: Apr 21, 2009
Posts: 9602
Location: Negeri lagenda .. Hang Jebat

PostPosted: Mon Jan 28, 2013 11:32 pm    Post subject: Reply with quote

kimi wrote:
saya ni jenis cerewet sikit..semua bubur nasi x makan..dah cuba memnag tekak xleh trima keculai hanya bubur lambuk style terengganu atau kelantan je yg boleh makan..kalau bubur kacang lak suka makan letak ais dalam tuh best ahhh..

Bukan ke .. di Terengganu dan Kelantan dipanggil bubur sura ... biasanya dimasak pada hari asyura 10 muharam ... ?

Bubur lambuk, popular di Johor ...
Back to top
View user's profile Send private message
kimi
Member
Member


Joined: Jun 14, 2010
Posts: 615

PostPosted: Tue Jan 29, 2013 2:36 pm    Post subject: Reply with quote

umau wrote:
kimi wrote:
saya ni jenis cerewet sikit..semua bubur nasi x makan..dah cuba memnag tekak xleh trima keculai hanya bubur lambuk style terengganu atau kelantan je yg boleh makan..kalau bubur kacang lak suka makan letak ais dalam tuh best ahhh..

Bukan ke .. di Terengganu dan Kelantan dipanggil bubur sura ... biasanya dimasak pada hari asyura 10 muharam ... ?

Bubur lambuk, popular di Johor ...


bubur lambuk style ganung n klate banyak sayuran kampung( daun cekok manih, daun kesum.kaun kaduk, puck midin etc) kat dalam..lebih sedap letak budu tika nak makan bersama bilis goreng..bubur sure..tuh bubur asyura..kureng gak..sinin dia makan ngan sambal kelapa ...zaman kanak2 time ni sengaja simpan tempurung untuk makan bubur yg belum keras...
Back to top
View user's profile Send private message
MAR
Junior Member
Junior Member


Joined: Aug 13, 2011
Posts: 254

PostPosted: Wed Jan 30, 2013 8:35 pm    Post subject: Reply with quote

Kat utara ni, kalau bubur lambuk dipanggil kanji. Jika yg biasa tu disebut moi. Saya suka juga bubur ni tapi memang x kenyang la, daripada x makan apa2 baik pilih bubur.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Detikdaily.Net Forum Index -> Keluarga, Rumahtangga, Masakan, Pakaian & Perhiasan All times are GMT + 8 Hours
Goto page 1, 2  Next
Page 1 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

  Ahmad Lutfi Othman
  Azizi Abdullah
  Abdul Kadir Jasin
  Mahaguru58
  Merah Tinta
  Amdang 81
  Ibnu Hasyim
  Cucu Mat Kilau
  Tun Dr Mahathir
  Rockys Bru
  Screenshots
  Cikgu Nuri’s Online
  Attakiri
  Abu Ayysah
  Suhaimi Taib
  Redhuan D. Oon
  Lagenda Buta
  Orang Klawang
  Tok Pijat
  Zahid Yusof
  Taranama
  Pemuda BukitKatil
  Kedahlenie..!!
  Dr Fikrah
  Putera Batu
  Addin
  Budu Online

  ...penarik beca
  Roslan SMS Corner
  Amin Iskandar
  A L- H U S S E Y N
  Ketua Perusuh
  Kuda Kepang
  Kickdefella
  Kuda Ranggi
  Putera Maya
  Lanh14
  Wan Nordin Yaacob
  Khalid samad
  Jed Yoong
  Dr. Hj. Hamirdin
  Malaysia Waves
  Sofi Wahab
  Telahan Politik
  Boneka, Penyu, SPR
  Jamaludin Md Isa
  Helang Jagat
  Meli Kapak Jangak
  Hishamuddin Rais

  Tun Telanai
  Faisal Tehrani
  Ibrahim Baba
  Fudzail
  Drs Idham Lim
  Ust Nasrudin
  Zaharuddin.Net
  Al-Bakistani
  SaifulIslam.Com
  Dr. Mohd Asri
  sya~reformis
  al-Kerohi
  Aduka Taruna
  Nik Abdul Nik Aziz
  jahilGoBlog
  Edyesdotcom
  Bulan Penuh 2012
  Rosli Salem
  Che Kamala
  Rusli Islam
  klpost.com
  Jiwo Kelete
  Cenangau
  Pemuda Wilayah
  Lilahi taala
  Kalam Perantau
  Tempe Goreng
  Sokong PR
  Janggut
  Tarmizi Mohd Jam
  Kopitiam Bang Nan
  Pink Turtle
  Perisik Rakyat
  Siasahdaily
  Pahang daily
  Sabahdaily
  Kampus Negara
  Al Banjari
  Bumi Perak
  Zabidi Morad
  Ahmad Fadhil
  Eddie Putra
  Amirulreza
  Rozmal Malakan
  Republik kata
  Go Malaysia
  Ahli Parlimen PAS
  A.M.K.N.S.
  Ust Idris Ahmad
  Mummy Rokiah
  Greenboc
  Lagi....
* Tidak mengikut susunan keutamaan
design by ethaidesign.com