Home Hantar Artikel Ke Forum Menu Berita Menua Akaun Anda Tops Hits Maklum Balas Iklan
Iklan Berbayar
Rahsia Suami Gagah Isteri Sayang
Untuk tempahan iklan sila klik di sini
Login/Masuk
Nickname

Password

Don't have an account yet? You can create one. As a registered user you have some advantages like theme manager, comments configuration and post comments with your name.
Modules
· Home
· Arkib Berita
· Cetak Artikel
· Feedback
· Flash_Player
· Forums
· iklandetik
· Journal
· Members List
· News_sol
· Private Messages
· PRK Sg. Limau
· Recommend Us
· Search
· Shout Box
· Submit News
· Surveys
· Top 10
· Topics
· TopikML
· Web Links
· Your Account
Shout Box

Only registered users can shout. Please login or create an account.
Minda Lutfi

Tiang seri Umno bakal roboh

Muafakat politik haruslah dihormati

Tsunami Mahathir dan Tsunami Hadi saling melengkapi

Mampukah Amanah Bertahan?

Tsunami Hadi bakal gegar PRU14?

Rindu kasih di hujung nyawa

Bolehkan Mahathir dipercayai selepas tumbangkan Najib ?

Kenapa anak muda tidak berminat jadi pengundi?

Racun lama yang masih berbisa

Momentum kedua perpecahan besar Pas
Semua...
Pendapat

RUU333: Apa jadi pada 'rakan baru' Umno?

Harapan mengorak langkah

Mungkinkah Tun Mahathir satu Trojan Horse?

PPBM hilang kuasa rundingan dengan Pakatan

Politik kita politik primitif

DAP perintah Malaysia selepas PRU14?

Pelajar dan telur

Kaji semula syarat baru biasiswa JPA

Baju raya sudah tempah, hutang puasa bagaimana?

PAS tetap ‘cool’, yang kurang cerdik percayakan Umno
Semua...
Penulis Tamu

Itu urusan BN

Umno Sanggup Jilat Ludahnya ...

RUU 355: Hakikat yang membenarkan janji Allah

Pindaan Akta 355 : PAS Bentang !

Peraduan mengarang anjuran Annuar memakan diri sendiri

Benarkan Guru Berpolitik, Selagi Tidak Melampau

Cacamerba Pentadbiran Ekonomi Najib

Bersahabat dengan Lutfi suatu anugerah

Apakah Muhyiddin akan berhenti di tengah jalan?

Terima kasih Tun Fairuz, kita perlu buang rasa curiga
Semua...
Open Artikel

PKR-Pas genting dalam tahaluf siyasi

Lebai dan polemik citra Melayu

Umno sedia beri laluan Pas kuasai 5 negeri?

Antara Debaran, Penghormatan Dan Kejayaan

Harga gula naik: Reda dan pasrahlah!

'Dr M tak bodoh cuma oportunis'

MCA perlu henti layan jerat politik DAP

Helah politik terdesak Tun M

HARAPAN memang kapal buruk menanti karam

‘Mahathir rela diperkudakan DAP asalkan Umno musnah’
Semua...
Kritikan

Apakah PAS berasa sudah cukup kuat?

PAS: Parti politik atau jemaah tabligh?

Kecelaruan mentel Politik Suhaizan

PAS yang semakin lemas

Jawablah dengan berhemah,wahai pemimpin politik!

Harapan Palsu Deklarasi Mahathir

Masih "jantan" kah Mahfuz dan Husam?

Blok ke-3 PAS yang mencurigakan

Pakatan Harapan makin tiada harapan

Ego antara PAS dan Amanah
Semua...
Rangking Forum
Kedudukan Forumer:
© 2009 Detikdaily
Online
Welcome, Anonymous
Nickname
Password
(Register)
Membership:
Latest: Mursyid
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 24846

People Online:
Visitors: 1251
Members: 0
Total: 1251
Anonymous Online

Statistik RealTime Semasa:

Sila klik..

Tawaran Istimewa Web Hosting
- 1 ruang iklan masih kosong -

Harap cucu di Pyongyang segera dibebas
Posted on Sunday, March 19 @ 09:40:43 MYT by paktam
Topik Dipaparkan: Penulis Tamu

Oleh Subky Latif

SAYA percaya cucu saya Iza yang ditahan bersama suami dan tiga anaknya di kedutaan kita di Pyonyang, Korea Utara akan dibenar keluar dari negara itu sebaik saja rundingan secara profesional selesai.Cuma yang saya harap ia selesai sesegera mungkin kebimbngan keluarga tidak panjang dan jika boleh mereka dibebaskan sebelum Perdana Menteri Najib dan Kim Jong-un mencapai persetujuan.

Iza Kamila, isteri Mohd Nor Azwin, kaunselor di kedutaan kita itu adalah cucu saudara saya. Dia cucu kakak saya. Sekolahnya, besarnya dan nikahnya di depan saya. Segala yang terjadi, sekalipun musibah kecil tetap mengganggu kesabaran saya dan keluarga.

Ketika berita awal dutanya dipersona non grata dan duta kita di sana tidak dikehendaki lagi, saya tanya keadaan Iza. Tidak pulangkah dia?

Saya dibagitahu, dia sekeluarga sedang meninggalkan Korea Utara sehelai sepinggang. Lapang rasanya.

Tapi saya tidak menyatakan kesyukuran atas berita itu.

Pagi esoknya saya tanyakan lagi, sudah sampaikah Iza? Saya dimaklumkan, mereka dibawa balik ke kedutaan, tidak dibenarkan meninggalkan Pyongyang sehingga semuanya selesai.

Ia menguji kesabaran semua. Macam-macam payahnya bila terpenjara dalam kedutaan sendiri kerana ia bukan rumah yang ada bekalan makanan, pakaian, lampin pakai buang dan lainlain Di sana bukan ada gerai dan pasaran makanan halal. Dalam masa aman dan motokar diplomat bebas bergerak, mereka terpaksa menyeberang ke sempadan China yang ratus kilometer jaraknya bagi mendapatkan bekalan halal bulanan.

Kiranya kebebasasn sudah terhad macam-macamlah payahnya. Bila Azwin dihantar ke sana, Iza sebagai pegawai PTD setuju tidak turut kerana sebelumnya telah cuti panjang kerana mengikut Azrin berkhidmat di kedutaan di Ankara.

Setelah dua minggu, Azrin minta Iza ke sana juga kerana dia payah dapat makanan halal.

Saya tengok rakaman di TV PM Najib bertelefon dengan Azrin bagi bertanya khabar, menyatakan simpati dan menguatkan semangatnya dalam masa susah dan memberi jaminan kerajaan yang berbuat apa saja bagi menyelesaikan sengketa diplomasi.

Saya percaya ia rakaman yang sah. Tapi skrip dan lakunan rakaman itu tak hidup. Lakonannya tidak natural. Sudahlah suara Najib sehala saja. Suara jauh dari Korea Utara tak masuk rakaman. Najib lebih banyak hendak memberitahu yang kerajaan sedang buat dan apa yang Azrin wajar buat. Telefon itu tujuannya hendak bertanyakan masalah yang mereka hadapi, kerana itulah yang sekelian rakyat Malaysia hendak dengar.

Tapi pertanyaannya amat sedikit. 95 peratus daripadanya Najib yang bercakap. Seperti lebih banyak bercakap dari mendengar.

Ikhtiar kita sekarang dua fasa. Berunding sesama manusia dan menyerah pertolongan dari Allah.

Rundingan diplomasi yang pada peringkat awalnya tidak diplomasi, bukan mendekatkan penyelesaian bahkan menegangkan.

Tidak dapat hendak diagak bila selesainya.

Sebagaimana biasa, pendekatan umat Islam di negeri kita dan ia juga kebiasaan kerajaan kita, mengadu kepada Allah, mengadakan solat hajat di seluruh negara. Apa jua musibah, kita adakan solat hajat nasional termsuklah ujian orang kita tidak dibenar pulang.

Ia adalah wajar dan terbaik. Allah sendiri menyuruh kita minta apa saja dari Allah dan Allahlah tempat minta bertolongan.

Ia adalah amalan orang-orang beriman. Allah ada syarat untuk memberi pertolongan. Jika mahukan pertolongan Allah hendaklah terlebih dulu menolong Allah.

Tidaklah Allah itu lemah, maka Dia memerlukan pertolongan. Kita buat dulu apa yang Allah suruh, barulah kita minta sesuatu daripada Nya.

Adakah sebelum kita minta pertolongan dari solat hajat supaya Allah permudahkan penyelesaian ketegangan dengan Korea Utara itu kita telah tunaikan segala yang Allah suruh? Allah suruh kita solat. Kita solat.

Tapi apakah sekalian raja, sekalian menteri dan sekalian umat solat? Suruh puasa, kita puasa tapi adakah semua puasa.

Antara yang Allah suruh itu sejak sebelum Adam dicipta ialah laksanakan syariyah di muka bumi apabila Adam berada di bumi.

Adam tak takwil. Sekalian rasul dan nabi hingga Nabi Akhir Zaman tidak takwil.

Sekalian yang tak takwil, pentadbirannya dan pengikutnya hidup makmur. Abu Bakar, Umar, Othman dan Ali semuanya mendapat pertolongan Allah.

Mengapa pemerintahan Umar Abdul Aziz dilimpah rahmat hingga tidak yang layak menerima zakat? Kerana baginda tidak teragak-agak laksanakan syariah.

Yang lain-lain payah dan banyak takwilnya.

Sekarang kita minta pertolongan lagi dari Allah dalam kendalian isu bunuh Kim Jong-nam dan pegawai kita tidak dibenar pulang dari Pyongyang.

Adakah kita pernah tanya sejak merdeka adakah kita telah buat apa yang Allah suruh buat? Atau adakah kita pihak yang mahu Allah saja perkenankan kehendak kita tapi kita tidak perlu buat apa yang Allah suruh buat?

Janganlah kita jadi orang yang mahu Allah mendengar cakap kita saja sedang kita tidak perlu dengar titah dan perintah Allah.

Kita takut kita jadi golongan yang memeras ugut Allah. Kita minta Allah selesaikan masalah kita tanpa kita perlu menunaikan suruhan Allah.

Kes perbalahan atas isu atau ujian berhubung pembunuhan abang raja Korea Utara berlaku semasa Mahkamah Syariah hendak diperkasakan. RUU 355 itu adalah seminima peraturan syariah yang kita mampu bincangkan.

Dibandingkan tuntutan syariah itu RUU 355 adalah sebesar zarah saja. Ia seseni biji sawi. Itu pun kerajaan terkial-kial untuk menyetujuinya. Negara dan kerajaan kita dilanda rebut untuk membawanya ke Parlimen. Apabila usul ini dibenarkaan bahas oleh Parlimen 1Malaysia jadi bercempera.

Antara umat Islam kata mereka juga mahu hudud dan mereka juga tidak menentang Islam. Tetapi kebanyakan bermain dengan dalih.

Mengapa tempelak dari Korea Utara ini menimpa kita, ia adalah gara-gara umat tidak bulat melihat syariah sebagai dalil tetapi melihatnya sebagai dalih.

Jika kita tidak bulat atas apa yang Allah kehendaki, maka bagaimana kita hendak mendapatkan perkenan bulat atas doa dan solat hajat dari-Nya?

Orang berdalih dari dulu ramai yang sudah tidak ada. Orang berdalih masa ini masih ramai. Sekaliannya sudah diperas ugut tentang gara-gara menerima RUU355. Orang yang mahu RUU355 diugut tidak akan diberi undi dalam PRU nanti.

Sama ada RUU355 itu lulus atau tidak, di luar sana dikatakan telah sedia orang yang tidak mengundi mereka. Jika BN tidak diundi, bukan kerana imej karut kerajaannya sekarang, tetapi membenarkan RUU355 dibentangkan di Parlimen.

Negara tidak minta solat hajat nasional supaya RUU 355 diluluskan, tapi minta solat hajat supaya bala dari Korea Utara tidak jadi lebih teruk. Sekalipun kita tidak berputus asa atas perkenaan Allah tentang RUU 355 dan penyelesaian kes Korea Utara, masih ada ruang dan peluang bagi umat mohon pertolongan Allah dengan menjdikan diri bersedia untuk menolong Allah bagi mendapatkan pertolongan Allah.


Jom Ubah
Klik Untuk lihat paparan iklan
   * Sila e-mel kepada dollahharimau@gmail.com. Dapatkan maklumat lanjut di SINI

 
Related Links
· More about Penulis Tamu
· News by paktam


Most read story about Penulis Tamu:
Mana Cerita Dari Janda Perdana Menteri

Article Rating
Average Score: 0
Votes: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad

Options

 Printer Friendly Cetak Artikel


Klik untuk pakej iklan* ruang iklan kosong di sini, sila hubungi tranung2006@gmail.com
Associated Topics

Penulis Tamu


  Ahmad Lutfi Othman
  Azizi Abdullah
  Abdul Kadir Jasin
  Mahaguru58
  Merah Tinta
  Amdang 81
  Ibnu Hasyim
  Cucu Mat Kilau
  Tun Dr Mahathir
  Rockys Bru
  Screenshots
  Cikgu Nuri’s Online
  Attakiri
  Abu Ayysah
  Suhaimi Taib
  Redhuan D. Oon
  Lagenda Buta
  Orang Klawang
  Tok Pijat
  Zahid Yusof
  Taranama
  Pemuda BukitKatil
  Kedahlenie..!!
  Dr Fikrah
  Putera Batu
  Addin
  Budu Online

  ...penarik beca
  Roslan SMS Corner
  Amin Iskandar
  A L- H U S S E Y N
  Ketua Perusuh
  Kuda Kepang
  Kickdefella
  Kuda Ranggi
  Putera Maya
  Lanh14
  Wan Nordin Yaacob
  Khalid samad
  Jed Yoong
  Dr. Hj. Hamirdin
  Malaysia Waves
  Sofi Wahab
  Telahan Politik
  Boneka, Penyu, SPR
  Jamaludin Md Isa
  Helang Jagat
  Meli Kapak Jangak
  Hishamuddin Rais

  Tun Telanai
  Faisal Tehrani
  Ibrahim Baba
  Fudzail
  Drs Idham Lim
  Ust Nasrudin
  Zaharuddin.Net
  Al-Bakistani
  SaifulIslam.Com
  Dr. Mohd Asri
  sya~reformis
  al-Kerohi
  Aduka Taruna
  Nik Abdul Nik Aziz
  jahilGoBlog
  Edyesdotcom
  Bulan Penuh 2012
  Rosli Salem
  Che Kamala
  Rusli Islam
  klpost.com
  Jiwo Kelete
  Cenangau
  Pemuda Wilayah
  Lilahi taala
  Kalam Perantau
  Tempe Goreng
  Sokong PR
  Janggut
  Tarmizi Mohd Jam
  Kopitiam Bang Nan
  Pink Turtle
  Perisik Rakyat
  Siasahdaily
  Pahang daily
  Sabahdaily
  Kampus Negara
  Al Banjari
  Bumi Perak
  Zabidi Morad
  Ahmad Fadhil
  Eddie Putra
  Amirulreza
  Rozmal Malakan
  Republik kata
  Go Malaysia
  Ahli Parlimen PAS
  A.M.K.N.S.
  Ust Idris Ahmad
  Mummy Rokiah
  Greenboc
  Lagi....
* Tidak mengikut susunan keutamaan
design by ethaidesign.com