Home Hantar Artikel Ke Forum Menu Berita Menua Akaun Anda Tops Hits Maklum Balas Iklan
Iklan Berbayar
Rahsia Suami Gagah Isteri SayangUntuk tempahan iklan sila klik di sini
Login/Masuk
Nickname

Password

Don't have an account yet? You can create one. As a registered user you have some advantages like theme manager, comments configuration and post comments with your name.
Modules
· Home
· Arkib Berita
· Cetak Artikel
· Downloads
· Feedback
· Flash_Player
· Forums
· iklandetik
· Journal
· Members List
· News_sol
· Private Messages
· PRK Sg. Limau
· Recommend Us
· Search
· Shout Box
· Submit News
· Surveys
· Top 10
· Topics
· TopikML
· Web Links
· Your Account
Shout Box

Only registered users can shout. Please login or create an account.
Minda Lutfi

Cantas senarai panjang kuasa PM, MB

Menteri KDN, Zahid Hamidi, tolonglah rasional sikit

Selepas kabinet baru, laluan kerjasama Pas-Umno lebih mudah

Tiga dialog santai pagi Rabu

Adakah saya masih bermimpi...

Miminimumkan rasuah, Miminimumkan kuasa .

Persepsi Buruk Mengenai Gabungan Pembangkang ...

Masih berpeluang menang walaupun tiga penjuru

Perak nampak mudah tapi cukup sengit

Lebih mudah Pakatan Harapan ambil alih Kedah
Semua...
Pendapat

Membiarkan Jamal terus menjadi badut...

Pejatuh Umno/Bn Dulu !

Ratib UG Umno-PAS masih kekal jadi ilusi politik

Perkasakan gerakan akar umbi

Johor: Medan tarung paling sengit PRU14

Ketegasan DAP terhadap rasuah tidak konsisten

Jangan buat Soalan Bodoh ?

Bertaruh semula masa depan bersama Dr Mahathir

Pakatan jelas objektif, Umno-BN yang panik

Anak panah Arjuna di logo HARAPAN
Semua...
Penulis Tamu

Lagu Despacito: Tahniah netizen, orang awam

Untukmu Rakyat Malaysia: "Jadilah Islam yang memimpin bukan khadam"

Pemimpin BN kepeningan dengan kewujudan Harapan

Ketua umum, pengerusi dan presiden: Merungkai makna dan peranannya

Himpunan bantah tindakan zionis Israel

Mungkinkah DAP akan diharam?

Perjawatan YIK: Azam Amanah/Pakatan Harapan

Penjelasan Mengenai Perjawatan Yayasan Islam Kelantan

YIK Dan Perjawatan Tetap: Penungguan Tanpa Akhir?

Seronoknya jadi Perdana Menteri Malaysia
Semua...
Open Artikel

Dr. M, kami tidak lupa

Surat terbuka jelaskan mengapa k’jaan tak tubuh RCI siasat 1MDB

WSJ dalam tinta Annuar Musa

Tindakan Anwar kukuhkan DAP

Rekod baik UMNO selesaikan krisis

Tsunami Pakatan Harapan

'PM' Sebelum Menang?

Detik Baharui Perjuangan

Tiga penjuru menguntungkankah?

UMNO kuat kerana tiada tersirat
Semua...
Kritikan

Bila PAS menjadi khadam Umno

Kenapa Presiden PAS Tidak Suarakan Hudud Terhadap Najib Razak

Mengapa PAS mesra dengan pemimpin korup?

Yang mengkritik dr kamarul, yang dispin saari sungib

Alkisah Berebut Jawatan Perdana Menteri

PAS sedang bekerja untuk Umno secara total

Apakah PAS berasa sudah cukup kuat?

PAS: Parti politik atau jemaah tabligh?

Kecelaruan mentel Politik Suhaizan

PAS yang semakin lemas
Semua...
Rangking Forum
Kedudukan Forumer:
© 2009 Detikdaily
Online
Welcome, Anonymous
Nickname
Password
(Register)
Membership:
Latest: Mursyid
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 24846

People Online:
Visitors: 761
Members: 0
Total: 761
Anonymous Online

Statistik RealTime Semasa:

Sila klik..

Tawaran Istimewa Web Hosting
- 1 ruang iklan masih kosong -

Amanah bukan tunggangan DAP
Posted on Friday, March 10 @ 15:01:54 MYT by paktam
Topik Dipaparkan: Wawancara

TERTUBUHNYA Amanah pada akhir 2015 adalah titik permulaan kepada gerakan baharu pemimpin dan ahli yang tidak sependapat dengan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Sejak itu, Pas melabelkan 18 bekas pemimpinnya yang menyertai Amanah sebagai pengkhianat malah parti itu juga berikrar tidak akan bekerjasama dengan Amanah yang dituduh bersekongkol dengan DAP. 

Lebih merumitkan apabila Pas dilihat enggan bekerjasama dengan Pakatan Harapan kerana tidak bersetuju dengan kewujudan Amanah yang dianggap sebagai seteru utamanya dalam politik berbanding Umno. 

Ikuti temu bual eksklusif  Timbalan Presiden Amanah, Salahuddin Ayub bersama wartawan  NOOR AZURA SAHRIL, ATHIRAH HASLI dan jurufoto ROSLI TALIB bagi menjawab segala  kecaman dan cemuhan dilemparkan terhadap parti yang masih meletakkan Islam sebagai landasannya melalui tuntutan maqasid syariah

Baru-baru ini digembar-gemburkan soal calon perdana menteri dan timbalan perdana menteri. Adakah usaha ini dilakukan bagi menarik undi atau sememangnya ada pakatan sedemikian? 

Saya yang terlibat dalam Majlis Presiden, majlis tertinggi bagi ketiga-tiga parti. Pakatan Harapan adalah Amanah, DAP, PKR dan kebelakangan ini bersama Bersatu. 

Perkara itu tidak pernah kita bincang sama sekali dalam pertemuan kita. Ia lahir daripada Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim, kononnya mendapat maklumat sulit mengatakan perjanjian Tun Dr Mahathir Mohamad dengan Lim Kit Siang menaikkan Datuk Seri Mukhriz sebagai perdana menteri dan Kit Siang sebagai timbalan. 

Itu tidak benar sama sekali. Tidak pernah dibincangkan dan tidak perlu pun disebut di peringkat tertinggi Pakatan dan Bersatu. Apa yang kita hendak hari ini ialah tukar  dan perdana menteri dan timbalan perdana menteri serta Kabinet baharu.

Kalau ikut struktur lama pun tidak mengapa, balikkan semula integriti itu sahaja. Bagi saya, kalau kita nak bincang pasal itu tidak habis. Bukan isu itu yang kita hendak bincangkan hari ini. Itu jawapan rasmi daripada Amanah, yang saya bertanggungjawab bahawa perkara ini tidak pernah dibincangkan pun di peringkat tertinggi Pakatan Harapan dan juga Bersatu. 

Tindakan Pas yang menolak Amanah dan DAP, adakah ini halangan besar untuk Amanah berkembang?  

Saya tidak pernah kisah tentang itu, Mohamad Sabu dan kami semua seramai 18 orang yang keluar dari Pas itu, bila kita menubuhkan Amanah. 

Kita keluar kerana kita ada pendirian yang jelas bahawa kita tidak lagi bersetuju dengan pendekatan politik Presiden Pas dan parti pada waktu itu. 

Lalu kita tubuhkan Amanah. Kita bawa visi yang kita mahu, pendekatan politik yang lebih inklusif, lebih progresif dan yang menerima hakikat kepelbagaian kaum dan agama dalam negara kita. 

Kalau Pas hari ini tidak mahu menerima DAP, itu sesuatu yang perlu ditelan oleh Pas. Saya bersama dalam menubuhkan Pakatan Harapan pada 2008, waktu itu Datuk Seri Abdul Hadi Awang berhujah dalam mesyuarat, menyatakan kita boleh menerima orang bukan Islam sebagai rakan kita, asalkan kita ada common ground sama iaitu menentang kezaliman.

Pada waktu itu, tidak timbul isu bahawa ini orang kafir kita tidak boleh berkawan, menentang umat Islam dan seumpamanya. Sejak dulu lagi kita boleh menerima DAP sebagai parti bukan Islam. Majoriti memang bukan orang Islam, tidak timbul masalah Islam untuk diterima untuk common issue. 

Itu saya rasa hanya alasan mereka berikan untuk bercerai dengan DAP pada waktu itu, lalu kami keluar. Alhamdulillah, Amanah berusia setahun dua bulan dengan lebih kurang 80,000 ahli. Kita mendaftar 160 kawasan parlimen dengan kekuatan yang kita ada. Kita juga tubuhkan Amanah di peringkat parlimen dan hampir 500 cawangan baharu yang kita daftarkan mengikut peraturan ROS (Pendaftar Pertubuhan). 

Kita sedang memperkuatkan kekuatan kita dengan Pakatan Harapan dan Bersatu, dan kita telah  menubuhkan jentera pilihan raya untuk menghadapi PRU. Amanah berkembang dan tiada masalah bagi kita. 

Apakah sumbangan Amanah dalam perkukuhkan Pakatan Harapan dan Bersatu? 

Yang tidak mahu bersama ini bukannya Amanah, kita telah keluarkan banyak kali kenyataan bahawa kita buka pintu untuk berunding dan kerjasama untuk selesaikankan isu negara. 

Begitu juga dengan kawan lain, sehingga DAP pun begitu terasa bila disingkirkan oleh Pas, juga buka pintu untuk negara. Lupakanlah seketika, sekarang kita nak jatuhkan kerajaan yang kita anggap dalam sejarah, rasuah paling besar.. tetapi ditolak. 

Okeylah, Kit Siang dalam dunia lain, Pas tidak boleh terima, tetapi Tan Sri Muhyiddin Yassin yang begitu lembut dan cukup diplomatik, pertemuan demi pertemuan di Majlis Presiden, hari ini jumpa, esok Hadi kata no.. kita dah muktamad. 

PKR masih berhasrat mengadakan perundingan, tetapi tiada jalan penyelesaian. 

Jadi bagi saya, kita tidak boleh anggap kesepaduan pembangkang itu tidak dapat kita bina disebabkan oleh Pas. 

Oleh itu bagi saya, kita akan teruskan permuafakatan kita. Kita ada perjanjian, Pakatan Harapan dan Bersatu kita teruskan. Kebanyakan negeri kita telah naikkan empat lambang tanpa Pas. Jadi biarlah Pas, dan bagi saya kita tidak keluarkan kenyataan yang tidak baik terhadap mereka.

Biarlah mereka ikut dan yakin dengan perjuangan mereka. Bagi kawan-kawan yang lain dalam parti lain untuk meneruskan rundingan itu hak mereka. Amanah tidak tentukan. Itu bukan hak Amanah. Amanah memberikan peranan adalah komitmen kita.  

Amanah ada rekod kesetiaan bila kita berjanji, bagaimana kita berpegang teguh dengan perjanjian kita. Sampai sekarang Amanah akan teruskan prinsip itu. 

Sejauh mana Amanah sebagai parti baru, boleh diterima orang Islam Melayu sebagaimana penerimaan terhadap Pas?  

Saya tidak mahu bercakap besar, saya boleh katakan hari ini Pas sudah terbelah dua dan Pas sudah pecah sebenarnya dan perpecahan itu saya perhatikan di hari pertama. Saya juga gerun kalau Amanah akan menjadi Hamim (Parti Hizbul Muslimin Malaysia) dan Berjasa. 

Mungkin sebulan dua riuh rendahnya, masuk satu pilihan raya, kemudian habis.  Tidak tunggu pilihan raya kecil, mati begitu sahaja. 

Tapi sekarang sudah setahun dan kita tumbuh dan angka kehadiran kita bukan ilusi yang saya lihat ia wujud sokongan anak muda, sokongan orang atas pagar, intelektual dan kita lihat sokongan pelajar universiti.

Hari ini, kita terima secara purata 1000 keahlian ahli baru sebulan. Bukan kita bohong. Saya 35 tahun dengan Pas, purata setiap bulan dalam mesyuarat jawatankuasa pusat keahlian 1,000 ke 2,000 ahli baharu. Lebih kurang itu juga untuk parti 60 tahun.

Ini parti setahun, setiap bulan kita terima parti baharu. Bermakna kita tumbuh atas kapasiti kita. Bagaimana kita bersaing dengan Pas, kita bersaing secara sihat. Kita mesti tunjuk lebih baik. Kalau Pas mendakwa kita parti Islam. Amanah terasnya adalah Islam, Islam kita bawa dengan wajah Malaysia, Islam dalam kerangka masyarakat majmuk, kita bawa Islam yang ramah tamah, kita raikan semua golongan. Tidak boleh maki orang, dan hukum orang begitu sahaja. 

Itulah Amanah yang kita bawa dalam konteks negara Malaysia, meraikan semua kaum dan agama. Saya rasa sama ada Amanah boleh menjadi alternatiff kepada Pas, masa akan menentukan.

Kita tidak boleh jawab, biar rakyat tentukan kami boleh atau tidak. Apa yang kami bawa, menterjemahkan sebaik mungkin, Islam yang kami bawa, integriti dan amanah, kita jelmakan dalam tingkah laku dalam konteks Malaysia.


Jom Ubah
Klik Untuk lihat paparan iklan
   * Sila e-mel kepada dollahharimau@gmail.com. Dapatkan maklumat lanjut di SINI

 
Related Links
· More about Wawancara
· News by paktam


Most read story about Wawancara:
Suaram ditikam kerana heret skandal Scorpene ke Perancis, Najib "gabra"

Article Rating
Average Score: 0
Votes: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad

Options

 Printer Friendly Cetak Artikel


Klik untuk pakej iklan* ruang iklan kosong di sini, sila hubungi tranung2006@gmail.com
Associated Topics

Wawancara


  Ahmad Lutfi Othman
  Azizi Abdullah
  Abdul Kadir Jasin
  Mahaguru58
  Merah Tinta
  Amdang 81
  Ibnu Hasyim
  Cucu Mat Kilau
  Tun Dr Mahathir
  Rockys Bru
  Screenshots
  Cikgu Nuri’s Online
  Attakiri
  Abu Ayysah
  Suhaimi Taib
  Redhuan D. Oon
  Lagenda Buta
  Orang Klawang
  Tok Pijat
  Zahid Yusof
  Taranama
  Pemuda BukitKatil
  Kedahlenie..!!
  Dr Fikrah
  Putera Batu
  Addin
  Budu Online

  ...penarik beca
  Roslan SMS Corner
  Amin Iskandar
  A L- H U S S E Y N
  Ketua Perusuh
  Kuda Kepang
  Kickdefella
  Kuda Ranggi
  Putera Maya
  Lanh14
  Wan Nordin Yaacob
  Khalid samad
  Jed Yoong
  Dr. Hj. Hamirdin
  Malaysia Waves
  Sofi Wahab
  Telahan Politik
  Boneka, Penyu, SPR
  Jamaludin Md Isa
  Helang Jagat
  Meli Kapak Jangak
  Hishamuddin Rais

  Tun Telanai
  Faisal Tehrani
  Ibrahim Baba
  Fudzail
  Drs Idham Lim
  Ust Nasrudin
  Zaharuddin.Net
  Al-Bakistani
  SaifulIslam.Com
  Dr. Mohd Asri
  sya~reformis
  al-Kerohi
  Aduka Taruna
  Nik Abdul Nik Aziz
  jahilGoBlog
  Edyesdotcom
  Bulan Penuh 2012
  Rosli Salem
  Che Kamala
  Rusli Islam
  klpost.com
  Jiwo Kelete
  Cenangau
  Pemuda Wilayah
  Lilahi taala
  Kalam Perantau
  Tempe Goreng
  Sokong PR
  Janggut
  Tarmizi Mohd Jam
  Kopitiam Bang Nan
  Pink Turtle
  Perisik Rakyat
  Siasahdaily
  Pahang daily
  Sabahdaily
  Kampus Negara
  Al Banjari
  Bumi Perak
  Zabidi Morad
  Ahmad Fadhil
  Eddie Putra
  Amirulreza
  Rozmal Malakan
  Republik kata
  Go Malaysia
  Ahli Parlimen PAS
  A.M.K.N.S.
  Ust Idris Ahmad
  Mummy Rokiah
  Greenboc
  Lagi....
* Tidak mengikut susunan keutamaan
design by ethaidesign.com