Home Hantar Artikel Ke Forum Menu Berita Menua Akaun Anda Tops Hits Maklum Balas Iklan
Iklan Berbayar

Produk Untuk Suami
Rawatan Dadah Secara Islam

Natural Energy Enchancer

Biofactor 9


program buat duit dengan prepaid

Baik untuk Lelaki atau suami



Untuk tempahan iklan sila klik di sini
Login/Masuk
Nickname

Password

Don't have an account yet? You can create one. As a registered user you have some advantages like theme manager, comments configuration and post comments with your name.
Modules
· Home
· Arkib Berita
· Cetak Artikel
· Feedback
· Flash_Player
· Forums
· iklandetik
· Journal
· News_sol
· Private Messages
· PRK Sg. Limau
· Recommend Us
· Search
· Shout Box
· Submit News
· Surveys
· Top 10
· Topics
· TopikML
· Web Links
· Your Account
Shout Box

Only registered users can shout. Please login or create an account.
Rangking Forum
Kedudukan Forumer:
© 2009 Detikdaily
Online
Welcome, Anonymous
Nickname
Password
(Register)
Membership:
Latest: paspologen
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 23184

People Online:
Visitors: 244
Members: 1
Total: 245

Online Now:
01: _MYGB pakbelalang
Minda Lutfi

Apa tarikan istimewa Pemilu Indonesia?

Menanti perarakan petani 1 Mei

Kesukaran saya sebagai OKU beristinjak di musim catuan air ini

Politikus tidak ikhlas perjuang nasib rakyat?

Menanti demo 1 juta umat bantah Mesir dan isu Memali

Bongkar, selongkar isu rakyat di Pekan

Abang besar Pakatan dan teori konspirasi MH370

Langkah Anwar belum terhenti

Dari Muar ke Kuala Ketil: Dekati keresahan nurani akar umbi

Polemik UG, Konsensus dan penoreh menanti kebuluran?
Semua...
Pendapat

Memulihkan MAS ‘Demi Rakyat Dan Negara’

MIC gagal 50 tahun rangka hala tuju ekonomi kaum India

Media alternatif perlu berani, adil

Umno-BN tak peka derita umat Islam

Dasar condong ke Asia: ‘Hikmah’ di sebalik tragedi

Prihatin MH370, nahas jalan raya bagaimana?

Pilihan raya Indonesia: Pengajaran kepada parti Islam, PAS dan Malaysia

As-Sisi bagai Firaun baru Mesir

Nasib malang institusi pendidikan di Kedah

Posisi Malaysia di persada dunia?
Semua...
Penulis Tamu

Hormati nilai demokrasi di Kelantan

Daripada Menteri Amaran Menjadi Menteri Penafian

Timbalan Presiden, pilih berdasarkan perjuangan, bukan ringgit

Reformasikan indeks kemiskinan

Tokoh muda bakal presiden Indonesia

Perbahasan Berhubung GST

Tahap pengetahuan Islam, bukan Islam masih lemah

Bermewah Macam Rosmah, Siapa Sabotaj Muhyiddin?

Azmin, Khalid dan Saifuddin merebut apa?

Musa telah beritahu saya...
Semua...
Open Artikel

529 dihukum mati: Kudeta Mesir zalimi rakyat

Krisis Ukraine kukuhkan hubungan Rusia-Iran-China

BN dan Umno perlu belajar jadi pembangkang selepas PRK Kajang

Gaya kejahatan politik ‘poyo’

MH370, PRK Kajang dan masa depan Pakatan

Langkah Khalid vs Langkah Kajang

BN perlu bersiap sedia hadapi ‘mahkamah rakyat’ Anwar

BN perlu uji strategi baru hadapi PRK Kajang

PRK Kajang uji keikhlasan pengundi Cina kepada BN

PRK Dun Kajang: Kuat sangatkah MCA?
Semua...
Kritikan

Berhibur berselawat ramai-ramai itu sesat?

BN akui bina masjid kerana projek

Patutnya PAS tunjuk contoh pada SPR

Pakatan, pakar perangkap diri sendiri?

PAS tidak perlu apologetik muzakarah dengan Umno

Anwar tells Selangor MB to explain assemblymen’s “totally inappropriate” salary

PRK Universti Malaysia Pahang paling buruk dalam sejarah!

Jangan lantik Shafie Abdullah Peguam Negara

RM20 juta untuk perunding asing: Apa kerja Majlis Profesor?

Untuk Umno-BN bertahan, PAS mesti dikelirukan dan keluar Pakatan!
Semua...
Detikdaily.Net :: View topic - Dia dah start bunyi dah.. baru bangun tidur kot..
 Forum FAQForum FAQ   SearchSearch   UsergroupsUsergroups   ProfileProfile   Log In Semak PMLog In Semak PM   Log inLog in 

Dia dah start bunyi dah.. baru bangun tidur kot..

 
Post new topic   Reply to topic    Detikdaily.Net Forum Index -> Sosial, Masyarakat & Kehidupan
View previous topic :: View next topic  
Author Message
andreed
V.I.P Member
V.I.P Member


Joined: Oct 11, 2009
Posts: 2586

PostPosted: Sat Jan 26, 2013 8:49 pm    Post subject: Dia dah start bunyi dah.. baru bangun tidur kot.. Reply with quote

Umat Islam jadi kafir jika benarkan pihak lain guna kalimah ‘Allah’, kata Harussani
January 26, 2013
IPOH, 26 Jan — Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria hari ini mengingatkan umat Islam di negara ini bahawa mereka akan menjadi kafir sekiranya membenarkan pihak lain menggunakan kalimah Allah.

Beliau menjelaskan jika umat Islam membenarkan kalimah Allah digunakan oleh agama lain, bermakna mereka bersetuju dengan tindakan pihak berkenaan mempersekutukan Allah.

"Maka persetujuan itu juga menjadikan kita (umat Islam) kafir. Justeru kita mesti bersatu mempertahankan aqidah kita.

"Kita tak boleh terima dan tidak boleh berkompromi dengan orang yang mempersekutukan Allah," katanya kepada pemberita selepas majlis perasmian pejabat Damara Care and Herbs Sdn Bhd di sini hari ini.

Harussani berkata hanya umat Islam jahil sahaja yang sanggup berkompromi dalam isu berkenaan. Justeru beliau meminta pihak berkenaan menghentikan cadangan penggunaan kalimah Allah dalam Bible versi Melayu kerana ini akan mencabar kesabaran umat Islam di negara ini.

Jika cadangan ini diteruskan, beliau bimbang akan menjejaskan keharmonian beragama serta perpaduan kaum di negara ini. — Bernama

sumber:Malaysian insider
.....................

Dah berlminggu2 isu ini diperkatakan baru 'Tok PETI' ni berbunyi..
baru bangu tidur kot.. tak pun baru jumpa 'litrature review' utk support hujah dia..
Back to top
View user's profile Send private message
chingkoq
Moderator
Moderator


Joined: Apr 15, 2009
Posts: 8306
Location: Calon BN DUN Melaka..hehehe

PostPosted: Sat Jan 26, 2013 10:33 pm    Post subject: Reply with quote

hak yang nak masuk Islam lagu mana..dah tak boleh sebut? hehe Laughing
Back to top
View user's profile Send private message
viruscom
V.I.P Member
V.I.P Member


Joined: Apr 18, 2009
Posts: 3369

PostPosted: Sat Jan 26, 2013 10:39 pm    Post subject: Reply with quote

Biasa le...dia ni link ngan PERKASA.
Back to top
View user's profile Send private message
patriot
Super Moderator
Super Moderator


Joined: Apr 18, 2009
Posts: 25763
Location: BERUS LEEdi ntuk tonyoh mulut macai..

PostPosted: Sun Jan 27, 2013 10:05 am    Post subject: Reply with quote

hai tok mufti perak... awie nak bukak kelab malam kat perak tu... tak perasan ke..??
Back to top
View user's profile Send private message
syaibah79
Senior Member
Senior Member


Joined: Apr 16, 2009
Posts: 1806
Location: Di atas bumi Allah, meminjam gelaran ninda Rasulullah

PostPosted: Sun Jan 27, 2013 11:37 am    Post subject: Reply with quote

"Membenarkan kalima Allah digunakan oleh bukan islam samalah juga kita menyengutukan Allah" tok mufti perak

Apa kejadah keluar fatwa cenggini? Kalau dah bukan islam memang menyengutukan Allah, kia biarkan mereka dengan agama pilihan mereka, adakah kita dikira kafir tok mufti?
Back to top
View user's profile Send private message
mongol
Member
Member


Joined: Sep 12, 2010
Posts: 903

PostPosted: Sun Jan 27, 2013 4:03 pm    Post subject: Reply with quote

Tok peti bermazhab Umno berfatwa.....
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
viruscom
V.I.P Member
V.I.P Member


Joined: Apr 18, 2009
Posts: 3369

PostPosted: Sun Jan 27, 2013 5:12 pm    Post subject: Reply with quote

syaibah79 wrote:
"Membenarkan kalima Allah digunakan oleh bukan islam samalah juga kita menyengutukan Allah" tok mufti perak

Apa kejadah keluar fatwa cenggini? Kalau dah bukan islam memang menyengutukan Allah, kia biarkan mereka dengan agama pilihan mereka, adakah kita dikira kafir tok mufti?


Makin keliru. Daripada bukan Islam nak dekatkan diri dengan Islam...depa lari jauh dari Islam. Tentu Dr.MAZA berikan komen dia terhadap fatwa Mufti Pe4rak ni....
Back to top
View user's profile Send private message
abglong
V.I.P Member
V.I.P Member


Joined: Apr 19, 2009
Posts: 2861

PostPosted: Mon Jan 28, 2013 1:14 pm    Post subject: Reply with quote

pas dia x jd mufti baru dia kata x blh kot...
Back to top
View user's profile Send private message
airkotakdalamtin
Senior Member
Senior Member


Joined: Feb 13, 2011
Posts: 1023

PostPosted: Mon Jan 28, 2013 8:29 pm    Post subject: Reply with quote

yang jadi enakmen itulah yang dikuatkuasakan.. maknanya kuasa yang menentukan ialah penggubal undang2.. dan yang luluskan penggunaan atau membenarkan tu KERAJAAN mana?
bila ada yayasan dakwah, jabatan kemajuan, universiti islam, institut kefahaman dan macam2 islam.. majlis syura PAS juga yang orang nak tahu.
Pelik sungguh negara Islam nombor wahid ni
mungkin tok perak boleh izin penyanyi rock perak yang bukak kedai hepi hour tu.. atau enakmen tu tak jalan!
Back to top
View user's profile Send private message
kimi
Member
Member


Joined: Jun 14, 2010
Posts: 606

PostPosted: Mon Jan 28, 2013 9:54 pm    Post subject: Reply with quote

viruscom wrote:
syaibah79 wrote:
"Membenarkan kalima Allah digunakan oleh bukan islam samalah juga kita menyengutukan Allah" tok mufti perak

Apa kejadah keluar fatwa cenggini? Kalau dah bukan islam memang menyengutukan Allah, kia biarkan mereka dengan agama pilihan mereka, adakah kita dikira kafir tok mufti?


Makin keliru. Daripada bukan Islam nak dekatkan diri dengan Islam...depa lari jauh dari Islam. Tentu Dr.MAZA berikan komen dia terhadap fatwa Mufti Pe4rak ni....


suruh tok peti tuh ulas sikit yg ramai student kiter pi luar negara uk/us buat master degree atau Phd. agama n berguru ngan bukan Islam yg mahir ilmu Islam malah hafal al-quran 30 juzuk serta ilmu tafsirnya...cer crita cer crita sikit wahai tok peti...takkan takder kaitan hukumnya...

p/s cer tanya Tna Sri Dr yusuf nor dia buat phd kat mana dan sapa tok guru dia? cer tanya yg lain2 lagi..heheheeh makin nak pans isu ni ..org nak tutup dia ungkit balik..nanti kena btg idung sendiri
Back to top
View user's profile Send private message
21Halim
V.I.P Member
V.I.P Member


Joined: Apr 18, 2009
Posts: 9533

PostPosted: Mon Jan 28, 2013 10:23 pm    Post subject: Reply with quote

Cuba kita tanya Tok Mufti:

1. Apa hukum orang kafir yang menggunakan kalimah Allah, berdosa atau tidak?

2. Bolehkah Mahkamah Syariah mendakwa mereka? Misalnya disabitkan kesalahan menghina Islam.
Back to top
View user's profile Send private message
oktqmail
V.I.P Member
V.I.P Member


Joined: Jul 15, 2009
Posts: 2072

PostPosted: Tue Jan 29, 2013 3:35 pm    Post subject: Reply with quote

,,,,,,


..pak. Mufti. Cap ayam, tak tahu. Hujung pangkal asal. Cakap,,,

,, orang cakap. Lain. Dia tojah. Lain..

,, ini mufti. Confirm bn umnoporno,,,


Shocked Shocked
Back to top
View user's profile Send private message
solokwanmore
Super Moderator
Super Moderator


Joined: Apr 17, 2009
Posts: 9638
Location: Kg Solok Wan Moh

PostPosted: Tue Jan 29, 2013 4:02 pm    Post subject: Reply with quote

kimi wrote:
viruscom wrote:
syaibah79 wrote:
"Membenarkan kalima Allah digunakan oleh bukan islam samalah juga kita menyengutukan Allah" tok mufti perak

Apa kejadah keluar fatwa cenggini? Kalau dah bukan islam memang menyengutukan Allah, kia biarkan mereka dengan agama pilihan mereka, adakah kita dikira kafir tok mufti?


Makin keliru. Daripada bukan Islam nak dekatkan diri dengan Islam...depa lari jauh dari Islam. Tentu Dr.MAZA berikan komen dia terhadap fatwa Mufti Pe4rak ni....


suruh tok peti tuh ulas sikit yg ramai student kiter pi luar negara uk/us buat master degree atau Phd. agama n berguru ngan bukan Islam yg mahir ilmu Islam malah hafal al-quran 30 juzuk serta ilmu tafsirnya...cer crita cer crita sikit wahai tok peti...takkan takder kaitan hukumnya...

p/s cer tanya Tna Sri Dr yusuf nor dia buat phd kat mana dan sapa tok guru dia? cer tanya yg lain2 lagi..heheheeh makin nak pans isu ni ..org nak tutup dia ungkit balik..nanti kena btg idung sendiri
minta pencerahan pasal guru TS Dr Yusof nor
Back to top
View user's profile Send private message
waklan
Senior Member
Senior Member


Joined: Jun 13, 2011
Posts: 1164

PostPosted: Tue Jan 29, 2013 4:14 pm    Post subject: Reply with quote

Basu Kena Simpah "air" kat muka kot tok peti nih
Back to top
View user's profile Send private message
kimi
Member
Member


Joined: Jun 14, 2010
Posts: 606

PostPosted: Tue Jan 29, 2013 4:37 pm    Post subject: Reply with quote

solokwanmore wrote:
kimi wrote:
viruscom wrote:
syaibah79 wrote:
"Membenarkan kalima Allah digunakan oleh bukan islam samalah juga kita menyengutukan Allah" tok mufti perak

Apa kejadah keluar fatwa cenggini? Kalau dah bukan islam memang menyengutukan Allah, kia biarkan mereka dengan agama pilihan mereka, adakah kita dikira kafir tok mufti?


Makin keliru. Daripada bukan Islam nak dekatkan diri dengan Islam...depa lari jauh dari Islam. Tentu Dr.MAZA berikan komen dia terhadap fatwa Mufti Pe4rak ni....


suruh tok peti tuh ulas sikit yg ramai student kiter pi luar negara uk/us buat master degree atau Phd. agama n berguru ngan bukan Islam yg mahir ilmu Islam malah hafal al-quran 30 juzuk serta ilmu tafsirnya...cer crita cer crita sikit wahai tok peti...takkan takder kaitan hukumnya...

p/s cer tanya Tna Sri Dr yusuf nor dia buat phd kat mana dan sapa tok guru dia? cer tanya yg lain2 lagi..heheheeh makin nak pans isu ni ..org nak tutup dia ungkit balik..nanti kena btg idung sendiri
minta pencerahan pasal guru TS Dr Yusof nor


isu ni bukan nak merendahkan ilmu seseorang cuma nak kaitkan ngan kenyataan tok peti..dalam hal ini saudara pegilah mana2 universit trutama Um dan UKM fakulti pengajian Islam dan jumpa mana2 prof atau pensyarah yg buat MA atau PHd di scotland atau lain2 tempat di sana..tanya mereka ngan siapa mereka perlu mengadap dan berguru hingga selesai Phd atau MA
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Detikdaily.Net Forum Index -> Sosial, Masyarakat & Kehidupan All times are GMT + 8 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

  Ahmad Lutfi Othman
  Azizi Abdullah
  Abdul Kadir Jasin
  Mahaguru58
  Merah Tinta
  Amdang 81
  Ibnu Hasyim
  Cucu Mat Kilau
  Tun Dr Mahathir
  Rockys Bru
  Screenshots
  Cikgu Nuri’s Online
  Attakiri
  Abu Ayysah
  Suhaimi Taib
  Redhuan D. Oon
  Lagenda Buta
  Orang Klawang
  Tok Pijat
  Zahid Yusof
  Taranama
  Pemuda BukitKatil
  Kedahlenie..!!
  Dr Fikrah
  Putera Batu
  Addin
  Budu Online

  ...penarik beca
  Roslan SMS Corner
  Amin Iskandar
  A L- H U S S E Y N
  Ketua Perusuh
  Kuda Kepang
  Kickdefella
  Kuda Ranggi
  Putera Maya
  Lanh14
  Wan Nordin Yaacob
  Khalid samad
  Jed Yoong
  Dr. Hj. Hamirdin
  Malaysia Waves
  Sofi Wahab
  Telahan Politik
  Boneka, Penyu, SPR
  Jamaludin Md Isa
  Helang Jagat
  Meli Kapak Jangak
  Hishamuddin Rais

  Tun Telanai
  Faisal Tehrani
  Ibrahim Baba
  Fudzail
  Drs Idham Lim
  Ust Nasrudin
  Zaharuddin.Net
  Al-Bakistani
  SaifulIslam.Com
  Dr. Mohd Asri
  sya~reformis
  al-Kerohi
  Aduka Taruna
  Nik Abdul Nik Aziz
  jahilGoBlog
  Edyesdotcom
  Bulan Penuh 2012
  Rosli Salem
  Che Kamala
  Rusli Islam
  klpost.com
  Jiwo Kelete
  Cenangau
  Pemuda Wilayah
  Lilahi taala
  Kalam Perantau
  Tempe Goreng
  Sokong PR
  Janggut
  Tarmizi Mohd Jam
  Kopitiam Bang Nan
  Pink Turtle
  Perisik Rakyat
  Siasahdaily
  Pahang daily
  Sabahdaily
  Kampus Negara
  Al Banjari
  Bumi Perak
  Zabidi Morad
  Ahmad Fadhil
  Eddie Putra
  Amirulreza
  Rozmal Malakan
  Republik kata
  Go Malaysia
  Ahli Parlimen PAS
  A.M.K.N.S.
  Ust Idris Ahmad
  Mummy Rokiah
  Greenboc
  Lagi....
* Tidak mengikut susunan keutamaan
design by ethaidesign.com