Home Hantar Artikel Ke Forum Menu Berita Menua Akaun Anda Tops Hits Maklum Balas Iklan
Iklan Berbayar
Rahsia Suami Gagah Isteri SayangUntuk tempahan iklan sila klik di sini
Login/Masuk
Nickname

Password

Don't have an account yet? You can create one. As a registered user you have some advantages like theme manager, comments configuration and post comments with your name.
Modules
· Home
· Arkib Berita
· Cetak Artikel
· Downloads
· Feedback
· Flash_Player
· Forums
· iklandetik
· Journal
· Members List
· News_sol
· Private Messages
· PRK Sg. Limau
· Recommend Us
· Search
· Shout Box
· Submit News
· Surveys
· Top 10
· Topics
· TopikML
· Web Links
· Your Account
Shout Box

Only registered users can shout. Please login or create an account.
Minda Lutfi

Cantas senarai panjang kuasa PM, MB

Menteri KDN, Zahid Hamidi, tolonglah rasional sikit

Selepas kabinet baru, laluan kerjasama Pas-Umno lebih mudah

Tiga dialog santai pagi Rabu

Adakah saya masih bermimpi...

Miminimumkan rasuah, Miminimumkan kuasa .

Persepsi Buruk Mengenai Gabungan Pembangkang ...

Masih berpeluang menang walaupun tiga penjuru

Perak nampak mudah tapi cukup sengit

Lebih mudah Pakatan Harapan ambil alih Kedah
Semua...
Pendapat

Jangan cantas dahan pohon ini

Pemimpin PAN kuda tunggangan DAP

Sukarnya berwacana jika bahasa kita berbeza

Faiz Fadzil Ghairah Meludah Ke langit

PAS mesti bertanding 222 kerusi, bukan 100

Memusnahkan Umno/Bn Dari Dalam Atau membaiki Umno Dari Luar ?

Tak mustahil Anwar jadi PM ke-7

Siapa 'Mugabe' Malaysia?

Anwar tak akan jadi PM ke-7

Kiamat Melayu sudah tiba
Semua...
Penulis Tamu

Marhaban Ya Ramadan! Tazkirah untuk sang penguasa

Azam Ramadhan pada tahun ini

Ramadan, ujian dan aspirasi muslim bertaqwa

Ramadhan Al-Mubarak 1438H

Perutusan Presiden PAS sempena Ramadhan Al-Mubarak 1438H

Tempat Umno tak tanding pun PAS tanding

Belajarlah duduk sebelum berlunjur

Sertai Block Saudi - Amerika , Najib Bawa Malaysia Ke Kancah Bahaya

Jangan Ambil jalan Mudah, Jangan Cepat Membuat Kesimpulan

Hubungan PAS-PKR dalam kenangan
Semua...
Open Artikel

'PM' Sebelum Menang?

Detik Baharui Perjuangan

Tiga penjuru menguntungkankah?

UMNO kuat kerana tiada tersirat

Kerajaan Selangor perlu segera singkirkan duri dalam daging

Jangan pilih kawan makan kawan

Bagaimana DAP, PKR tanpa sokongan Pas di Pulau Pinang

'Kenyataan saya diambil di luar konteks'

PKR-Pas genting dalam tahaluf siyasi

Lebai dan polemik citra Melayu
Semua...
Kritikan

Alkisah Berebut Jawatan Perdana Menteri

PAS sedang bekerja untuk Umno secara total

Apakah PAS berasa sudah cukup kuat?

PAS: Parti politik atau jemaah tabligh?

Kecelaruan mentel Politik Suhaizan

PAS yang semakin lemas

Jawablah dengan berhemah,wahai pemimpin politik!

Harapan Palsu Deklarasi Mahathir

Masih "jantan" kah Mahfuz dan Husam?

Blok ke-3 PAS yang mencurigakan
Semua...
Rangking Forum
Kedudukan Forumer:
© 2009 Detikdaily
Online
Welcome, Anonymous
Nickname
Password
(Register)
Membership:
Latest: Mursyid
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 24846

People Online:
Visitors: 862
Members: 0
Total: 862
Anonymous Online

Statistik RealTime Semasa:

Sila klik..

Tawaran Istimewa Web Hosting
- 1 ruang iklan masih kosong -

Dosa-dosa Umno pada bahasa Melayu
Posted on Monday, March 20 @ 13:14:08 MYT by paktam
Topik Dipaparkan: Artikel

Oleh Imlan Adabi 

Dulu, kini dan selamanya Umno sentiasa berdosa terhadap bahasa Melayu. Walaupun mendakwa memperjuangkan kedudukan bangsa Melayu, sejarah dosa mereka terhadap bahasa Melayu tak pernah pudar. Bukan sekadar kesalahan Ketua Penerangan Umno, Tan Sri Annuar Musa, yang mahu kerajaan mengiktiraf Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC), ramai lagi pemimpin parti itu cenderung untuk memperlekehkan bahasa Melayu.

Annuar bukan bersendirian dalam isu ini. Annuar bercakap bukan mewakili pandangan individu. Tentunya ada suara yang lebih tinggi mahukan UEC diiktiraf kononnya setaraf dengan pencapaian Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Annuar dilihat hanya jurucakap kepada pihak lain yang lebih berkuasa.

Presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak, sehingga kini membisu isu UEC. Mustahil dia tidak tahu pentingnya UEC bagi menjalin hubungan lebih akrab dengan China yang kini pelabur mega di Malaysia terutama di Forest City.

UEC kini mendapat pengiktirafan beberapa universiti di Taiwan dan tak mustahil juga China akan mengiktirafnya bagi mengimbangi proses pengambilan pelajar dari Malaysia.

Kita tahu China dan Taiwan bersaing secara terbuka dalam pentas politik antarabangsa Pascaperang Dunia Kedua dan era Perang Dingin. Taiwan - sekutu kuat AS dan Britain di Asia Timur - sentiasa menjadi seteru sepanjang zaman China yang kini kuasa ekonomi terbesar selepas Washington. Menjelang 2025 China dijangka menjadi kuasa ekonomi utama dunia mengatasi gabungan AS dan Kesatuan Eropah.

BN boleh hilang kuasa

Perluasan wilayah China menjadi kewajipan kepada Beijing untuk mereka menyaingi AS dan sekutu Eropah. Mereka sedang memperluaskan wilayah dengan menambak Laut China Selatan. Kewujudan pulau buatan manusia hanya mengukuhkan lagi China di Asia Tenggara. Malaysia pula di bawah pimpinan Najib terpaksa rapat dengan China selepas Barat semakin kritikal terhadap isu 1MDB.

Najib juga masih ingat tsunami Cina pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 pada 2013 yang hampir menumbangkan kerajaan BN pimpinannya. BN hanya menang 133 kerusi Parlimen berbanding 140 pada 2008. Merosot tujuh kerusi petanda merosotnya sokongan terhadap Najib.

Kawasan bandar besar yang majoriti didiami pengundi Cina dimenangi DAP. Daripada 222 kerusi Dewan Rakyat, BN hanya raih undi popular 5,237,699 berbanding Pakatan Rakyat yang meraih 5,623,984. Najib tahu undi popular BN merosot dengan hanya 47.38 peratus berbanding pembangkang 50.87 peratus.

Jika keadaan berterusan, BN boleh hilang kuasa pada PRU ke-14. Justeru pelbagai langkah bidan terjun terpaksa dilakukan. Keadaan rakyat yang terdesak dengan peningkatan kos hidup, krisis keyakinan dan skandal rasuah menjadikan BN terpaksa memperalatkan isu bahasa bagi meraih sokongan.

Kecenderungan pengundi Cina terhadap pembangkang semakin meningkat. Mimpi Presiden PAS, Datuk Seri Hadi Awang, untuk meminda Akta 355 yang kononnya direstui Umno tidak membantu sokongan pengundi Cina.

PAS boleh berfantasi dengan politik matang dan hudud. Namun keteledoran lidah beberapa pemimpin baru mereka sukar diterima oleh pengundi atas pagar dan kaum lain. Hasrat kerjasama Umno dan PAS belum menjamin kepentingan politik.

Justeru, UEC menjadi alat untuk menarik sokongan Cina terhadap BN walaupun ia meneruskan dosa Umno terhadap kedaulatan bahasa Melayu yang diperakui sebagai bahasa kebangsaan di negara ini.

Utamakan jati diri bahasa

Di Malaysia, tidak ada peraturan yang melarang dan menghukum pihak yang mengaibkan bahasa Melayu. Tidak pernah mana-mana individu dan kumpulan yang enggan menggunakan bahasa Melayu dibawa ke mahkamah sivil. Justeru, bahasa akan terus menjadi mangsa mainan orang politik di negara ini.

Indonesia dan Thailand mendaulatkan bahasa ibunda mereka secara total. Perlembagaan diamalkan secara budaya hidup seharian. Pancasila di Indonesia bukan saja mengutamakan bahasa Indonesia dalam perlembagaan dan urusan harian, bahkan kaum lain terpaksa menggunakan nama tempatan untuk jati diri.

Ardi Wiranata, Hendrawan dan Rudi Hartono adalah di antara bintang badminton Indonesia bertaraf dunia keturunan Cina namun bernama tempatan.

Bekas Perdana Menteri Thailand, Thaksin Shinawatra, yang mentadbir negara Gajah Putih itu di antara 2001 hingga 2006 adalah ahli politik keturunan Cina yang menggunakan nama tempatan. Thailand - seperti juga Indonesia - sentiasa mengutamakan jati diri bahasa dan budayanya.

Dalam kes Malaysia, kepentingan politik menyebabkan isu bahasa timbul berdasarkan suasana tempat dan masa. Dalam majlis sastera dan bahasa di Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), mereka bermuka-muka untuk mendaulatkan bahasa Melayu. Namun dalam isu pendidikan dan politik, bahasa asing sering menjadi cagaran demi kepentingan politik.

Isu tsunami Cina dan hubungan dengan Beijing menjadikan bahasa Melayu diperalatkan demi kuasa politik. Cara untuk lebih akrab dengan China adalah mendewakan bahasa Mandarin, sekali gus menafikan ketuanan bahasa Melayu di Malaysia.

Lagi pun isu bahasa di Malaysia bukan penting sangat. Tidak ada mana-mana parti politik yang memperjuangkan isu bahasa ini secara benar-benar ikhlas dan jujur.

Terkenang Asri Muda

Umno, PAS, PKR atau DAP lebih dekat dengan diskusi tentangg kerusi dan kuasa. Parti bunga raya masih kabur dengan perjuangan. Tun Dr Mahathir Mohamad yang menggerakkan parti berkenaan pun tak sunyi daripada dosa. Dialah yang perkenalkan Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI) pada 2003.

Alasan Dr Mahahir kononnya Sains dan Matematik lebih mudah dipelajari dalam bahasa Inggeris yang menjadi pengantar utama dunia. Maka bising dan riuhlah pejuang bahasa, sasterawan dan budayawan sehingga ada yang berkerat rotan dengan Umno, tapi akhirnya menjadi tunggangan kepada BN pada PRU 2004 dengan menyokong pimpinan Tun Abdullah Ahmad Badawi ketika itu.

Dosa sejarah Umno terhadap bahasa Melayu tak pernah pudar. Dulu, kini dan selamanya. Wajar kita renung penutup ucapan Allahyarham Tan Sri Asri Muda, tokoh Pas yang juga ketua pembangkang di parlimen ketika menentang Rang Undang-undang Bahasa Kebangsaan (1967) di Dewan Rakyat pada Mac 1967 di depan Perdana Menteri, Allahyarham Tunku Abd Rahman:

"Akhirnya, Tuan Yang Dipertua, saya berani menyatakan di sini bahawa tentulah bangkangan yang saya kemukakan ini akan ditindas atau akan dikalahkan dengan jumlah kepala-kepala penyokong kerajaan dalam Dewan ini nanti, tetapi, Tuan Yang Dipertua, biarlah sejarah mencatatkan bahawa kelulusan rang undang-undang ini adalah tambahan daripada dosa-dosa jenayah politik Umno... yang telah begitu banyak untuk diadili oleh mahkamah sejarah keturunan bangsa Melayu yang akan datang kelak" (KERANDA 152, halaman 20).

Ucapan berkenaan ada kaitan usaha Tunku Abdul Rahman yang meletakkan bahasa Inggeris setanding bahasa Melayu dalam pentadbiran negara. Walaupun ketika itu sudah 10 tahun merdeka, Tunku tidak yakin bahasa Melayu mampu digunakan sebagai bahasa utama di sektor awam dan swasta, walaupun banyak bantahan secara terbuka dan lantang.

Tan Sri Syed Nasir Ismail antara tokoh yang lantang mempertikaikan usaha meremehkan bahasa Melayu. DBP menjadi markas gerakan penentangan terhadap golongan yang mengiktiraf bahasa Inggeris. Hari ini orang kanan DBP sendiri menyokong pelaksanaan program dwibahasa kononnya untuk memperkasa sistem pendidikan di Malaysia.

Suara politik lebih berkuasa dan lebih kejam. Politikus dan sekutu kapitalis mereka menggunakan pelbagai akta untuk mengekang pejuang bahasa. Ada yang tersingkir dan ada juga yang dinafikan hak asasi pejuang bahasa.

Perkara 152, Perlembagaan Malaysia memperuntukkan bahasa kebangsaan di Malaysia ialah bahasa Melayu. Kedudukan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan bagaimanapun tidak menafikan kedudukan dan hak bahasa lain untuk digunakan, dipelajari dan dikembangkan sekalipun dengan menggunakan dana awam.

Bangkang tak berkesan

Ayat di atas menjelaskan “kedudukan dan hak bahasa lain” di negara ini selain bahasa Melayu. Justeru, bahasa Melayu berhak dicabar sepanjang masa. Dosa berulangkali dilakukan oleh Umno dan dicatatkan oleh sejarah hitam negara: 

  1. Era Tunku Abdul Rahman pada 1967 (10 tahun selepas merdeka) membenarkan bahasa Inggeris dalam pentadbiran dan Parlimen 'di samping' bahasa Melayu.
  2. Era Dr Mahathir memperkenalkan PPSMI yang menggunakan bahasa Inggeris untuk pengajaran Sains dan Matematik di sekolah.
  3. Era Najib memperkenalkan dwibahasa kononnya untuk berdaya saing. Melayu glokal.
  4. Hasrat Annuar Musa dan Datuk Seri Nazri Aziz adalah mengiktiraf sijil lain selain SPM sebagai syarat kemasukan IPTS. Alasan universiti di Taiwan iktiraf sijil berkenaan.

Dalam kenyataan kepada media, Nazri secara konsisten menyokong gesaan Putrajaya mengiktiraf UEC dan tidak mengalami sebarang masalah politik berikutan isu itu.

"Dalam Kabinet, kita amalkan kebebasan bersuara ...Universiti Taiwan menerima UEC dan kita iktiraf universiti Taiwan. Jadi apa masalahnya?" katanya ketika mengulas temu bual Sin Chew Daily dengan Annuar.

Kita yakin bukan dua tokoh Umno itu saja yang menyokong UEC diiktiraf. Ramai lagi anggota kabinet dan ahli Majlis Tertinggi Umno yang akan berbuat demikian. Jika Annuar berjaya membawa usul itu ke parlimen, kehangatan polemik UEC akan hanya panas seketika sebelum akhirnya reda.

Pejuang bahasa termasuk Gabungan Persatuan Penulis Nasional (Gapena) dan Persatuan Penulis Nasional (PENA) sudah menyuarakan bangkangan terhadap kenyataan Annuar.

Kita yakin bangkangan berkenaan tidak memberi kesan. Kuasa politik dan kapitalis lebih ampuh berbanding ahli bahasa, sasterawan dan budayawan.

Politik dan kaum pemodal akan menentukan segala-galanya. Dulu, kini dan selamanya. Dosa Umno terhadap bahasa Melayu dan kedaulatan jati diri sentiasa berlaku. Tunku Abdul Rahman, Dr Mahathir dan Najib adalah pewaris kuasa yang kekal menidakkan bahasa Melayu.

Bagi pencinta bahasa, sedarlah. Anda hanya sampan kertas di lautan terbuka. Dulu, kini dan selamanya!


IMLAN ADABI adalah sasterawan dan bekas wartawan Berita Harian.
Jom Ubah
Klik Untuk lihat paparan iklan
   * Sila e-mel kepada dollahharimau@gmail.com. Dapatkan maklumat lanjut di SINI

 
Related Links
· More about Artikel
· News by paktam


Most read story about Artikel:
JAMIL KHIR SEBAGAI MENTERI DI JABATAN PERDANA MENTERI UNTUK BACA TALQIN

Article Rating
Average Score: 0
Votes: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad

Options

 Printer Friendly Cetak Artikel


Klik untuk pakej iklan* ruang iklan kosong di sini, sila hubungi tranung2006@gmail.com
Associated Topics

Artikel


  Ahmad Lutfi Othman
  Azizi Abdullah
  Abdul Kadir Jasin
  Mahaguru58
  Merah Tinta
  Amdang 81
  Ibnu Hasyim
  Cucu Mat Kilau
  Tun Dr Mahathir
  Rockys Bru
  Screenshots
  Cikgu Nuri’s Online
  Attakiri
  Abu Ayysah
  Suhaimi Taib
  Redhuan D. Oon
  Lagenda Buta
  Orang Klawang
  Tok Pijat
  Zahid Yusof
  Taranama
  Pemuda BukitKatil
  Kedahlenie..!!
  Dr Fikrah
  Putera Batu
  Addin
  Budu Online

  ...penarik beca
  Roslan SMS Corner
  Amin Iskandar
  A L- H U S S E Y N
  Ketua Perusuh
  Kuda Kepang
  Kickdefella
  Kuda Ranggi
  Putera Maya
  Lanh14
  Wan Nordin Yaacob
  Khalid samad
  Jed Yoong
  Dr. Hj. Hamirdin
  Malaysia Waves
  Sofi Wahab
  Telahan Politik
  Boneka, Penyu, SPR
  Jamaludin Md Isa
  Helang Jagat
  Meli Kapak Jangak
  Hishamuddin Rais

  Tun Telanai
  Faisal Tehrani
  Ibrahim Baba
  Fudzail
  Drs Idham Lim
  Ust Nasrudin
  Zaharuddin.Net
  Al-Bakistani
  SaifulIslam.Com
  Dr. Mohd Asri
  sya~reformis
  al-Kerohi
  Aduka Taruna
  Nik Abdul Nik Aziz
  jahilGoBlog
  Edyesdotcom
  Bulan Penuh 2012
  Rosli Salem
  Che Kamala
  Rusli Islam
  klpost.com
  Jiwo Kelete
  Cenangau
  Pemuda Wilayah
  Lilahi taala
  Kalam Perantau
  Tempe Goreng
  Sokong PR
  Janggut
  Tarmizi Mohd Jam
  Kopitiam Bang Nan
  Pink Turtle
  Perisik Rakyat
  Siasahdaily
  Pahang daily
  Sabahdaily
  Kampus Negara
  Al Banjari
  Bumi Perak
  Zabidi Morad
  Ahmad Fadhil
  Eddie Putra
  Amirulreza
  Rozmal Malakan
  Republik kata
  Go Malaysia
  Ahli Parlimen PAS
  A.M.K.N.S.
  Ust Idris Ahmad
  Mummy Rokiah
  Greenboc
  Lagi....
* Tidak mengikut susunan keutamaan
design by ethaidesign.com