Home Hantar Artikel Ke Forum Menu Berita Menua Akaun Anda Tops Hits Maklum Balas Iklan
Iklan Berbayar
Rahsia Suami Gagah Isteri SayangUntuk tempahan iklan sila klik di sini
Login/Masuk
Nickname

Password

Don't have an account yet? You can create one. As a registered user you have some advantages like theme manager, comments configuration and post comments with your name.
Modules
· Home
· Arkib Berita
· Cetak Artikel
· Downloads
· Feedback
· Flash_Player
· Forums
· iklandetik
· Journal
· Members List
· News_sol
· Private Messages
· PRK Sg. Limau
· Recommend Us
· Search
· Shout Box
· Submit News
· Surveys
· Top 10
· Topics
· TopikML
· Web Links
· Your Account
Shout Box

Only registered users can shout. Please login or create an account.
Minda Lutfi

Cantas senarai panjang kuasa PM, MB

Menteri KDN, Zahid Hamidi, tolonglah rasional sikit

Selepas kabinet baru, laluan kerjasama Pas-Umno lebih mudah

Tiga dialog santai pagi Rabu

Adakah saya masih bermimpi...

Miminimumkan rasuah, Miminimumkan kuasa .

Persepsi Buruk Mengenai Gabungan Pembangkang ...

Masih berpeluang menang walaupun tiga penjuru

Perak nampak mudah tapi cukup sengit

Lebih mudah Pakatan Harapan ambil alih Kedah
Semua...
Pendapat

Membiarkan Jamal terus menjadi badut...

Pejatuh Umno/Bn Dulu !

Ratib UG Umno-PAS masih kekal jadi ilusi politik

Perkasakan gerakan akar umbi

Johor: Medan tarung paling sengit PRU14

Ketegasan DAP terhadap rasuah tidak konsisten

Jangan buat Soalan Bodoh ?

Bertaruh semula masa depan bersama Dr Mahathir

Pakatan jelas objektif, Umno-BN yang panik

Anak panah Arjuna di logo HARAPAN
Semua...
Penulis Tamu

Lagu Despacito: Tahniah netizen, orang awam

Untukmu Rakyat Malaysia: "Jadilah Islam yang memimpin bukan khadam"

Pemimpin BN kepeningan dengan kewujudan Harapan

Ketua umum, pengerusi dan presiden: Merungkai makna dan peranannya

Himpunan bantah tindakan zionis Israel

Mungkinkah DAP akan diharam?

Perjawatan YIK: Azam Amanah/Pakatan Harapan

Penjelasan Mengenai Perjawatan Yayasan Islam Kelantan

YIK Dan Perjawatan Tetap: Penungguan Tanpa Akhir?

Seronoknya jadi Perdana Menteri Malaysia
Semua...
Open Artikel

Dr. M, kami tidak lupa

Surat terbuka jelaskan mengapa k’jaan tak tubuh RCI siasat 1MDB

WSJ dalam tinta Annuar Musa

Tindakan Anwar kukuhkan DAP

Rekod baik UMNO selesaikan krisis

Tsunami Pakatan Harapan

'PM' Sebelum Menang?

Detik Baharui Perjuangan

Tiga penjuru menguntungkankah?

UMNO kuat kerana tiada tersirat
Semua...
Kritikan

Bila PAS menjadi khadam Umno

Kenapa Presiden PAS Tidak Suarakan Hudud Terhadap Najib Razak

Mengapa PAS mesra dengan pemimpin korup?

Yang mengkritik dr kamarul, yang dispin saari sungib

Alkisah Berebut Jawatan Perdana Menteri

PAS sedang bekerja untuk Umno secara total

Apakah PAS berasa sudah cukup kuat?

PAS: Parti politik atau jemaah tabligh?

Kecelaruan mentel Politik Suhaizan

PAS yang semakin lemas
Semua...
Rangking Forum
Kedudukan Forumer:
© 2009 Detikdaily
Online
Welcome, Anonymous
Nickname
Password
(Register)
Membership:
Latest: Mursyid
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 24846

People Online:
Visitors: 756
Members: 0
Total: 756
Anonymous Online

Statistik RealTime Semasa:

Sila klik..

Tawaran Istimewa Web Hosting
- 1 ruang iklan masih kosong -

Ubah sikap jika mahu syafaat Nabi pada hari kiamat
Posted on Monday, March 20 @ 15:26:23 MYT by paktam
Topik Dipaparkan: Agama

Oleh USTAZ ZAINUDIN HASHIM

SEBENARNYA tidak seorangpun dalam kalangan manusia yang layak untuk bercakap tentang isu syafaat Nabi Muhammad pada hari kiamat. Kerana keistimewaan itu hanyalah dimiliki oleh baginda s.a.w. yang menjadi individu tumpuan di Padang Mahsyar pada hari di mana semua manusia sedang berhimpun di hadapan ‘Mahkamah Allah SWT.”Walau bagaimanapun, kita hanya bercakap persoalan syafaat Nabi Muhammad s.a.w. kepada mereka yang layak menerimanya dan yang layak untuk dipandang oleh baginda dengan pandangan kasih sayangnya. Kerana bukan semua manusia pada hari kiamat akan dipandang mulia, malah ada yang tersingkir daripada menerima syafaat baginda itu.

Syafaat Nabi yang perlu kita ketahui, “Dari Abu Hurairah r.a beliau menuturkan bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda, “Setiap Nabi alaihimus salam memiliki doa yang mustajab, maka setiap nabi telah menggunakan doa tersebut. Dan aku menyimpannya sebagai syafaat bagi umatku nanti di hari kiamat. Maka, syafaat tersebut Insya Allah akan didapati oleh setiap orang dari umatku yang mati dalam keadaan tidak menyekutukan Allah SWT dengan suatu apapun.” (Hadis Sahih riwayat Imam al-Bukhari dan Muslim)

Syafaat berasal dari kata asysyafa’ (ganda) yang merupakan lawan kata dari Al-witru (tunggal), yaitu menjadikan sesuatu yang tunggal menjadi ganda, seperti membagi satu menjadi dua, tiga menjadi empat, dan sebagainya.

Ini pengertian secara bahasa. Sedangkan dari sudut istilah, syafaat berarti menjadi penengah bagi orang lain dengan memberikan manfaat kepadanya atau menolak mudarat, yakni pemberi syafaat itu memberikan manfaat kepada orang itu atau menolak mudaratnya.

Syafaat terdiri dari dua macam:

Pertama, Syafaat yang didasarkan pada dalil yang kuat dan sohih, iaitu yang ditegaskan Allah SWT dalam kitab-Nya , atau dijelaskan oleh Rasulullah. Syafaat tidak diberikan kecuali kepada orang-orang yang bertauhid dan ikhlas; kerana Abu Hurairah r.a berkata, “Wahai Rasulullah, siapa yang paling bahagia mendapatkan syafaatmu?” Baginda menjawab, “Orang yang mengatakan,’Laa ilaaha illallah’ dengan ikhlas dalam hatinya.” Diriwayatkan oleh Al-Bukhari, kitab Al-Ilm, bab “Al-Hirs ‘ala al-Hadits.”

Syafaat mempunyai tiga syarat:

1. Allah meredai orang yang memberi syafaat.

2. Allah meredai orang yang diberi syafaat.

3. Allah mengizinkan pemberi syafaat untuk memberi syafaat.

Syarat-syarat di atas secara menyeluruh dijelaskan Allah dalam firman-Nya, “Dan berapa banyaknya malaikat di langit, syafaat mereka sedikitpun tidak berguna kecuali sesudah Allah mengizinkan bagi orang yang dikehendaki dan diredai (Nya).” (An- Najm:26)

Kemudian firman Allah Taala: “Tiada yang dapat memberi syafaat di sisi Allah tanpa izin- Nya.” (Al- Baqarah:255) Lalu firman Allah Ta’ala: “Pada hari itu tidak berguna syafaat, kecuali (syafaat) orang yang Allah Maha Pemurah telah memberi izin kepadanya, dan Dia telah meredai perkataannya.” (Thahaa: 109)

Kemudian firman Allah Ta’ala: “Allah mengetahui segala sesuatu yang di hadapan mereka (malaikat) dan yang di belakang mereka, dan mereka tiada memberi syafaat melainkan kepada orang yang diridhai Allah, dan mereka itu selalu berhati-hati karena takut kepada- Nya.” (Al- Anbiya: 28)

Agar syafaat seseorang diterima, maka harus memenuhi ketiga syarat di atas. Menurut penjelasan para ulama, syafaat yang diterima, dibagi menjadi dua macam:

1. Syafaat umum. Makna umum, Allah mengizinkan kepada salah seorang dari hamba-hamba- Nya yang solih untuk memberikan syafaat kepada orang-orang yang diperkenankan untuk diberi syafaat. Syaaat ini diberikan kepada Nabi Muhammad s.a.w., nabi-nabi lainnya, orang-orang jujur, para syuhada, dan orangorang solih. Mereka memberikan syafaat kepada penghuni neraka dari kalangan orang-orang beriman yang berbuat maksiat agar mereka keluar dari neraka.

2. Syafaat khusus, iaitu syafaat yang khusus diberikan kepada Nabi Muhammad s.a.w. dan merupakan syafaat terbesar yang terjadi pada hari Kiamat. Tatkala manusia dirundung kesedihan dan bencana yang tidak kuat mereka tahan, mereka meminta kepada orang-orang tertentu yang diberikan oleh Allah untuk memberi syafaat. Mereka pergi kepada Nabi Adam, Nuh, Ibrahim, Musa, dan Isa. Tetapi mereka semua tidak boleh memberikan syafaat hingga mereka datang kepada Nabi s.a.w., lalu baginda berdiri dan memohon syafaat kepada Allah, agar menyelamatkan hamba-hamba- Nya dari azab yang besar ini. Allah pun memenuhi permohonan itu dan menerima syafaatnya. Ini termasuk kedudukan terpuji yang dijanjikan Allah di dalam firman- Nya : “Dan pada sebahagian malam hari bersembahyang tahajudlah kamu sebagai suatu ibadah tambahan bagimu: mudah-mudahan Tuhanmu mengangkat kamu ke tempat yang terpuji.” (Al-Israa’:79)

Di antara syafaat khusus yang diberikan kepada Rasulullah s.a.w. adalah syafaatnya kepada penghuni syurga agar mereka segera masuk syurga, karena mereka syurga ketika melepasi jambatan (sirat), mereka diberhentikan di tengah-tengahnya yang ada di antara syurga dan neraka.

Hati sebahagian mereka bertanyatanya kepada sebahagian lain, hingga akhirnya mereka bersih dari dosa. Kemudian mereka baru diizinkan masuk syurga. Pintu syurga itu pula terbuka kerana syafaat Nabi Muhammnad s.a.w.

Kedua, Syafaat batil yang tidak berguna bagi pemiliknya, iaitu anggapan orang-orang musyrik bahwa tuhan-tuhan mereka dapat memintakan syafaat kepada Allah.

Syafaat semacam ini tidak bermanfaat bagi mereka seperti yang difirmankan-Nya, “Maka tidak berguna lagi bagi mereka syafaat dari orang-orang yang memberikan syafaat.” (Al- Mudatstsir: 48)

Demikian itu kerana Allah tidak rela kepada kesyirikan yang dilakukan oleh orang-orang musyrik itu dan tidak mungkin Allah memberi izin kepada para pemberi syafaat itu, untuk memberikan syafaat kepada mereka; kerana tidak ada syafaat kecuali bagi orang yang diredai Allah. Allah tidak meredai hambahambaNya yang kafir dan Allah tidak menerima kerosakan berlaku dengan sewenang-wenangnya.

Kebergantungan orang-orang musyrikin kepada tuhan-tuhan mereka dengan menyembahnya dan mengatakan, “Mereka adalah pemberi syafaat kepada kami di sisi Allah”, (Yunus: 18), adalah kebergantungan batil yang tidak bermanfaat. Bahkan demikian itu tidak menambah mereka kecuali semakin jauh, kerana orang-orang musyrik itu meminta syafaat kepada berhalaberhala itu dengan cara yang batil, iaitu menyembahnya. Itulah kebodohan mereka yang berusaha mendekatkan diri kepada Allah, tetapi sebenarnya tidak lain hanya menjadikan mereka semakin jauh.

Balik kepada persoalan yang merupakan tajuk perbincangan kita di atas, iaitu benarkah kita layak menerima syafaat Nabi Muhammad s.a..w di akhirat kelak?

Sedangkan tidak terdapat ciri-ciri yang melakyakkan kita untuk mendapatkannya? Mengapa demikian, sedangkan mungkin ada orang berkata, kitakan orang Islam, kenapa tidak layak pula untuk menerima syafaat baginda s.a.w.

Justeru setiap daripada kita perlu mengetahui dengan sejelas-jelasnya bahawa orang Islam terbahagi kepada beberapa kategori, antara lain :

1. Orang Islam yang beriman, berilmu (kerana belajar sungguhsungguh) untuk memahami Islam,yang beramal kerana Allah SWT. 2. Orang Islam yang beriman, berilmu tetapi kurang mahu beramal (seperti tidak berapa mahu bergaul dengan orang ramai, tidak bersolat jemaah di masjid/surau).

3. Orang Islam yang tidak mahu berilmu malah langsung tidak beramal, pada masa yang sama tidak beriman atau tidak yakin kepada undang-undang Islam.

Sesungguhnya golongan pertama di atas jumlahnya tidak berapa ramai jika dibandingkan dengan ketegori dua dan tiga, malah golongan yang ketiga adalah lebih ramai, iaitu golongan muslim yang suka hidup bersantai-santai, tidak minat untuk beramal dengan ajaran Islam, tidak ada wawasan hidup yang jelas, tidak menghidup dan melaksanankan segenap tuntutan yang diamanahkan Allah ke atas mereka.

Mereka adalah golongan yang hidup berpura-pura seperti orang Islam, tetapi pada hakikatnya tidak minat langsung dengan Islam, merekalah yang memberi gambaran tidak sihat mengenai Islam, iaitu tidak mahu langsung belajar agama, yang lelaki seumpama perempuan dan sebaliknya, malah mendedahkan aurat di hadapan bukan mahram, yang tidak suka kepada sunnah Nabi Muhammad s.a.w., menghina baginda dan bermacam-macam lagi, soalnya di sini, dengan melakukan perkara songsang apakah kita layak mendapat syafaat baginda pada hari kiamat?

Sama-samalah kita fikirkan sebelum terlambat.


Jom Ubah
Klik Untuk lihat paparan iklan
   * Sila e-mel kepada dollahharimau@gmail.com. Dapatkan maklumat lanjut di SINI

 
Related Links
· More about Agama
· News by paktam


Most read story about Agama:
Tips Hafal A-Quran Dari Ibu Bapa Kepada Tiga Hafizh Termuda Di Dunia

Article Rating
Average Score: 0
Votes: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad

Options

 Printer Friendly Cetak Artikel


Klik untuk pakej iklan* ruang iklan kosong di sini, sila hubungi tranung2006@gmail.com
Associated Topics

Agama


  Ahmad Lutfi Othman
  Azizi Abdullah
  Abdul Kadir Jasin
  Mahaguru58
  Merah Tinta
  Amdang 81
  Ibnu Hasyim
  Cucu Mat Kilau
  Tun Dr Mahathir
  Rockys Bru
  Screenshots
  Cikgu Nuri’s Online
  Attakiri
  Abu Ayysah
  Suhaimi Taib
  Redhuan D. Oon
  Lagenda Buta
  Orang Klawang
  Tok Pijat
  Zahid Yusof
  Taranama
  Pemuda BukitKatil
  Kedahlenie..!!
  Dr Fikrah
  Putera Batu
  Addin
  Budu Online

  ...penarik beca
  Roslan SMS Corner
  Amin Iskandar
  A L- H U S S E Y N
  Ketua Perusuh
  Kuda Kepang
  Kickdefella
  Kuda Ranggi
  Putera Maya
  Lanh14
  Wan Nordin Yaacob
  Khalid samad
  Jed Yoong
  Dr. Hj. Hamirdin
  Malaysia Waves
  Sofi Wahab
  Telahan Politik
  Boneka, Penyu, SPR
  Jamaludin Md Isa
  Helang Jagat
  Meli Kapak Jangak
  Hishamuddin Rais

  Tun Telanai
  Faisal Tehrani
  Ibrahim Baba
  Fudzail
  Drs Idham Lim
  Ust Nasrudin
  Zaharuddin.Net
  Al-Bakistani
  SaifulIslam.Com
  Dr. Mohd Asri
  sya~reformis
  al-Kerohi
  Aduka Taruna
  Nik Abdul Nik Aziz
  jahilGoBlog
  Edyesdotcom
  Bulan Penuh 2012
  Rosli Salem
  Che Kamala
  Rusli Islam
  klpost.com
  Jiwo Kelete
  Cenangau
  Pemuda Wilayah
  Lilahi taala
  Kalam Perantau
  Tempe Goreng
  Sokong PR
  Janggut
  Tarmizi Mohd Jam
  Kopitiam Bang Nan
  Pink Turtle
  Perisik Rakyat
  Siasahdaily
  Pahang daily
  Sabahdaily
  Kampus Negara
  Al Banjari
  Bumi Perak
  Zabidi Morad
  Ahmad Fadhil
  Eddie Putra
  Amirulreza
  Rozmal Malakan
  Republik kata
  Go Malaysia
  Ahli Parlimen PAS
  A.M.K.N.S.
  Ust Idris Ahmad
  Mummy Rokiah
  Greenboc
  Lagi....
* Tidak mengikut susunan keutamaan
design by ethaidesign.com