Home Hantar Artikel Ke Forum Menu Berita Menua Akaun Anda Tops Hits Maklum Balas Iklan
Iklan Berbayar
Rahsia Suami Gagah Isteri SayangUntuk tempahan iklan sila klik di sini
Login/Masuk
Nickname

Password

Don't have an account yet? You can create one. As a registered user you have some advantages like theme manager, comments configuration and post comments with your name.
Modules
· Home
· Arkib Berita
· Cetak Artikel
· Downloads
· Feedback
· Flash_Player
· Forums
· iklandetik
· Journal
· Members List
· News_sol
· Private Messages
· PRK Sg. Limau
· Recommend Us
· Search
· Shout Box
· Submit News
· Surveys
· Top 10
· Topics
· TopikML
· Web Links
· Your Account
Shout Box

Only registered users can shout. Please login or create an account.
Minda Lutfi

Cantas senarai panjang kuasa PM, MB

Menteri KDN, Zahid Hamidi, tolonglah rasional sikit

Selepas kabinet baru, laluan kerjasama Pas-Umno lebih mudah

Tiga dialog santai pagi Rabu

Adakah saya masih bermimpi...

Miminimumkan rasuah, Miminimumkan kuasa .

Persepsi Buruk Mengenai Gabungan Pembangkang ...

Masih berpeluang menang walaupun tiga penjuru

Perak nampak mudah tapi cukup sengit

Lebih mudah Pakatan Harapan ambil alih Kedah
Semua...
Pendapat

Tentang boneka yang mengadai negara

Peneroka Felda dibantu, penoreh terbiar

Permatang Pauh , Debat Dan Harapan

Apa pandangan tersirat Dr M kepada DAP?

Membiarkan Jamal terus menjadi badut...

Pejatuh Umno/Bn Dulu !

Ratib UG Umno-PAS masih kekal jadi ilusi politik

Perkasakan gerakan akar umbi

Johor: Medan tarung paling sengit PRU14

Ketegasan DAP terhadap rasuah tidak konsisten
Semua...
Penulis Tamu

Ijtima' Kelantan 2017 suatu sejarah yang perlu diertikan

Mari Menonton 'UDD' Bersama Saya

Harapan cerah kemenangan 2017

Lagu Despacito: Tahniah netizen, orang awam

Untukmu Rakyat Malaysia: "Jadilah Islam yang memimpin bukan khadam"

Pemimpin BN kepeningan dengan kewujudan Harapan

Ketua umum, pengerusi dan presiden: Merungkai makna dan peranannya

Himpunan bantah tindakan zionis Israel

Mungkinkah DAP akan diharam?

Perjawatan YIK: Azam Amanah/Pakatan Harapan
Semua...
Open Artikel

‘Jangan bebankan Najib siapa bakal calon PRU-14'

Dr. M, kami tidak lupa

Surat terbuka jelaskan mengapa k’jaan tak tubuh RCI siasat 1MDB

WSJ dalam tinta Annuar Musa

Tindakan Anwar kukuhkan DAP

Rekod baik UMNO selesaikan krisis

Tsunami Pakatan Harapan

'PM' Sebelum Menang?

Detik Baharui Perjuangan

Tiga penjuru menguntungkankah?
Semua...
Kritikan

Bila PAS menjadi khadam Umno

Kenapa Presiden PAS Tidak Suarakan Hudud Terhadap Najib Razak

Mengapa PAS mesra dengan pemimpin korup?

Yang mengkritik dr kamarul, yang dispin saari sungib

Alkisah Berebut Jawatan Perdana Menteri

PAS sedang bekerja untuk Umno secara total

Apakah PAS berasa sudah cukup kuat?

PAS: Parti politik atau jemaah tabligh?

Kecelaruan mentel Politik Suhaizan

PAS yang semakin lemas
Semua...
Rangking Forum
Kedudukan Forumer:
© 2009 Detikdaily
Online
Welcome, Anonymous
Nickname
Password
(Register)
Membership:
Latest: Mursyid
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 24846

People Online:
Visitors: 911
Members: 0
Total: 911
Anonymous Online

Statistik RealTime Semasa:

Sila klik..

Tawaran Istimewa Web Hosting
- 1 ruang iklan masih kosong -

Poligami, ‘hak’ yang melukakan
Posted on Thursday, March 16 @ 14:53:32 MYT by paktam
Topik Dipaparkan: Artikel

Oleh Amalina Ismail

Mengapa bila soal poligami dibangkitkan, lelaki akan cuba menerangkan hikmah poligami daripada sudut membantu janda dan anak yatim?Jarang ditekankan soal bahayanya poligami yang mampu memperjudikan nasib dan masa depan diri, isteri dan anak jika sang suami tidak mampu berlaku adil baik dalam pengurusan ekonomi dan emosi di dunia ini, mahupun soal menanggung dosa di akhirat sana.

Sejak kecil saya dibesarkan dalam persekitaran beragama yang kuat. Lima tahun bersekolah agama membuatkan saya mengakui betapa konservatifnya saya berbanding teman lain bila melangkah ke alam universiti.

Saya meyakini poligami sesuatu yang dihalalkan agama. Malah mengharamkan poligami barangkali menafikan hukum Tuhan.

Saya membaca banyak penulisan bagaimana Islam mengangkat martabat wanita dengan memberikan hak yang sama rata bagi semua isteri melalui poligami berbanding budaya barat yang tidak membenarkan perkahwinan lebih daripada satu isteri, tetapi membiarkan leluasanya budaya memiliki kekasih gelap atau perempuan simpanan. Ini jelas menafikan semua hak wanita tersebut selagi dia tidak sah menjadi isteri, yang hanya akan berlaku jika isteri yang sedia ada diceraikan dan lelaki tersebut berkahwin dengannya.

Maka, saya tidak punya masalah dengan poligami sehingga saya semakin dewasa dan membaca realiti poligami sama sekali jauh daripada hakikat keadilan dan hak yang sama untuk semua wanita yang dimadukan.

Ibu saudara saya yang dimadukan bukan saja tidak mendapat nafkah yang sewajarnya daripada suami yang sudah pun beristeri kali kedua, malah, beliau dengan menelan kepahitan dimadu sanggup memberikan “sedekah” kepada suami dan isteri yang baru dinikahi barangan perkakas rumah atas dasar kasihan kepada wanita yang sudah pun berbadan dua itu. Semoga Allah merahmati pengorbanan dan kemurahan hatinya.

Saya tidak menafikan kesabaran dan ketabahan menjalani kehidupan yang penuh mehnah. Ujian dan cabaran adalah hakikat yang perlu dilalui setiap insan. Namun, kegagalan untuk menjadi manusia yang bertanggungjawab kerana menuruti hawa nafsu adalah sikap buruk yang mesti dibuang jauh daripada terus membarah dan merebak dalam masyarakat.

Prof Tariq Ramadan ada menyebut, kita mempunyai hak, tetapi tidak semua hak itu mesti kita pertahankan dengan melukakan hati orang lain.

Sebagai contoh, atas kebebasan bersuara, kita boleh saja mencerca dan menghina orang lain, namun, adakah kita wajar menggunakan hak tersebut tanpa mengira hati yang akan terluka kerananya?

Begitulah dengan poligami yang disebut hak bagi orang lelaki yang tidak wajar dipersoalkan oleh kaum wanita. Namun, jelas hak tersebut akan melukakan hati wanita jika dilakukan. Sama ada mereka terima dengan reda, rajukan mahupun amukan, pasti mereka terluka kerananya.

Maka, alangkah baiknya jika lelaki menjadi manusia yang bertanggungjawab untuk tidak melukakan hati wanita dengan tidak cuba mempertahankan hak tersebut.

Saya memang tidak ada masalah dengan hak untuk berpoligami. Namun, saya sangat bermasalah dengan hati yang terluka kerananya. Jiwa yang merana zahir dan batin kerananya.

Kelukaan itu sudah pun terasa bila mana lelaki menyuarakan keinginan (untuk berpoligami) biarpun masih tidak melaksanakannya. Seakan kasih dan cinta yang diberikan seluruh jiwa oleh si isteri hanya diterima separuh hati oleh sang suami.

Kesan terhadap anak

Maka kedewasaan dan pemerhatian terhadap kehidupan mengubah perspektif saya bahawa poligami tidak boleh disanggah kerana ia adalah hukum yang ditetapkan Tuhan. Mana mungkin ia tidak boleh dibantah dan dibenci jika ia bukan saja mengusik emosi malah membuatkan wanita terpaksa menanggung dari sudut material bila ada suami yang mengabaikan nafkah dan tidak berlaku adil.

Ini tidak termasuk bebanan emosi yang ditanggung anak. Anak yang melihat ibunya dilukakan bapa sendiri kadang-kala berdepan rasa dikhianati yang lebih mendalam berbanding ibunya.

Perasaan ayah bukanlah lelaki yang boleh dijadikan contoh tauladan menyebabkan anak mengalami krisis kepercayaan yang serius. Mereka akan cenderung memberontak dan mudah hilang pertimbangan. Keliru dengan kehidupan ditambah dengan orang dewasa yang sama sekali tidak boleh dipercayai membuatkan mereka tercari-cari jalan keluar dan barangkali tersilap pilihan.

Saya tidak menafikan ada lelaki yang berjaya mengemudi bahtera rumah tangga dengan aman sentosa walaupun mengamalkan poligami. Namun, tidak semua lelaki yang mampu berbuat demikian. Lebih ramai yang hanya tahu melukakan dan gagal bertanggungjawab.

Lelaki seperti ini bukan saja merosakkan nama poligami tapi hakikatnya menjejaskan kebenaran agama Islam yang membenarkan poligami dengan tidak berlaku adil, menindas dan melukakan hati wanita.

Nabi dan poligami

Nabi ada menyebut bahawa lelaki terbaik adalah yang paling baik dalam melayan wanita dan baginda adalah yang terbaik dalam memberi layanan kepada isterinya. Tidak menafikan, Nabi Muhammad sendiri berpoligami. Namun, baginda tidak menduakan Siti Khadijah sepanjang usia perkahwinan mereka. Baginda hanya berpoligami atas perintah Allah dan urusan penyebaran agama. Malah, baginda sendiri melarang Saidina Ali memadukan anaknya Fatimah kerana tahu Saidina Ali walaupun seorang yang tinggi ilmu agama tidak akan mampu untuk berkahwin lebih daripada satu.

Ini bermaksud tidak ada salahnya menghalang poligami kerana Nabi sendiri pernah melarangnya.

Satu lagi arahan Nabi ialah “Jika engkau melihat seorang wanita, lalu ia memikat hatimu, maka segeralah datangi isterimu. Sesungguhnya, isterimu memiliki seluruh hal seperti yang dimiliki oleh wanita itu.” (Hadis Tirmidzi)

Malah di dalam Al-Quran, Allah perintahkan lelaki supaya menundukkan pandangan apabila bertemu wanita. Dan kalaupun terpandang dan tertarik di hati, Nabi pesan untuk pulang kepada isteri. Nabi tidak menyuruh untuk berkahwin lagi.

Oleh sebab adanya lelaki yang gagal memahami sunnah Nabi, namun obses dengan hak berpoligami tapi culas berlaku adil, maka kesucian dan keindahan Islam dicemari.

Muncul golongan feminis yang anti poligami dan ekstrem melihat Islam menindas wanita hanya kerana lelaki yang menurut hawa nafsu sedang Islam tegas memerintahkan untuk menundukkan nafsu. Tidak kurang saya kira golongan feminis ini muncul dari mereka yang mengalami kehidupan di mana lelaki dalam hidup mereka gagal memainkan contoh tauladan yang terbaik untuk mereka yakin dan percaya.

Maka itu lelaki perlu menghayati maksud “qawwam” yang disebut di dalam Al-Quran, bukan sekadar memastikan wanita menurut arahan dan kemahuan mereka. Tapi lebih daripada itu menjadi pendamping yang setia, mendidik dengan sabar dan mencintai dengan penuh ikhlas kerana Allah.

Amalina Ismail ialah aktivis Angkatan Belia Islam Malaysia


Jom Ubah
Klik Untuk lihat paparan iklan
   * Sila e-mel kepada dollahharimau@gmail.com. Dapatkan maklumat lanjut di SINI

 
Related Links
· More about Artikel
· News by paktam


Most read story about Artikel:
JAMIL KHIR SEBAGAI MENTERI DI JABATAN PERDANA MENTERI UNTUK BACA TALQIN

Article Rating
Average Score: 0
Votes: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad

Options

 Printer Friendly Cetak Artikel


Klik untuk pakej iklan* ruang iklan kosong di sini, sila hubungi tranung2006@gmail.com
Associated Topics

Artikel


  Ahmad Lutfi Othman
  Azizi Abdullah
  Abdul Kadir Jasin
  Mahaguru58
  Merah Tinta
  Amdang 81
  Ibnu Hasyim
  Cucu Mat Kilau
  Tun Dr Mahathir
  Rockys Bru
  Screenshots
  Cikgu Nuri’s Online
  Attakiri
  Abu Ayysah
  Suhaimi Taib
  Redhuan D. Oon
  Lagenda Buta
  Orang Klawang
  Tok Pijat
  Zahid Yusof
  Taranama
  Pemuda BukitKatil
  Kedahlenie..!!
  Dr Fikrah
  Putera Batu
  Addin
  Budu Online

  ...penarik beca
  Roslan SMS Corner
  Amin Iskandar
  A L- H U S S E Y N
  Ketua Perusuh
  Kuda Kepang
  Kickdefella
  Kuda Ranggi
  Putera Maya
  Lanh14
  Wan Nordin Yaacob
  Khalid samad
  Jed Yoong
  Dr. Hj. Hamirdin
  Malaysia Waves
  Sofi Wahab
  Telahan Politik
  Boneka, Penyu, SPR
  Jamaludin Md Isa
  Helang Jagat
  Meli Kapak Jangak
  Hishamuddin Rais

  Tun Telanai
  Faisal Tehrani
  Ibrahim Baba
  Fudzail
  Drs Idham Lim
  Ust Nasrudin
  Zaharuddin.Net
  Al-Bakistani
  SaifulIslam.Com
  Dr. Mohd Asri
  sya~reformis
  al-Kerohi
  Aduka Taruna
  Nik Abdul Nik Aziz
  jahilGoBlog
  Edyesdotcom
  Bulan Penuh 2012
  Rosli Salem
  Che Kamala
  Rusli Islam
  klpost.com
  Jiwo Kelete
  Cenangau
  Pemuda Wilayah
  Lilahi taala
  Kalam Perantau
  Tempe Goreng
  Sokong PR
  Janggut
  Tarmizi Mohd Jam
  Kopitiam Bang Nan
  Pink Turtle
  Perisik Rakyat
  Siasahdaily
  Pahang daily
  Sabahdaily
  Kampus Negara
  Al Banjari
  Bumi Perak
  Zabidi Morad
  Ahmad Fadhil
  Eddie Putra
  Amirulreza
  Rozmal Malakan
  Republik kata
  Go Malaysia
  Ahli Parlimen PAS
  A.M.K.N.S.
  Ust Idris Ahmad
  Mummy Rokiah
  Greenboc
  Lagi....
* Tidak mengikut susunan keutamaan
design by ethaidesign.com