Home Hantar Artikel Ke Forum Menu Berita Menua Akaun Anda Tops Hits Maklum Balas Iklan
Iklan Berbayar
Rahsia Suami Gagah Isteri Sayang
Untuk tempahan iklan sila klik di sini
Login/Masuk
Nickname

Password

Don't have an account yet? You can create one. As a registered user you have some advantages like theme manager, comments configuration and post comments with your name.
Modules
· Home
· Arkib Berita
· Cetak Artikel
· Feedback
· Flash_Player
· Forums
· iklandetik
· Journal
· Members List
· News_sol
· Private Messages
· PRK Sg. Limau
· Recommend Us
· Search
· Shout Box
· Submit News
· Surveys
· Top 10
· Topics
· TopikML
· Web Links
· Your Account
Shout Box

Only registered users can shout. Please login or create an account.
Minda Lutfi

Tiang seri Umno bakal roboh

Muafakat politik haruslah dihormati

Tsunami Mahathir dan Tsunami Hadi saling melengkapi

Mampukah Amanah Bertahan?

Tsunami Hadi bakal gegar PRU14?

Rindu kasih di hujung nyawa

Bolehkan Mahathir dipercayai selepas tumbangkan Najib ?

Kenapa anak muda tidak berminat jadi pengundi?

Racun lama yang masih berbisa

Momentum kedua perpecahan besar Pas
Semua...
Pendapat

RUU333: Apa jadi pada 'rakan baru' Umno?

Harapan mengorak langkah

Mungkinkah Tun Mahathir satu Trojan Horse?

PPBM hilang kuasa rundingan dengan Pakatan

Politik kita politik primitif

DAP perintah Malaysia selepas PRU14?

Pelajar dan telur

Kaji semula syarat baru biasiswa JPA

Baju raya sudah tempah, hutang puasa bagaimana?

PAS tetap ‘cool’, yang kurang cerdik percayakan Umno
Semua...
Penulis Tamu

Itu urusan BN

Umno Sanggup Jilat Ludahnya ...

RUU 355: Hakikat yang membenarkan janji Allah

Pindaan Akta 355 : PAS Bentang !

Peraduan mengarang anjuran Annuar memakan diri sendiri

Benarkan Guru Berpolitik, Selagi Tidak Melampau

Cacamerba Pentadbiran Ekonomi Najib

Bersahabat dengan Lutfi suatu anugerah

Apakah Muhyiddin akan berhenti di tengah jalan?

Terima kasih Tun Fairuz, kita perlu buang rasa curiga
Semua...
Open Artikel

PKR-Pas genting dalam tahaluf siyasi

Lebai dan polemik citra Melayu

Umno sedia beri laluan Pas kuasai 5 negeri?

Antara Debaran, Penghormatan Dan Kejayaan

Harga gula naik: Reda dan pasrahlah!

'Dr M tak bodoh cuma oportunis'

MCA perlu henti layan jerat politik DAP

Helah politik terdesak Tun M

HARAPAN memang kapal buruk menanti karam

‘Mahathir rela diperkudakan DAP asalkan Umno musnah’
Semua...
Kritikan

Apakah PAS berasa sudah cukup kuat?

PAS: Parti politik atau jemaah tabligh?

Kecelaruan mentel Politik Suhaizan

PAS yang semakin lemas

Jawablah dengan berhemah,wahai pemimpin politik!

Harapan Palsu Deklarasi Mahathir

Masih "jantan" kah Mahfuz dan Husam?

Blok ke-3 PAS yang mencurigakan

Pakatan Harapan makin tiada harapan

Ego antara PAS dan Amanah
Semua...
Rangking Forum
Kedudukan Forumer:
© 2009 Detikdaily
Online
Welcome, Anonymous
Nickname
Password
(Register)
Membership:
Latest: Mursyid
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 24846

People Online:
Visitors: 1259
Members: 0
Total: 1259
Anonymous Online

Statistik RealTime Semasa:

Sila klik..

Tawaran Istimewa Web Hosting
- 1 ruang iklan masih kosong -

‘Cuepacs perlu ada nafas baharu’
Posted on Sunday, January 08 @ 14:16:56 MYT by paktam
Topik Dipaparkan: Wawancara

KONGRES Kesatuan Pekerja-pekerja di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) bakal berlangsung pada semalam hingga esok bagi memilih pimpinan baharu untuk sesi 2016-2019 ini.

Menerusi kongres tersebut, Presiden Kesatuan Pekerja-pekerja Awam Angkatan Tentera Malaysia, AHMAD SHAH menawarkan diri bagi bertanding jawatan Presiden Cuepacs manakala ahli kongres, KU AZMI KU IBRAHIM memaklumkan  bersedia untuk bersaing merebut jawatan sebagai Setiausaha Agung.

Bagi membawa gelombang dan nafas baharu kepada Cuepacs, Ahmad dan Ku Azmi tampil bagi memberi penjelasan mengenai fokus dan misi utama mereka sekiranya dipilih sebagai pimpinan baru bagi sesi kali ini kepada wartawan Sinar Harian, ASYRAF MUHAMMAD bersama juru foto, SHARIFUDIN ABDUL RAHIM baru-baru ini.

Kenapa memilih untuk bertanding?

Tak ada soal cabar mencabar di sini. Ia lebih kepada penawaran perkhidmatan lebih baik ke arah kebaikan dan keuntungan ahli gabungan Cuepacs sendiri. Kita memang dah ada kita punya gerak kerja. Apabila kita dipilih nanti, kita memang telah sediakan gerak kerja. Apa yang kita lihat dengan jelas, kepimpinan sepanjang tempoh tiga tahun lalu tidak membawa sebarang perubahan. Malahan perkara yang baik pun ditolak dan perkara yang tidak baik pula diterima.

Sekiranya menang, apa fokus anda?

Kita dah ada gariskan 12 perkara utama yang kita akan laksanakan dalam tempoh 2016-2019. Antaranya ialah peranan kongres itu perlu kembali kepada peraturan perlembagaan Cuepacs. Bukanlah sebagai rubber stamp.

Yang kedua kita kena demand untuk perundingan semula terhadap skim perkhidmatan 252. Selain itu penambahbaikan berkaitan dengan faedah ex-gratia, perubatan dan kesihatan untuk penjawat awam serta keluarga. Kita juga akan berusaha untuk memohon peningkatan pendapatan atau gaji sektor awam dalam usaha menuju negara maju di samping merealisasikan jaringan pusat khidmat penjawat awam. 

Kita juga perlu berusaha untuk meningkatkan perkhidmatan badan beruniform melibatkan lima agensi penguatkuasaan iaitu Kastam Diraja Malaysia (Kastam), Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Jabatan Imigresen Malaysia (Imigresen) dan Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia. Penyelidikan dan pembangunan penjawat awam perlu diperkasa.

Bagaimana anda melihat kepimpinan semasa melaksanakan tugas?

Memang mereka gagal memenuhi kehendak aspirasi kesatuan gabungan khususnya penjawat awam di negara ini. Kalau kepimpinan dulu, mereka menolak exit policy namun tiba-tiba dalam kepimpinan baru ini, mereka menerima exit policy iaitu perkara yang tidak sewajarnya diterima malah turut meminggirkan penjawat awam sendiri.

Dan mereka juga telah bersedia untuk menerima kadar pembayaran pencen baru yang dinamakan Faedah Pencen Bercarum yang sistemnya lebih kurang sama dengan EPF. Malah kemudahan yang sedia ada pun terancam serta terhakis. Macam mana nak bawa sesuatu yang baik selepas ini? Selain dari itu, kita juga lihat bahawa perundingan terhadap penambahbaikan skim perkhidmatan 252 telah gagal.

Dan kita tidak nampak perancangan masa depan mereka. Mereka tidak menggariskan perancangan masa depan mereka. Yang lebih jelas lagi, kepimpinan sekarang menafikan kesatuan gabungan lain yang berwibawa.

Sebaliknya mereka membawa dua kepimpinan kanan di dalam Cuepacs dalam satu kesatuan yang sama. Seolah-olah kesatuan lain tidak mempunyai karisma dan kewibawaan kepimpinan. Kita percaya dengan perkongsian dan suara, kita akan dapat merubah satu organisasi yang lebih baik.

Apakah langkah penambahbaikan?

Sebagaimana yang saya maklum tadi, yang pertama kita kena imarahkan mesyuarat kongres. Dan kita akan aktifkan khususnya bahagian serta biro baharu. Sebagai contoh, sekarang kita tak ada biro kepenggunaan. Wanita agak lemah.

Selain dari itu, berkaitan dengan pelajaran kesatuan pekerja. Kita kena ada unit khas berkaitan dengan pembelajaran, kefahaman dan pengajian. Walaupun Cuepacs lama diwujudkan sejak tahun 1955 namun kita masih tiada training center dan tak ada orang untuk melatih kepimpinan pekerja secara khusus. Kita tak mahu pemimpin kesatuan sekerja yang tidak ada fundamental.

Apa yang anda harap pada pemilihan ini?

Yang pertama kita kena minta mandat semua kesatuan gabungan khususnya perwakilan mengundi. Beri kepercayaan pada kepimpinan baharu kerana kalau mahukan perubahan positif, kita kena berkorban. Kita tak kondem mana-mana pihak tapi kita offer for the better service untuk kebaikan ahli perwakilan dan penjawat awam.  Kita anggap ilmu itu penting untuk meneraju Cuepacs.

Angin perubahan bertiup, ahli mahu hak bersuara

Ini kali ketiga anda bertanding bagi jawatan Setiausaha Agung Cuepacs. Apakah faktor penguat untuk anda bertanding lagi kali ini?

Kita mengharapkan untuk memberi kebaikan kepada semua dalam masa sama kita turut memberi sokongan kepada kerajaan. Satunya kita harapkan semua kesatuan di Malaysia ini meliputi sektor awam mesti ditempatkan di bawah Cuepacs.

Jadi kalau sekiranya buat masa kini gabungan itu masih lagi separuh, maknanya kekuatan kita untuk jadi pembela itu masih ada ruang. Kita harapkan supaya suara kita lebih kuat selepas ini. Saya adalah orang lama dan saya ingin isikan jawatan-jawatan kosong sekarang.

Saya harap ahli dan perwakilan yang datang dapat beri peluang kepada saya untuk membawa perubahan. Terutamanya kita akan wujudkan pusat khidmat penjawat awam yang sebelum ini belum pernah ada dan juga akan membantu mana-mana penjawat awam atau kesatuan bagi memberi khidmat untuk menubuhkan kesatuan di setiap kementerian dan jabatan.

Apakah fokus lain akan dilakukan anda sekiranya terpilih?

Kita akan lihat kepada proses yang terdahulu. Proses yang menjadi keresahan kepada penjawat awam sedia ada. Skim perkhidmatan yang telah diumum oleh kerajaan sebelum ini. Skim Perkhidmatan 252 masih ada ramai lagi yang tidak puas hati. Kita akan lihat kepada lima agensi badan beruniform yang agak ketinggalan dan masih lagi menjadi satu harapan.

Macam mana dengan harapan anda pada pemilihan Cuepacs kali ini?

Untuk kali ketiga ini, insya-ALLAH dari segi sokongan dalam kalangan rakan-rakan adalah amat begitu baik. Mereka juga mengharapkan satu perubahan baharu akan dibawa oleh pihak kita. Angin perubahan kini sedang bertiup. Oleh itu marilah kita buat perubahan demi suara pekerja yang kita akan bawakan supaya ia dilihat sebagai kita ini

penyumbang. Kita bukan hanya tahu merayu saja tapi juga nak jadi sebagai penyumbang dan apa yang paling penting adalah produktiviti. Kita nak tingkatkan kualiti dan menyokong kerajaan. Kita tahu bahawa ekonomi sekarang meleset dan kita perlu beri cadangan kepada kerajaan dari segi peningkatan gaji dan sebagainya. Ia adalah

supaya kita dilihat sebagai rakan kongsi yang bijak dan turut memberi sumbangan dalam meneruskan perkhidmatan terbaik kepada rakyat.

Bagaimana mahu meyakinkan perwakilan agar memilih anda?

Langkah pertama sekarang kita akan buat penjelasan. Apa yang mereka tak puas hati. Dan kita harapkan semua perwakilan dapat beri ruang kepada kita membuat penjelasan mengapa kita perlu berubah. Kita kena tengok track record kepimpinan lama sepanjang tiga tahun ini. Kerana tidak ada satu perubahan yang positif pun.

Walhal benda yang baik untuk penjawat awam ditolak sebaliknya benda yang diterima adalah membebankan penjawat awam. Kita lihat selama tiga tahun ini, kongres yang sepatutnya memberi satu impak kepada penjawat awam tetapi ia hanya datang sebagai mesyuarat pengurusan.

Hak bersuara kepada ahli kongres untuk menyuarakan lebih kehendak kebanyakan tidak tercapai. Peranan majlis tertinggi sepatutnya buat cadangan dan memberi pendapat juga ditinggalkan. Mereka tidak mempunyai kuasa.

Apakah pesanan anda kepada semua perwakilan yang bakal mengundi pada hari ini?

Kita harap suara kongres diberi semula dan juga mereka diberi hak untuk bercakap. Kita akan buat satu perancangan strategik sekiranya kita diberi mandat. Yang paling penting ialah perkongsian suara dan kuasa. Kita kena pastikan ia tidak hanya dimonopoli oleh satu kesatuan sahaja.

Kita juga harapkan kita diberi ruang oleh pihak kerajaan untuk berunding semula terhadap keputusan-keputusan yang telah dibuat sebelum ini yang agak menyusahkan penjawat awam. Seperti contoh, kaedah rawatan kesihatan kini kita semua tahu ia beban. Sekarang dah ada satu perkara yang perlu kita lihat untuk menjaga kepentingan penjawat awam bagi memberi khidmat.


Jom Ubah
Klik Untuk lihat paparan iklan
   * Sila e-mel kepada dollahharimau@gmail.com. Dapatkan maklumat lanjut di SINI

 
Related Links
· More about Wawancara
· News by paktam


Most read story about Wawancara:
Suaram ditikam kerana heret skandal Scorpene ke Perancis, Najib "gabra"

Article Rating
Average Score: 0
Votes: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad

Options

 Printer Friendly Cetak Artikel


Klik untuk pakej iklan* ruang iklan kosong di sini, sila hubungi tranung2006@gmail.com
Associated Topics

Wawancara


  Ahmad Lutfi Othman
  Azizi Abdullah
  Abdul Kadir Jasin
  Mahaguru58
  Merah Tinta
  Amdang 81
  Ibnu Hasyim
  Cucu Mat Kilau
  Tun Dr Mahathir
  Rockys Bru
  Screenshots
  Cikgu Nuri’s Online
  Attakiri
  Abu Ayysah
  Suhaimi Taib
  Redhuan D. Oon
  Lagenda Buta
  Orang Klawang
  Tok Pijat
  Zahid Yusof
  Taranama
  Pemuda BukitKatil
  Kedahlenie..!!
  Dr Fikrah
  Putera Batu
  Addin
  Budu Online

  ...penarik beca
  Roslan SMS Corner
  Amin Iskandar
  A L- H U S S E Y N
  Ketua Perusuh
  Kuda Kepang
  Kickdefella
  Kuda Ranggi
  Putera Maya
  Lanh14
  Wan Nordin Yaacob
  Khalid samad
  Jed Yoong
  Dr. Hj. Hamirdin
  Malaysia Waves
  Sofi Wahab
  Telahan Politik
  Boneka, Penyu, SPR
  Jamaludin Md Isa
  Helang Jagat
  Meli Kapak Jangak
  Hishamuddin Rais

  Tun Telanai
  Faisal Tehrani
  Ibrahim Baba
  Fudzail
  Drs Idham Lim
  Ust Nasrudin
  Zaharuddin.Net
  Al-Bakistani
  SaifulIslam.Com
  Dr. Mohd Asri
  sya~reformis
  al-Kerohi
  Aduka Taruna
  Nik Abdul Nik Aziz
  jahilGoBlog
  Edyesdotcom
  Bulan Penuh 2012
  Rosli Salem
  Che Kamala
  Rusli Islam
  klpost.com
  Jiwo Kelete
  Cenangau
  Pemuda Wilayah
  Lilahi taala
  Kalam Perantau
  Tempe Goreng
  Sokong PR
  Janggut
  Tarmizi Mohd Jam
  Kopitiam Bang Nan
  Pink Turtle
  Perisik Rakyat
  Siasahdaily
  Pahang daily
  Sabahdaily
  Kampus Negara
  Al Banjari
  Bumi Perak
  Zabidi Morad
  Ahmad Fadhil
  Eddie Putra
  Amirulreza
  Rozmal Malakan
  Republik kata
  Go Malaysia
  Ahli Parlimen PAS
  A.M.K.N.S.
  Ust Idris Ahmad
  Mummy Rokiah
  Greenboc
  Lagi....
* Tidak mengikut susunan keutamaan
design by ethaidesign.com