Home Hantar Artikel Ke Forum Menu Berita Menua Akaun Anda Tops Hits Maklum Balas Iklan
Iklan Berbayar
Rahsia Suami Gagah Isteri SayangUntuk tempahan iklan sila klik di sini
Login/Masuk
Nickname

Password

Don't have an account yet? You can create one. As a registered user you have some advantages like theme manager, comments configuration and post comments with your name.
Modules
· Home
· Arkib Berita
· Cetak Artikel
· Downloads
· Feedback
· Flash_Player
· Forums
· iklandetik
· Journal
· Members List
· News_sol
· Private Messages
· PRK Sg. Limau
· Recommend Us
· Search
· Shout Box
· Submit News
· Surveys
· Top 10
· Topics
· TopikML
· Web Links
· Your Account
Shout Box

Only registered users can shout. Please login or create an account.
Minda Lutfi

Cantas senarai panjang kuasa PM, MB

Menteri KDN, Zahid Hamidi, tolonglah rasional sikit

Selepas kabinet baru, laluan kerjasama Pas-Umno lebih mudah

Tiga dialog santai pagi Rabu

Adakah saya masih bermimpi...

Miminimumkan rasuah, Miminimumkan kuasa .

Persepsi Buruk Mengenai Gabungan Pembangkang ...

Masih berpeluang menang walaupun tiga penjuru

Perak nampak mudah tapi cukup sengit

Lebih mudah Pakatan Harapan ambil alih Kedah
Semua...
Pendapat

Membiarkan Jamal terus menjadi badut...

Pejatuh Umno/Bn Dulu !

Ratib UG Umno-PAS masih kekal jadi ilusi politik

Perkasakan gerakan akar umbi

Johor: Medan tarung paling sengit PRU14

Ketegasan DAP terhadap rasuah tidak konsisten

Jangan buat Soalan Bodoh ?

Bertaruh semula masa depan bersama Dr Mahathir

Pakatan jelas objektif, Umno-BN yang panik

Anak panah Arjuna di logo HARAPAN
Semua...
Penulis Tamu

Lagu Despacito: Tahniah netizen, orang awam

Untukmu Rakyat Malaysia: "Jadilah Islam yang memimpin bukan khadam"

Pemimpin BN kepeningan dengan kewujudan Harapan

Ketua umum, pengerusi dan presiden: Merungkai makna dan peranannya

Himpunan bantah tindakan zionis Israel

Mungkinkah DAP akan diharam?

Perjawatan YIK: Azam Amanah/Pakatan Harapan

Penjelasan Mengenai Perjawatan Yayasan Islam Kelantan

YIK Dan Perjawatan Tetap: Penungguan Tanpa Akhir?

Seronoknya jadi Perdana Menteri Malaysia
Semua...
Open Artikel

Dr. M, kami tidak lupa

Surat terbuka jelaskan mengapa k’jaan tak tubuh RCI siasat 1MDB

WSJ dalam tinta Annuar Musa

Tindakan Anwar kukuhkan DAP

Rekod baik UMNO selesaikan krisis

Tsunami Pakatan Harapan

'PM' Sebelum Menang?

Detik Baharui Perjuangan

Tiga penjuru menguntungkankah?

UMNO kuat kerana tiada tersirat
Semua...
Kritikan

Bila PAS menjadi khadam Umno

Kenapa Presiden PAS Tidak Suarakan Hudud Terhadap Najib Razak

Mengapa PAS mesra dengan pemimpin korup?

Yang mengkritik dr kamarul, yang dispin saari sungib

Alkisah Berebut Jawatan Perdana Menteri

PAS sedang bekerja untuk Umno secara total

Apakah PAS berasa sudah cukup kuat?

PAS: Parti politik atau jemaah tabligh?

Kecelaruan mentel Politik Suhaizan

PAS yang semakin lemas
Semua...
Rangking Forum
Kedudukan Forumer:
© 2009 Detikdaily
Online
Welcome, Anonymous
Nickname
Password
(Register)
Membership:
Latest: Mursyid
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 24846

People Online:
Visitors: 985
Members: 0
Total: 985
Anonymous Online

Statistik RealTime Semasa:

Sila klik..

Tawaran Istimewa Web Hosting
- 1 ruang iklan masih kosong -

Tiada cara PAS boleh bersama PAN
Posted on Tuesday, March 14 @ 16:24:32 MYT by paktam
Topik Dipaparkan: Fokus Isu

Oleh Subky Latif

APA jua yang dilemparkan kepada PAS, tiada cara ia boleh bekerjasama politik dengan Parti Amanah Negara (Pan) dalam apa keadaan sekalipun.

Jika ditakdirkan bersetuju PAS untuk bermuafakat dengan parti serpihannya itu, maka tidak salah ia adalah tanda kiamat sudah dekat. Memang kiamat itu sudah dekat tetapi tidak dekat sangat selagi binatang yang bermusuhmusuhan tidak berseteru lagi.Satu dari alamat kiamat itu ialah kucing dan anjing boleh berbaik. Harimau tidak menerkam kucing dan kucing pula tidak memburu tikus.

Apabila berlaku kejadian demikian, maka kiamat sudah tidak lama lagi.

Kalau harimau boleh duduk sekandang dengan kambing dan lembu, maka tidak dirasa ganjil kalau PAS secara sukarela bersetuju duduk bagi mengadakan pakatan politik.

Tetapi itu pun belum tentu lagi. Babi boleh berkawan dengan sawa dan serigala tidak apa-apakan rusa, ialah kerana masing-masing ada otak tapi tidak boleh berfikir.

Akan manusia dianugerah otak boleh berfikir, tidak seperti otak udang. Jika sudah sama manusia dengan mergastua, maka mungkin saja PAS bersatu dengan Pan.

Mengapa PAS boleh jadi begitu dengan Pan? Ia adalah disebabkan politik itu begitu. Kim Jong Un, maharaja Korea Utara tidak selesa hidup di dunia selagi Kim Jong Nam hidup sekali pun mereka adik beradik sebapa.

DAP boleh berkawan dengan siapa saja tentang politik tetapi ia tidak berbincang dengan SDP, serpihan DAP yang ditubuhkan oleh Fan Yew Teng yang pernah keluar dari parti itu.

Bahkan ia teragak-agak untuk menjalin kerjasama dengan Gerakan sekalipun kedua-dua parti itu dipercayai digerakkan pertubuhannya dari Singapura. Memang DAP itu adalah ganti PAP selepas Singapura terpisah dari Malaysia. Lee Kuan Yew dipercayai tidak nampak DAP selesa dengan masa depan sebagai parti politik di Malaysia kerana ia dibuli terus oleh Umno sebagai parti tajaan Singapura.

Maka Lee Kuan Yew dikatakan mahu mencari alternatif kepada DAP dengan membentuk parti baharu menggabungkan parti-parti pembangkang kecil seperti UDP pimpinan Dr Lim Chong Eu, bekas pemimpin-pemimpin Front Sosialis seperti Tan Pok Kim dan Veerapan dengan pimpinan seorang Melayu, Dr Syed Hussein al-Attas.

Syed Hussein adalah Profesor Universiti Singapura. Orang yang jadi profesor di Singapura mestilah orang yang dipercayai oleh Lee Kuan Yew.

Maka penubuhan Gerakan itu dikatakan didalang oleh Singapura.

Sekalipun DAP dan Gerakan sama-sama didalangi oleh Singapura tetapi Kit Sing dan DAP tidak dapat menerima Gerakan sebagai pengganti DAP. Kit Siang jalan terus sekalipun Dr Syed Hussein dikira orang kiriman Kuan Yew.

Walau bagaimanapun DAP paksa dirinya bekerjasama dengan Gerakan dalam pilihan raya umum tahun 1969. Pulau Pinang diamanah kepada Gerakan dan DAP ambil negeri-negeri lain. Dengan izin Allah, Gerakan dapat menubuhkan kerajaan negeri Pulau Pinang. Rasa tidak percaya DAP kepada Gerakan terbukti apabila Gerakan menjadi sebahagian dari Perikatan-Barisan Nasional.

Dato’ Onn keluar Umno menubuhkan IMP, parti berbilang kaum, tidak dapat sambutan lalu diganti dengan Parti Negara.

Dato’ Onn menganjurkan pertemuan meja bulat dengan semua parti politik termasuk Umno bagi menghadapi memperjuangkan kerajaan sendiri bagi Tanah Melayu.

Tunku Abdul Rahman Putra hadir sebagai wakil Umno, tetapi dia tidak boleh kerjasama dengan Dato’ Onn yang meninggalkan Umno, lalu Tunku menganjurkan pakatan lain dengan menjemput parti-parti yang dijemput oleh Dato’ Onn.

Dato’ Onn dan Tunku asalnya sama-sama Umno tetapi Dato’ Onn berpecah menubuhkan parti lain sampai mati Tunku tidak dapat bekerjasama dengan Dato’ Onn. Kedua-duanya sama adalah anak didik politik British.

Apabila Dato’ Onn membawa ramai pengasas Umno menubuhkan Parti Negara, Umno di bawah Tunku tidak dapat terima Dato’ Onn dan partinya.

Bila Tengku Razaleigh Hamzah pecah dengan Umno, Umno tidak terima Parti Semangat 46 bergabung. Orang-orang S46 boleh kembali kepada Umno dengan syarat S46 dibubarkan.

PAS ada pengalaman pecah mula-mula oleh Berjasa pimpinan Dato’ Mohd Nasir dan kemudiannya dengan Hamim pimpinan Dato’ Asri. PAS tidak sedia berbaik dengan Berjasa dan Hamim selama ia dipimpin oleh Dato’ Mohd Nasir dan Dato’ Asri.

Bagi menghadapi Umno Baru pimpinan Mahathir, PAS bersetuju membentuk Angkatan Perpaduan Ummah menggabungkan PAS, S46, Berjasa dan Hamim.

PAS menerimanya setelah Berjasa ditinggalkan oleh Dato’ Mohd Nasir dan Hamim ditinggalkan oleh Dato’ Asri yang beramai-ramai masuk Umno. Rata-rata orang Berjasa dan Hamim sudah kembali kepada PAS. Yang tinggal pada parti-parti serpihan itu hanya panglima tanpa soldadu.

Tidak dapat diagak apakah boleh duduk pula dengan Pan kiranya pimpinannya yang ada sekarang tidak ada lagi. Hal-hal yang 20 dan 30 akan datang tidak usahkan dibincangkan hari ini.

PAS sedia berbincang dengan badan-badan politik lain. PAS pernah berbincang dengan Dato’ Onn dan memberi laluan kepadanya bertanding Parlimen di Terengganu tahun 1959 sekalipun dalam sejarahnya Dato’ Onn bersekongkol dengan British menahan pengikut Dr Burhanuddin al- Helmy dan Ustaz Abu Bakar Bakir tahun 1948.

PAS ada pengalaman dua kali bertahaluf dengan DAP dan sedia bermuafakat dengan PKR sekalipun Dato’ Seri Anwar Ibrahim melanyak PAS tidak terhingga semasa jadi timbalan perdana menteri. PAS ada pengalaman pahit dengan PKR. Apabila Mohamed Azmin Ali jadi menteri besar Selangor, diturunkannya exco PAS dari empat kepada tiga.

Ketika PAS hendak ditinggalkan oleh pengasas Pan, Rafizi Ramli mengalu-alukannya dan sedia untuk mengadakan roadshow memecahkan PAS itu.

Mahathir adalah orang yang bertanggungajwab mengusir PAS dari BN dan memainkan peranan besar merampas Kelantan dari PAS melalui Mageran.

Mahathir sebagai perdana menteri menghalang pelaksanaan hudud di Kelantan sambil memberi amaran akan bertindak kiranya PAS laksanakan juga.

Sekarang Mahathir membentuk PPBM dan berusaha untuk berpakat dengan PAS bagi menumbangkan Umno, BN dan

Najib. PAS tidak menolak mengadakan perbincangan dengan PPBM sekalipun pengerusi PPBM melakukan bermacam-macam terhadap PAS.

Apa jua pengalaman buruk yang PAS hadapi dengan semua parti tadi, PAS sedia berbincang tetapi tidak sedia siapa yang kekalkan Pan sebagai sekutu. Tidaklah kita kata Pan itu lebih teruk dari parti-parti yang PAS ada pengalaman buruk. Tidaklah hendak disamakan ia lebih teruk dari DAP, dari Mahathir dan lainlain.

Tidak wajarnya Pan itu ialah keluar parti membentuk parti baru untuk menentang PAS dan hendak mengambil alih tempat PAS dalam Pakatan. Memanglah DAP suka tindakan mereka memecahkan PAS. PKR pula terburuburu terima ia menggantikan PAS sedang PKR masih ada hubungan dengan PAS. Patutnya pastikan dulu PAS terima atau tidak parti baharu itu.

Mungkin Pan itu tidak teruk dibanding dengan yang lain-lain. Tapi Pan saja yang PAS tak dapat terima sebabnya tiada parti politik boleh terima parti serpihannya. Mungkin DAP dapat diterima semula setelah


Jom Ubah
Klik Untuk lihat paparan iklan
   * Sila e-mel kepada dollahharimau@gmail.com. Dapatkan maklumat lanjut di SINI

 
Related Links
· More about Fokus Isu
· News by paktam


Most read story about Fokus Isu:
PRU 13 : Pakatan Rakyat berpotensi besar untuk memerintah Johor

Article Rating
Average Score: 0
Votes: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad

Options

 Printer Friendly Cetak Artikel


Klik untuk pakej iklan* ruang iklan kosong di sini, sila hubungi tranung2006@gmail.com
Associated Topics

Fokus Isu


  Ahmad Lutfi Othman
  Azizi Abdullah
  Abdul Kadir Jasin
  Mahaguru58
  Merah Tinta
  Amdang 81
  Ibnu Hasyim
  Cucu Mat Kilau
  Tun Dr Mahathir
  Rockys Bru
  Screenshots
  Cikgu Nuri’s Online
  Attakiri
  Abu Ayysah
  Suhaimi Taib
  Redhuan D. Oon
  Lagenda Buta
  Orang Klawang
  Tok Pijat
  Zahid Yusof
  Taranama
  Pemuda BukitKatil
  Kedahlenie..!!
  Dr Fikrah
  Putera Batu
  Addin
  Budu Online

  ...penarik beca
  Roslan SMS Corner
  Amin Iskandar
  A L- H U S S E Y N
  Ketua Perusuh
  Kuda Kepang
  Kickdefella
  Kuda Ranggi
  Putera Maya
  Lanh14
  Wan Nordin Yaacob
  Khalid samad
  Jed Yoong
  Dr. Hj. Hamirdin
  Malaysia Waves
  Sofi Wahab
  Telahan Politik
  Boneka, Penyu, SPR
  Jamaludin Md Isa
  Helang Jagat
  Meli Kapak Jangak
  Hishamuddin Rais

  Tun Telanai
  Faisal Tehrani
  Ibrahim Baba
  Fudzail
  Drs Idham Lim
  Ust Nasrudin
  Zaharuddin.Net
  Al-Bakistani
  SaifulIslam.Com
  Dr. Mohd Asri
  sya~reformis
  al-Kerohi
  Aduka Taruna
  Nik Abdul Nik Aziz
  jahilGoBlog
  Edyesdotcom
  Bulan Penuh 2012
  Rosli Salem
  Che Kamala
  Rusli Islam
  klpost.com
  Jiwo Kelete
  Cenangau
  Pemuda Wilayah
  Lilahi taala
  Kalam Perantau
  Tempe Goreng
  Sokong PR
  Janggut
  Tarmizi Mohd Jam
  Kopitiam Bang Nan
  Pink Turtle
  Perisik Rakyat
  Siasahdaily
  Pahang daily
  Sabahdaily
  Kampus Negara
  Al Banjari
  Bumi Perak
  Zabidi Morad
  Ahmad Fadhil
  Eddie Putra
  Amirulreza
  Rozmal Malakan
  Republik kata
  Go Malaysia
  Ahli Parlimen PAS
  A.M.K.N.S.
  Ust Idris Ahmad
  Mummy Rokiah
  Greenboc
  Lagi....
* Tidak mengikut susunan keutamaan
design by ethaidesign.com