Home Hantar Artikel Ke Forum Menu Berita Menua Akaun Anda Tops Hits Maklum Balas Iklan
Iklan Berbayar
Rahsia Suami Gagah Isteri Sayang
Untuk tempahan iklan sila klik di sini
Login/Masuk
Nickname

Password

Don't have an account yet? You can create one. As a registered user you have some advantages like theme manager, comments configuration and post comments with your name.
Modules
· Home
· Arkib Berita
· Cetak Artikel
· Feedback
· Flash_Player
· Forums
· iklandetik
· Journal
· Members List
· News_sol
· Private Messages
· PRK Sg. Limau
· Recommend Us
· Search
· Shout Box
· Submit News
· Surveys
· Top 10
· Topics
· TopikML
· Web Links
· Your Account
Shout Box

Only registered users can shout. Please login or create an account.
Minda Lutfi

Tiang seri Umno bakal roboh

Muafakat politik haruslah dihormati

Tsunami Mahathir dan Tsunami Hadi saling melengkapi

Mampukah Amanah Bertahan?

Tsunami Hadi bakal gegar PRU14?

Rindu kasih di hujung nyawa

Bolehkan Mahathir dipercayai selepas tumbangkan Najib ?

Kenapa anak muda tidak berminat jadi pengundi?

Racun lama yang masih berbisa

Momentum kedua perpecahan besar Pas
Semua...
Pendapat

RUU333: Apa jadi pada 'rakan baru' Umno?

Harapan mengorak langkah

Mungkinkah Tun Mahathir satu Trojan Horse?

PPBM hilang kuasa rundingan dengan Pakatan

Politik kita politik primitif

DAP perintah Malaysia selepas PRU14?

Pelajar dan telur

Kaji semula syarat baru biasiswa JPA

Baju raya sudah tempah, hutang puasa bagaimana?

PAS tetap ‘cool’, yang kurang cerdik percayakan Umno
Semua...
Penulis Tamu

Itu urusan BN

Umno Sanggup Jilat Ludahnya ...

RUU 355: Hakikat yang membenarkan janji Allah

Pindaan Akta 355 : PAS Bentang !

Peraduan mengarang anjuran Annuar memakan diri sendiri

Benarkan Guru Berpolitik, Selagi Tidak Melampau

Cacamerba Pentadbiran Ekonomi Najib

Bersahabat dengan Lutfi suatu anugerah

Apakah Muhyiddin akan berhenti di tengah jalan?

Terima kasih Tun Fairuz, kita perlu buang rasa curiga
Semua...
Open Artikel

PKR-Pas genting dalam tahaluf siyasi

Lebai dan polemik citra Melayu

Umno sedia beri laluan Pas kuasai 5 negeri?

Antara Debaran, Penghormatan Dan Kejayaan

Harga gula naik: Reda dan pasrahlah!

'Dr M tak bodoh cuma oportunis'

MCA perlu henti layan jerat politik DAP

Helah politik terdesak Tun M

HARAPAN memang kapal buruk menanti karam

‘Mahathir rela diperkudakan DAP asalkan Umno musnah’
Semua...
Kritikan

Apakah PAS berasa sudah cukup kuat?

PAS: Parti politik atau jemaah tabligh?

Kecelaruan mentel Politik Suhaizan

PAS yang semakin lemas

Jawablah dengan berhemah,wahai pemimpin politik!

Harapan Palsu Deklarasi Mahathir

Masih "jantan" kah Mahfuz dan Husam?

Blok ke-3 PAS yang mencurigakan

Pakatan Harapan makin tiada harapan

Ego antara PAS dan Amanah
Semua...
Rangking Forum
Kedudukan Forumer:
© 2009 Detikdaily
Online
Welcome, Anonymous
Nickname
Password
(Register)
Membership:
Latest: Mursyid
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 24846

People Online:
Visitors: 1256
Members: 0
Total: 1256
Anonymous Online

Statistik RealTime Semasa:

Sila klik..

Tawaran Istimewa Web Hosting
- 1 ruang iklan masih kosong -

Universiti di Malaysia, indah rupa daripada isi?
Posted on Wednesday, March 15 @ 13:00:46 MYT by paktam
Topik Dipaparkan: Pendapat

Oleh Zin Mahmud

Minggu lalu, Universiti Malaya (UM) dilaporkan mengekalkan kedudukannya sebagai universiti terbaik di negara ini, menurut ukuran penarafan QS World University Rankings berdasarkan mata pelajaran.Penarafan bagi mata pelajarannya yang meningkat ialah kejuruteraan elektrik, kejuruteraan mekanikal, kejuruteraan kimia dan pendidikan.

Apabila seseorang memandu masuk UM dari pintu utama, bangunan akademik asal di kampus yang pertama dilalui ialah Fakulti Kejuruteraan. Bangunan fakulti itu seperti mana binaan asal UM mencerminkan aliran seni bina awal tahun 1960-an iaitu modernis. Satu lagi bangunan utama yang dibina dalam reka bentuk ini ialah Dewan Tunku Canselor (DTC).

Seni bina modenis ini mencerminkan semangat sebuah negara baharu bernama Malaya. Bangunan lain yang menggambarkan semangat ini ialah Parlimen, Rumah Persekutuan, Masjid Negara, Wisma Putra, Angkasapuri dan Lapangan Terbang Subang.

Kampus UM terletak di sebuah kawasan yang indah, lengkap dengan tasik. Kedudukannya di Lembah Pantai, dahulunya pinggiran Kuala Lumpur, kini berada di kawasan tanah bernilai tinggi.

Maka tidak hairanlah pada 2008, terdapat laporan ada usaha untuk membeli tanahnya bagi tujuan komersial. Usaha itu dibantah banyak pihak dan isu itu pun hilang. Tetapi ia menjadi peringatan kepada generasi akan datang supaya kampus UM dipertahankan.

UM diisytiharkan sebagai universiti nasional pada 1962 dan menjadi institusi penting bagi Malaya yang baru dibentuk apabila mencapai kemerdekaan pada tahun 1957.

Sebelum 1962, UM institusi pengajian tinggi kolonial yang mempunyai 2 kampus. Kampus utamanya di Singapura dan kampus kedua di Kuala Lumpur. Apabila kampus di Kuala Lumpur menjadi universiti nasional, ia mengekalkan nama UM sementara kampusnya di Singapura berpisah untuk menjadi University of Singapore. Ketika itu Singapura masih merupakan tanah jajahan British.

Kini, University of Singapore sudah menjadi National University of Singapore (NUS) yang meraih kedudukan terbaik di Asia dalam penarafan keseluruhan menurut QS World University Rankings. NUS diwujudkan pada 1980 hasil gabungan University of Singapore dan Nanyang University.

Ini bermakna ketika Malaysia ditubuhkan pada 1963, terdapat 3 universiti di negara ini: Universiti Malaya, University of Singapore dan Nanyang University.

Nanyang University yang juga dikenali sebagai Nantah ditubuhkan pada 1958 daripada cadangan yang dikemukakan pada 1953.

Apabila Malaysia ditubuhkan, ada pihak yang menyeru supaya Universiti Malaya ditukar nama kepada Universiti Malaysia, iaitu sebagai sebuah universiti nasional bagi seluruh Malaysia, dan bukan untuk Malaya saja.

Namun cadangan itu ditolak kerana Universiti Malaya hendak mengekalkan nama asalnya sebagai suatu warisan. Universiti tidak menukar-nukar nama dengan mudah.

Nama Universiti Malaysia dikhaskan untuk sebuah universiti nasional yang menggunakan bahasa kebangsaan. Universiti sedemikian diusulkan Seminar Bahasa dan Sastera Kebangsaan pada tahun Malaysia ditubuhkan.

Sebenarnya Universiti Malaya dan University of Singapore berasal daripada University of Malaya yang ditubuhkan di Singapura pada 1949 melalui penggabungan King Edward VII College of Medicine dan Raffles College.

King Edward VII College of Medicine yang ditubuhkan pada 1905 dan Raffles College pada 1929 merupakan sebahagian daripada usaha kerajaan kolonial British untuk mengukuhkan kekuasaannya di Malaya dengan mewujudkan sistem pengajian tinggi.

Pada tahun sama, dengan penubuhan King Edward VII College itu, pihak kolonial British juga menubuhkan Malay College Kuala Kangsar. Ketika itu Britain memikirkan mereka akan menjajah Malaya selama-lamanya.

Proses itu bermula dengan penubuhan Penang Free School pada 1816 diikuti dengan sekolah lain seperti Victoria Institution pada 1893 dan English College di Johor Bahru pada 1914.

Penjajah juga menubuhkan Teachers Technical College pada 1904, Sultan Idris Teachers Training College (SITC) pada 1922 dan School of Agriculture di Serdang pada 1931.

Tetapi hanya Raffles College yang kemudiannya berkembang menjadi sebuah universiti pada zaman kolonial.

Gesaan bagi penubuhan sebuah universiti menggunakan bahasa Melayu sudah timbul pada 1903, 1917 dan 1930 melalui tulisan-tulisan dan memorandum cendekiawan Melayu.

Saya cuma membayangkan dalam satu perjalanan sejarah alternatif, Malay College yang kemudian dikenali sebagai Maktab Melayu Kuala Kangsar berkembang menjadi sebuah universiti dengan menggabungkan juga SITC untuk menjadi universiti pertama di Malaya.

Malah Kuala Kangsar boleh menjadi bandar universiti bagi Malaya di bawah naungan diraja seperti Oxford di England.

Kalau tidak pun, Victoria Institution yang ditubuhkan pada 1893 boleh dikembangkan menjadi universiti pertama di Malaya dengan keseluruhan Bukit Petaling menjadi kawasan kampus. Tradisi pendidikan tinggi dari Britain akan mengukuhkan mutu universiti ini.

Tetapi itu hanyalah suatu sejarah alternatif yang tidak berlaku. Apa yang berlaku, ketika Singapura keluar daripada Malaysia pada 1965, UM kembali menjadi universiti tunggal di negara ini.

Kempen bagi menubuhkan sebuah universiti nasional yang sebenar dengan menggunakan bahasa kebangsaan terus diperjuangkan. Pada 1967, gerakan pendidikan berbahasa Cina memulakan perjuangan penubuhan Universiti Merdeka. Ia hanya berhenti pada 1983 setelah melalui proses mahkamah.

Di pihak gerakan pendidikan berbahasa Melayu pula, jawatankuasa penubuhan Universiti Kebangsaan Malaysia diwujudkan pada 1968.

Tetapi universiti kedua yang ditubuhkan berlaku pada 1969 dengan nama Universiti Pulau Pinang. Nama negeri pada universiti itu dirasakan tidak wajar, maka diubah namanya kepada Universiti Sains Malaysia. Suatu nama yang tidak unik.

Mungkin ketika itu negara mahu menekan pendidikan bidang sains. Tidak hairanlah kemudian, tertubuhnya universiti dengan nama teknologi dan pertanian, 2 sayap utama pembangunan negara.

Akhirnya pada 1970, sebuah universiti nasional sebenar kerana menggunakan bahasa kebangsaan ditubuhkan, dengan nama Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

Pada 1975, terdapat 5 buah universiti di negara ini dengan tertubuhnya Universiti Teknologi Malaysia (UTM). Empat universiti lain ialah Universiti Pertanian Malaysia yang ditubuhkan pada 1973, UM, USM dan UKM.

Universiti antarabangsa pertama ditubuhkan pada 1983 melalui Universiti Islam Antarabangsa. Ia merupakan hasil daripada gerakan pendidikan Islam.

Kini terdapat 20 universiti awam dan 62 universiti, kolej universiti dan kampus universiti asing. Terbaru ialah Universiti Xiamen di Salak Tinggi. Walaupun bilangan yang besar tetapi terdapat persepsi kualitinya boleh dipertikaikan.

Ketika mana universiti awam dilihat tersangkut dengan tuntutan politik negara, institut pengajian tinggi swasta pula menjadi begitu komersial yang antaranya adalah seolah-olah peranan mereka lebih kepada menjual impian daripada memberi pendidikan universiti.

Pendidikan universiti mempunyai idealisme tersendiri dalam tamadun manusia dan pembinaan jati diri negara bangsa. Ia bukan sekadar kilang menghasilkan tenaga kerja bagi keperluan komersial industri dan dunia korporat.

Umumnya, universiti di Malaysia, baik awam mahupun swasta mempunyai bangunan hebat. Banyak dana dilaburkan untuk bangunan dan pembinaan imej sedangkan secara tradisi kehebatan sesebuah universiti terletak pada 3 perkara ini: fakulti iaitu pensyarah-pensyarahnya, perpustakaannya dan mahasiswanya.

Maka timbul persoalan, adakah universiti di negara ini indah rupa daripada isi.

Zin Mahmud ialah bekas pengarang kanan Kumpulan Utusan.


Jom Ubah
Klik Untuk lihat paparan iklan
   * Sila e-mel kepada dollahharimau@gmail.com. Dapatkan maklumat lanjut di SINI

 
Related Links
· More about Pendapat
· News by paktam


Most read story about Pendapat:
Nizar dititah mengadap ?

Article Rating
Average Score: 0
Votes: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad

Options

 Printer Friendly Cetak Artikel


Klik untuk pakej iklan* ruang iklan kosong di sini, sila hubungi tranung2006@gmail.com
Associated Topics

Pendapat


  Ahmad Lutfi Othman
  Azizi Abdullah
  Abdul Kadir Jasin
  Mahaguru58
  Merah Tinta
  Amdang 81
  Ibnu Hasyim
  Cucu Mat Kilau
  Tun Dr Mahathir
  Rockys Bru
  Screenshots
  Cikgu Nuri’s Online
  Attakiri
  Abu Ayysah
  Suhaimi Taib
  Redhuan D. Oon
  Lagenda Buta
  Orang Klawang
  Tok Pijat
  Zahid Yusof
  Taranama
  Pemuda BukitKatil
  Kedahlenie..!!
  Dr Fikrah
  Putera Batu
  Addin
  Budu Online

  ...penarik beca
  Roslan SMS Corner
  Amin Iskandar
  A L- H U S S E Y N
  Ketua Perusuh
  Kuda Kepang
  Kickdefella
  Kuda Ranggi
  Putera Maya
  Lanh14
  Wan Nordin Yaacob
  Khalid samad
  Jed Yoong
  Dr. Hj. Hamirdin
  Malaysia Waves
  Sofi Wahab
  Telahan Politik
  Boneka, Penyu, SPR
  Jamaludin Md Isa
  Helang Jagat
  Meli Kapak Jangak
  Hishamuddin Rais

  Tun Telanai
  Faisal Tehrani
  Ibrahim Baba
  Fudzail
  Drs Idham Lim
  Ust Nasrudin
  Zaharuddin.Net
  Al-Bakistani
  SaifulIslam.Com
  Dr. Mohd Asri
  sya~reformis
  al-Kerohi
  Aduka Taruna
  Nik Abdul Nik Aziz
  jahilGoBlog
  Edyesdotcom
  Bulan Penuh 2012
  Rosli Salem
  Che Kamala
  Rusli Islam
  klpost.com
  Jiwo Kelete
  Cenangau
  Pemuda Wilayah
  Lilahi taala
  Kalam Perantau
  Tempe Goreng
  Sokong PR
  Janggut
  Tarmizi Mohd Jam
  Kopitiam Bang Nan
  Pink Turtle
  Perisik Rakyat
  Siasahdaily
  Pahang daily
  Sabahdaily
  Kampus Negara
  Al Banjari
  Bumi Perak
  Zabidi Morad
  Ahmad Fadhil
  Eddie Putra
  Amirulreza
  Rozmal Malakan
  Republik kata
  Go Malaysia
  Ahli Parlimen PAS
  A.M.K.N.S.
  Ust Idris Ahmad
  Mummy Rokiah
  Greenboc
  Lagi....
* Tidak mengikut susunan keutamaan
design by ethaidesign.com