Home Hantar Artikel Ke Forum Menu Berita Menua Akaun Anda Tops Hits Maklum Balas Iklan
Iklan Berbayar
Rahsia Suami Gagah Isteri SayangUntuk tempahan iklan sila klik di sini
Login/Masuk
Nickname

Password

Don't have an account yet? You can create one. As a registered user you have some advantages like theme manager, comments configuration and post comments with your name.
Modules
· Home
· Arkib Berita
· Cetak Artikel
· Downloads
· Feedback
· Flash_Player
· Forums
· iklandetik
· Journal
· Members List
· News_sol
· Private Messages
· PRK Sg. Limau
· Recommend Us
· Search
· Shout Box
· Submit News
· Surveys
· Top 10
· Topics
· TopikML
· Web Links
· Your Account
Shout Box

Only registered users can shout. Please login or create an account.
Minda Lutfi

Cantas senarai panjang kuasa PM, MB

Menteri KDN, Zahid Hamidi, tolonglah rasional sikit

Selepas kabinet baru, laluan kerjasama Pas-Umno lebih mudah

Tiga dialog santai pagi Rabu

Adakah saya masih bermimpi...

Miminimumkan rasuah, Miminimumkan kuasa .

Persepsi Buruk Mengenai Gabungan Pembangkang ...

Masih berpeluang menang walaupun tiga penjuru

Perak nampak mudah tapi cukup sengit

Lebih mudah Pakatan Harapan ambil alih Kedah
Semua...
Pendapat

Membiarkan Jamal terus menjadi badut...

Pejatuh Umno/Bn Dulu !

Ratib UG Umno-PAS masih kekal jadi ilusi politik

Perkasakan gerakan akar umbi

Johor: Medan tarung paling sengit PRU14

Ketegasan DAP terhadap rasuah tidak konsisten

Jangan buat Soalan Bodoh ?

Bertaruh semula masa depan bersama Dr Mahathir

Pakatan jelas objektif, Umno-BN yang panik

Anak panah Arjuna di logo HARAPAN
Semua...
Penulis Tamu

Lagu Despacito: Tahniah netizen, orang awam

Untukmu Rakyat Malaysia: "Jadilah Islam yang memimpin bukan khadam"

Pemimpin BN kepeningan dengan kewujudan Harapan

Ketua umum, pengerusi dan presiden: Merungkai makna dan peranannya

Himpunan bantah tindakan zionis Israel

Mungkinkah DAP akan diharam?

Perjawatan YIK: Azam Amanah/Pakatan Harapan

Penjelasan Mengenai Perjawatan Yayasan Islam Kelantan

YIK Dan Perjawatan Tetap: Penungguan Tanpa Akhir?

Seronoknya jadi Perdana Menteri Malaysia
Semua...
Open Artikel

Dr. M, kami tidak lupa

Surat terbuka jelaskan mengapa k’jaan tak tubuh RCI siasat 1MDB

WSJ dalam tinta Annuar Musa

Tindakan Anwar kukuhkan DAP

Rekod baik UMNO selesaikan krisis

Tsunami Pakatan Harapan

'PM' Sebelum Menang?

Detik Baharui Perjuangan

Tiga penjuru menguntungkankah?

UMNO kuat kerana tiada tersirat
Semua...
Kritikan

Bila PAS menjadi khadam Umno

Kenapa Presiden PAS Tidak Suarakan Hudud Terhadap Najib Razak

Mengapa PAS mesra dengan pemimpin korup?

Yang mengkritik dr kamarul, yang dispin saari sungib

Alkisah Berebut Jawatan Perdana Menteri

PAS sedang bekerja untuk Umno secara total

Apakah PAS berasa sudah cukup kuat?

PAS: Parti politik atau jemaah tabligh?

Kecelaruan mentel Politik Suhaizan

PAS yang semakin lemas
Semua...
Rangking Forum
Kedudukan Forumer:
© 2009 Detikdaily
Online
Welcome, Anonymous
Nickname
Password
(Register)
Membership:
Latest: Mursyid
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 24846

People Online:
Visitors: 995
Members: 0
Total: 995
Anonymous Online

Statistik RealTime Semasa:

Sila klik..

Tawaran Istimewa Web Hosting
- 1 ruang iklan masih kosong -

Timbalan Presiden PAS Lawan Presiden PAS
Posted on Wednesday, November 23 @ 08:54:03 MYT by paktam
Topik Dipaparkan: Fokus Isu

Oleh IZWAN ABDUL HALIM

MODAL untuk memburukkan PAS yang dijalankan cybertrooper dan media upahan tidak lebih dari jajaan rekayasa, manipulasi, sensasi, persepsi, tuduhan dan fitnah. Diratib berulangkali isu 'Kerajaan Perpaduan' UG, UG, UG yang tidak menjadi, laludiratifikasi pula dakwaan wang RM90 juta dan perlombongan manganase konon korup serta menyeleweng.Diwajahkan PAS lemah, ahli lari, bakal lumpuh, markas diambil alih dan seumpamanya.

Semua akhirnya makan diri dan terbuka pekung sendiri apabila para pemimpin pujaan mereka terpalit skandal dan menghadapi siasatan hingga kepanasan. Buntu, lalu dilaburkan mereka modal fitnah rekaan dan adu domba bahawa dalaman PAS bergoyang kononnya Presiden dan Timbalan Presiden tidak sekata.

Malang sekali, musuh gagal mengenali betapa Ustaz Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man mendokong teguh Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang sebagai ketua dan sahabatnya. Ungkapan-ungkapan beliau mengenai Presiden PAS menjelaskan perkara itu:

*_"Tok Guru Presiden ini loni, dia ini siapa dia ini? Ustaz Hadi ini siapa dia? Dia pemimpin gerakan Islam yang paling senior di dunia hari ini, bawah sikit daripada Qardhawi dialah. Bahkan saya pengalaman pergi ke luar negara bersama Tok Guru Presiden ini banyak kali. Kita kalau kita nak kenal orang itu kita kena buat tiga perkara kata Rasulullah. Pertama mu kena makan sekali dengan dia, yang kedua mu kena jalan sekali dengan dia, yang ketiga mu kena sembahyang sekali dengan dia, baru kita kenal orang itu, kena musafir sekali dengan dia, kita tahu. Tuan-tuan sekalian, loni, Qardhawi uzur. Isu dunia ini Tok Guru kena pergi, dia pergi mana-mana pun dia disanjung oleh seluruh dunia sebagai pemimpin gerakan Islam yang utama di dunia. Kalau dunia angkat dia, tak akan kita nak perlekeh dia, siapa kita? Soal kita tak setuju tak apa, tak setuju, tak semua benda kita setuju, dengan bini kita pun kita tak setuju, ya tak? Tetapi ini makna jemaah. Jemaah maknanya bila jemaah dokong, kita kena terima, dan dia kita kena bila kita sayang sorang, hat tak comel pun kita tutup, kita perindahkan, kita perimbun biar nampak comel walaupun kita rasa ada benda hat tak setuju dengan kita. Jadi, oleh kerana itulah makna hikmah dalam jemaah. Siapa pimpinan, kita terima sebab seluruh negara pilih dia dalam muktamar baru ini undi jauh tinggi dia dengan hamba ini, jauh langit bumi. Jadi dengan ilmunya, dengan waraknya, dengan zuhud, cuma media-media duduk laga-laga antara Presiden dengan Timbalan, ini surat khabar, padahal ambo dengan dia tak ada masalah gapo pun. Tok Guru sendiri, isu dalam negara, Timbalan Presiden kena buat kenyataan. Isu luar negara, antarabangsa, hat itu (Presiden) buat, kita bahagi. Jadi, oleh kerana itu kalau ambo buat kenyataan, itu kenyataan Presiden la itu, kenyataan Presidenlah itu. Sebab Presiden dengan Timbalan ini dia institusi, bukan seorang, dia badan, satu badan. Kenyataan Presiden, kenyataan Parti, kenyaataan Timbalan Presiden kenyataaan parti. Cumanya manusia perangai dia, bila orang tak ada, dia pujilah, Tok Guru Nik Aziz hari itu waktu hidup gapo orang tak kata ke dia? Macam-macam orang kata, bila tak ada, pakat pujilah."_* (Soal Jawab Bersama Timbalan Presiden PAS, 18 Februari 2016, JKR 10, Kampung Sireh, Kota Bharu, Kelantan)

*_"Soal kedua ialah PAS berpecah selepas Tok Guru Nik Aziz tak ada. Tuan-tuan semua, Tok Guru Nik Aziz Al-Marhum, dia buat apa yang dia mampu zaman dia. Al Marhum Tok Guru Nik aziz ini Mursyidul Am, bukan Presiden, waktu dia Mursyidul Am siapa Presiden? Ustaz Hadi la Presiden dia. Yang menjalankan parti (ialah) Presiden, bukan Mursyidul Am. Presiden yang menjalankan parti. Tak timbul masalah Tok Guru Nik Aziz kata lain, Ustaz Hadi kata lain, tak timbul langsung. Dan sekarang, Presiden pun Ustaz Hadi itu lah Presidennya, jadi tak boleh kenapa kita kata dulu Tok Guru gini-gini, tuan-tuan buka semula sejarah, hari ini, ini hari bersejarah bagi Tok Guru Nik Aziz ini. Hari ini ini, Tok Guru buat keputusan, bila letak Asri nak bergabung dengan DAP, Tok Guru Nik Aziz beri amaran, PAS tak akan boleh bergabung dengan DAP, sampai Tok Guru Nik Aziz pada hari ini tahun 81, Tok Guru Nik Aziz ugut, kalau Asri nak bawa juga PAS bergabung dengan DAP, Tok Guru Nik Aziz akan letak jawatan sebagai Pesuruhjaya Kelantan dan sebagai Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, tegasnya Tok Guru sebab tak mahu bergabung dengan DAP, waktu itu, pada hari ini, pada tarikh yang sama hari ini tahun 81."_* (Soal Jawab Bersama Timbalan Presiden PAS, 18 Februari 2016, JKR 10, Kampung Sireh, Kota Bharu, Kelantan)

*_"Nak sebut pada tuan-tuan sekalian, kalau Tok Guru Nik Aziz waktu hidup yang mendokong parti, Presiden, Jawatankuasa PAS Pusat. Bila dia tak ada, lalu orang kata dulu bagus, dulu Tok Guru lain, loni dah teruk, ini perangai lama. Manusia memang begitu, manusia dia akan hargai benda bila tak ada. Waktu ada dia tak hargai, waktu ada, gapo orang tak kata ke Tok Guru? Tuan-tuan, Tok Guru Nik Aziz macam-macam orang kata, lembut, lembik lah, tak bertegas lah, macam-macam orang kata. Masa itu, waktu ustaz Hadi naik, tengah naik, penyampaian berbeza, tetapi kekuatan duduk bersama antara Presiden dengan Mursyidul Am, tak ada masalah. Musuh nak pecahkan kita, musuh nak laga-lagakan kita, sampai dia kata apa dia? Presiden teruk, Timbalan ok. Ini buah ini."_* (Soal Jawab Bersama Timbalan Presiden PAS, 18 Februari 2016, JKR 10, Kampung Sireh, Kota Bharu, Kelantan)

*_"Tuan-tuan sekalian, zaman era Tok Guru Presiden inilah kita boleh tawan Kelantan, zaman dia lah zaman Al-Marhum Ustaz Fadzil tak sempat, siapa yang menjadi Presiden sampai Kelantan jatuh, Perak jatuh, Terengganu jatuh pada PAS? Ustaz Hadi inilah Presiden. Cuma Umno nak pecahkan PAS, Umno nak pecahkan PAS, maka dia serang, dia serang; Timbalan bagus, Presiden teruk. Kadang-kadang Presiden ok, Timbalan pula tak ok. Ini kerja musuh nak laga kita, jangan kita masuk perangkap dia. Kita tengok jemaah ini sama, kekurangan dia, kita pakat tolong, tampung menampung."_* (Soal Jawab Bersama Timbalan Presiden PAS, 18 Februari 2016, JKR 10, Kampung Sireh, Kota Bharu, Kelantan)

*_"Hari ini kita menyaksikan bagaimana di Indonesia akhirnya 40 gerakan Islam yang tidak boleh bersatu. Saya ingat Tuan Guru Presiden pergi ke Indonesia sebelum pergi pilihanraya umum di Indonesia, bertemu dengan pemimpin-pemimpin gerakan Islam di Indonesia, memperingatkan mereka bahaya bilamana kita tidak boleh kompromi dalam perkara-perkara yang sepatutunya kita boleh kompromi. Islam tak benar berkompromi dalam perkara prinsip, tetapi dalam perkara furu' hendaklah kita raikan satu sama lain. Sayangnya mereka tidak boleh kompromi, mari pilihanraya menyaksikan bagaimana umat Islam tewas. Kristian yang boleh menguasai di wilayah yang majoriti umat Islam, dan ini yang berlaku di Indonesia, dan pengalaman sejarah, apa-apa yang berlaku di Indonesia, kemudian akan berlaku di Malaysia. Kita berada di belakang Indonesia dalam hampir semua benda termasuk isu-isu khilafiah, pertembungan fikrah kepelbagaian idea dan seumpamanya, hatta dalam bidang sukan dalam bidang muzik, dalam bidang apa sekalipun, dalam bidang dakwah, biasa kita di belakang Indonesia. Apa yang berlaku di sana sebagai syarat selepas ini dia akan datang di Malaysia. Hatta golongan terrorist, muncul di Indonesia, dia akan bergerak ke Malaysia. Jadi oleh kerana itu sahabat-sahabat sekalian, dalam menghadapi kepelbagaian pandangan-pandangan inilah memerlukan suatu benda yang kita sebut sebagai As-Sam'u Wat Ta'ah, dengar dan patuh."_* (Nadwah Pemikiran Islam: Islam Dalam Menghadapi Kepelbagaian, 3 April 2016, Kolej Universiti Islam Zulkifli Muhammad (KUIZM), Kuala Lumpur)

*_"Sebab itu bagi kita, kebaikan laluan yang diberi, kita ucap terima kasih, terima kasih, kerana tanpa laluan ini kita tak boleh bentang (RUU 355). Kita berjaya membentang. Saya kebetulan hari itu ada di Parlimen. Selepas sahaja lulus pembentangan tersebut, Speaker beri laluan, Tuan Guru Presiden bentang, habis sahaja kami pun keluar, saya naik kereta bersama dengan Tuan Guru Presiden. Saya nak sebut pada tuan-tuan, saya tidak pernah melihat Tuan guru Presiden gembira sebagaimana gembiranya dia pada hari tersebut. Saya lama biasa berjalan ke luar negara bersama beliau, makan bersama beliau, tidur bersama beliau, biasa, sembahyang bersama beliau. Saya biasa tengok beliau gembira. Terus terang saya sebut hari beliau berjaya bentang itu, saya tengok muka dia, saya tak pernah tengok muka dia gembira sebagaimana hari itu. Menitis air mata tuan-tuan, berapa ramai orang sujud syukur kepada Allah? Ini baru berjaya bawa usul, belum berjaya bentang lagi, belum berjaya dalam undi lagi."_* (Pelancaran Bulan RUU 355 Peringkat Parlimen Kuala Krau, Pahang, 18 Ogos 2016, Perkarangan Pejabat PAS Kawasan Kuala Krau, Nadikota, Bandar Jengka, Pahang)

*_"Hari ini ramai duk hentam, duk serang Presiden, duk puji Tok Guru Nik Aziz. Ini perangai manusia, yang tak de itu dipuji, yang ada dikutuk, yang ada ini memang tak guna, bila tak ada barulah duk ingat, memang tradisi budaya manusia begitu. Di sekolah-sekolah pun sama, cikgu-cikgu sekolah dikutuk pengetua yang ada. Pengetua ini cukup tak guna, pengetua dulu ok sikit. Bila tukar pengetua tukar ke lain, mari tukar pengetua baru, yang dulu ok, yang ini lagi tak guna. Padahalnya, Presiden yang ada ini tuan-tuan sekalian, bukanlah kita nak mendewakan Presiden, dia manusia, tetapi dia paling senior dalam gerakan Islam yang ada di dunia hari ini. Di mana sahaja krisis, Presiden mesti pergi. Dia diangkat sebagai Naib Pengerusi, sebagai Timbalan Pengerusi Ulamak Sedunia. Dunia mengangkat dia, tiba-tiba kita kutuk dia. Spanar hidup betul, sampai tak boleh beza, pasal apa?"_* (Nadwah Pemerkasaan Du'at (NEKAD) 10.0 Negeri Sabah, 25 November 2015, Hotel Yaho Kota Kinabalu, Sabah)


Jom Ubah
Klik Untuk lihat paparan iklan
   * Sila e-mel kepada dollahharimau@gmail.com. Dapatkan maklumat lanjut di SINI

 
Related Links
· More about Fokus Isu
· News by paktam


Most read story about Fokus Isu:
PRU 13 : Pakatan Rakyat berpotensi besar untuk memerintah Johor

Article Rating
Average Score: 1
Votes: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad

Options

 Printer Friendly Cetak Artikel


Klik untuk pakej iklan* ruang iklan kosong di sini, sila hubungi tranung2006@gmail.com
Associated Topics

Fokus Isu


  Ahmad Lutfi Othman
  Azizi Abdullah
  Abdul Kadir Jasin
  Mahaguru58
  Merah Tinta
  Amdang 81
  Ibnu Hasyim
  Cucu Mat Kilau
  Tun Dr Mahathir
  Rockys Bru
  Screenshots
  Cikgu Nuri’s Online
  Attakiri
  Abu Ayysah
  Suhaimi Taib
  Redhuan D. Oon
  Lagenda Buta
  Orang Klawang
  Tok Pijat
  Zahid Yusof
  Taranama
  Pemuda BukitKatil
  Kedahlenie..!!
  Dr Fikrah
  Putera Batu
  Addin
  Budu Online

  ...penarik beca
  Roslan SMS Corner
  Amin Iskandar
  A L- H U S S E Y N
  Ketua Perusuh
  Kuda Kepang
  Kickdefella
  Kuda Ranggi
  Putera Maya
  Lanh14
  Wan Nordin Yaacob
  Khalid samad
  Jed Yoong
  Dr. Hj. Hamirdin
  Malaysia Waves
  Sofi Wahab
  Telahan Politik
  Boneka, Penyu, SPR
  Jamaludin Md Isa
  Helang Jagat
  Meli Kapak Jangak
  Hishamuddin Rais

  Tun Telanai
  Faisal Tehrani
  Ibrahim Baba
  Fudzail
  Drs Idham Lim
  Ust Nasrudin
  Zaharuddin.Net
  Al-Bakistani
  SaifulIslam.Com
  Dr. Mohd Asri
  sya~reformis
  al-Kerohi
  Aduka Taruna
  Nik Abdul Nik Aziz
  jahilGoBlog
  Edyesdotcom
  Bulan Penuh 2012
  Rosli Salem
  Che Kamala
  Rusli Islam
  klpost.com
  Jiwo Kelete
  Cenangau
  Pemuda Wilayah
  Lilahi taala
  Kalam Perantau
  Tempe Goreng
  Sokong PR
  Janggut
  Tarmizi Mohd Jam
  Kopitiam Bang Nan
  Pink Turtle
  Perisik Rakyat
  Siasahdaily
  Pahang daily
  Sabahdaily
  Kampus Negara
  Al Banjari
  Bumi Perak
  Zabidi Morad
  Ahmad Fadhil
  Eddie Putra
  Amirulreza
  Rozmal Malakan
  Republik kata
  Go Malaysia
  Ahli Parlimen PAS
  A.M.K.N.S.
  Ust Idris Ahmad
  Mummy Rokiah
  Greenboc
  Lagi....
* Tidak mengikut susunan keutamaan
design by ethaidesign.com