Home Hantar Artikel Ke Forum Menu Berita Menua Akaun Anda Tops Hits Maklum Balas Iklan
Iklan Berbayar
Rahsia Suami Gagah Isteri SayangUntuk tempahan iklan sila klik di sini
Login/Masuk
Nickname

Password

Don't have an account yet? You can create one. As a registered user you have some advantages like theme manager, comments configuration and post comments with your name.
Modules
· Home
· Arkib Berita
· Cetak Artikel
· Downloads
· Feedback
· Flash_Player
· Forums
· iklandetik
· Journal
· Members List
· News_sol
· Private Messages
· PRK Sg. Limau
· Recommend Us
· Search
· Shout Box
· Submit News
· Surveys
· Top 10
· Topics
· TopikML
· Web Links
· Your Account
Shout Box

Only registered users can shout. Please login or create an account.
Minda Lutfi

Cantas senarai panjang kuasa PM, MB

Menteri KDN, Zahid Hamidi, tolonglah rasional sikit

Selepas kabinet baru, laluan kerjasama Pas-Umno lebih mudah

Tiga dialog santai pagi Rabu

Adakah saya masih bermimpi...

Miminimumkan rasuah, Miminimumkan kuasa .

Persepsi Buruk Mengenai Gabungan Pembangkang ...

Masih berpeluang menang walaupun tiga penjuru

Perak nampak mudah tapi cukup sengit

Lebih mudah Pakatan Harapan ambil alih Kedah
Semua...
Pendapat

Semua negara berkomplot jatuhkan k’jaan Najib

Kita tadah tin Milo, dia tadah beg James Bond

Mengapa kita jarang dengar krisis dalaman BN?

Najib perlu selesai 5 ‘cabaran lama’ sebelum terima yang baharu

Dengan duit yang ada, usahalah untuk membeli pahala

Formula Baru Harga Minyak Hanya Penuhkan Kantung Pengeluar

IGP Wajib Siasat 1MDB, Jangan Lindungi Perompak Atasan Negara

AMANAH sudah mengaku kalah di kerusi Melayu?

Felda perlu lupuskan hutang RM5 bilion

Rakyat Sudah Meluat, Najib Yang 'Syok Sendiri''
Semua...
Penulis Tamu

Ramai lebih layak daripada Tan Sri Noh Omar

Rayuan sumbangan untuk biaya saman Sarawak Report

Perutusan Presiden PAS sempena Hari Raya Aidilfitri 1438H

Sayu ditinggal Ramadan

Selamat Menyambut Aidilfitri Kepada Seluruh Rakyat Malaysia

Rakyat mampu kembali kepada asas kemajmukan'

Surat terbuka Abdul Hadi kepada parti politik

Betul kata Mahfuz, saman DOJ

Hari Raya Terakhir Buat Umno Bn, Ubah!

Maruah Melayu
Semua...
Open Artikel

WSJ dalam tinta Annuar Musa

Tindakan Anwar kukuhkan DAP

Rekod baik UMNO selesaikan krisis

Tsunami Pakatan Harapan

'PM' Sebelum Menang?

Detik Baharui Perjuangan

Tiga penjuru menguntungkankah?

UMNO kuat kerana tiada tersirat

Kerajaan Selangor perlu segera singkirkan duri dalam daging

Jangan pilih kawan makan kawan
Semua...
Kritikan

Kenapa Presiden PAS Tidak Suarakan Hudud Terhadap Najib Razak

Mengapa PAS mesra dengan pemimpin korup?

Yang mengkritik dr kamarul, yang dispin saari sungib

Alkisah Berebut Jawatan Perdana Menteri

PAS sedang bekerja untuk Umno secara total

Apakah PAS berasa sudah cukup kuat?

PAS: Parti politik atau jemaah tabligh?

Kecelaruan mentel Politik Suhaizan

PAS yang semakin lemas

Jawablah dengan berhemah,wahai pemimpin politik!
Semua...
Rangking Forum
Kedudukan Forumer:
© 2009 Detikdaily
Online
Welcome, Anonymous
Nickname
Password
(Register)
Membership:
Latest: Mursyid
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 24846

People Online:
Visitors: 933
Members: 0
Total: 933
Anonymous Online

Statistik RealTime Semasa:

Sila klik..

Tawaran Istimewa Web Hosting
- 1 ruang iklan masih kosong -

Sukarnya pembangkang hendak berpakat
Posted on Tuesday, March 28 @ 11:14:37 MYT by paktam
Topik Dipaparkan: Fokus Isu

Oleh Zin Mahmud

Minggu lalu, secara rasminya Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) menyertai Pakatan Harapan (PH). Dengan ini, gabungan itu mempunyai 4 anggota, termasuk PKR, Amanah dan DAP.Ia menjadi bersejarah kerana kedua-dua tokoh ikon PPBM dan PKR, iaitu Tun Dr Mahathir Mohamad dan Datuk Seri Anwar Ibrahim, pernah bersama-sama memimpin negara ini.PH ditubuhkan tahun lalu bagi menggantikan Pakatan Rakyat yang bubar akibat perseteruan DAP dan PAS. Perpecahan Pakatan Rakyat ini juga membawa kepada perpecahan PAS yang melahirkan Amanah.

Ketiadaan PAS menyebabkan kedudukan PH tidak sekuat Pakatan Rakyat. Amanah yang menggantikan PAS adalah parti lebih kecil. Sementara PBBM juga adalah parti baharu walaupun mempunyai tokoh hebat.

Namun begitu PH lebih tersusun berbanding Pakatan Rakyat walaupun ia akan menghadapi saingan daripada PAS yang dijangka memecah undi pembangkang dalam pilihan raya akan datang, dan selanjutnya memberi kelebihan kepada Barisan Nasional (BN).

Pemecahan Pakatan Rakyat dan PAS merupakan strategi BN selepas pilihan raya tahun 2008.

Ketika mula Pakatan Rakyat ditubuhkan, ia berada dalam keadaan kuat. Anwar yang mengumumkan penubuhannya masih bebas dan dapat menyatukannya. Mursyidul Am PAS ketika itu, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, bukan saja menyatukan partinya tetapi juga komited terhadap kerjasama dengan PKR dan DAP dalam Pakatan Rakyat. Pada masa itu Pakatan Rakyat memerintah Kedah, Pulau Pinang, Perak, Selangor dan Kelantan.

Tetapi kekuatan Pakatan Rakyat terhakis bermula dengan kelemahan ahli dewan undangan negeri DAP dan PKR di Perak yang akhirnya menjatuhkan kerajaan negeri mereka. Ia diikuti dengan krisis perpecahan dalaman PAS Selangor dan PAS Kedah. Di Selangor, ia menyaksikan terkeluarnya Datuk Dr Hassan Ali.

Pakatan Rakyat ditubuhkan setelah parti yang menentang BN memenangi 5 negeri dan menafikan majoriti dua pertiga pada pilihan raya umum tahun 2008. Parti-parti itu ialah PKR, DAP dan PAS, sementara Parti Sosialis Malaysia (PSM) bertanding atas tiket PKR.

Gabungan ini hanya sempat menghadapi sekali pilihan raya umum iaitu pada tahun 2013. Dalam pilihan raya itu, ia kehilangan Kedah dan gagal memenangi semula Perak. Negeri Pakatan Rakyat tinggal 3 iaitu Kelantan, Pulau Pinang dan Selangor.

Dalam pilihan raya 2013, Pakatan Rakyat memperlihatkan suasana tidak sekatanya. Terdapat 2 tempat di mana berlaku pertandingan PAS menentang calon Pakatan Rakyat yang menggunakan lambang PKR.

Di Kota Damansara, calon Pakatan Rakyat diwakili oleh PSM yang bertanding atas tiket PKR ditentang oleh PAS. Akibatnya, BN yang memenangi pertandingan 3 penjuru itu.

Pakatan Rakyat terus menghadapi perpecahan apabila PKR melaksanakan “Langkah Kajang” pada 2015 yang bertujuan untuk menggantikan menteri besar Selangor ketika itu, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, dengan Anwar.

Usaha itu tidak kesampaian apabila Anwar didapati bersalah dan dihukum penjara. Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail kemudian menggantikan suami beliau dalam Langkah Kajang, tetapi akhirnya beliau tidak dapat juga menjadi Menteri Besar.

Sebaliknya ia bukan saja membawa pergeseran dalam Pakatan Rakyat iaitu antara PKR dan PAS, tetapi juga di kalangan dalaman kedua-dua parti itu. Ini kerana PAS menyokong Khalid dan akhirnya yang menjadi menteri besar ialah Datuk Seri Azmin Ali.

Proses terungkainya Pakatan Rakyat bermula apabila Nik Aziz meninggal dunia dan jawatan beliau diambil alih Datuk Haron Din. Ekoran itu berlakulah pertelingkahan antara PAS dan DAP yang membawa kepada pembubaran Pakatan Rakyat diikuti dengan perpecahan PAS yang menghasilkan Amanah.

Daripada situlah PKR, DAP dan Amanah menubuhkan Pakatan Harapan.

Undi disia-sia

Segala pergolakan dalam parti-parti pembangkang ini mendatangkan kekecewaan pada pengundi mereka. Harapan besar pendokong pembangkang dipunahkan dengan gelagat politik para pemimpinnya.

Sebagai pihak pembangkang yang hendak menumbangkan parti kerajaan, mereka perlu idealisme dan etika lebih tinggi. Jika tidak, rakyat akan berasa undi mereka dipersia-siakan.

Bagaimanapun, ketika Pakatan Harapan tidak sekuat Pakatan Rakyat, berlaku pula krisis dalaman Umno akibat isu 1MDB. Isu ini melarat hingga membawa kepada penubuhan PPBM. Maka dalam ketiadaan PAS dalam Pakatan Harapan, penyertaan PPBM menambahkan kekuatan pakatan itu.

Sebagai parti baharu, PPBM tidaklah sekuat PAS, apatah lagi bila dibandingkan dengan Umno. Lebih-lebih lagi selama ini Pakatan Rakyat banyak juga memperoleh manfaat jentera pilihan raya PAS. Ditambah pula dengan jentera PAS yang lebih kemas daripada PKR dan DAP.

Kedua-dua PPBM dan Amanah adalah parti baharu dan kecil yang tidak dapat mengisi kekosongan yang ditinggalkan oleh PAS.

Sehingga ini, dapat dilihat bahawa PAS lebih mesra dengan Umno berbanding ketika ia berada dalam Pakatan Rakyat.

Jika keadaan sekarang berterusan, maka kemungkinan pula akan berlaku pertandingan 3 penjuru iaitu BN, PH dan PAS. Apabila keadaan ini berlaku, ia lebih menguntungkan BN daripada PH.

Namun begitu, Pakatan Harapan bukanlah tiada harapan. Kempennya mungkin lebih ditujukan terus kepada rakyat. Ini supaya rakyat secara langsung boleh memberi undi kepada Pakatan Harapan walaupun jenteranya tidak sekemas BN dan PAS.

Walaupun baharu dan kecil, kemampuan PPBM dan Amanah tidak boleh diperkecilkan dengan begitu saja. Kedua-dua parti itu dipimpin dan digerakkan oleh orang berpengalaman yang pernah memberi sumbangan besar kepada parti lama masing-masing iaitu Umno dan PAS.

Namun begitu, selain daripada kekuatan politiknya, apa yang perlu diambil kira ialah inti perjuangan bukan saja PPBM dan Amanah, tetapi juga PH sendiri.

Setiap parti dalam PH mempunyai fahaman politik masing-masing. DAP mempunyai fahaman sosialisme demokratik. PPBM adalah parti nasionalisme Melayu. Amanah pula parti berfahaman Islam. Sementara PKR membawa fahaman demokratik liberal. Tetapi PH secara keseluruhannya memegang fahaman bahawa Malaysia boleh menjadi lebih baik jika mereka yang mentadbir. Atas anggapan BN gagal mentadbir negara, maka sebab itu mereka bangkit bertindak menjadi pembangkang dan mencabar Barisan Nasional dalam pilihan raya umum akan datang.

Dari sudut lain, PH merupakan sebahagian daripada tradisi parti pembangkang negara ini untuk bekerjasama bagi mencabar parti kerajaan yang sejak kemerdekaan didominasi oleh gabungan politik pimpinan Umno dalam bentuk Perikatan dan BN.

Sebelum Pakatan Rakyat, gabungan yang ditubuhkan oleh parti pembangkang ialah Barisan Alternatif, bermula pada 1999. Sebelum itu, ada Angkatan Perpaduan Ummah dirangkaikan dengan Gagasan Rakyat yang ditubuhkan pada 1990.

Gabungan itu didahulukan pula oleh Harakah Keadilan Rakyat (HAK) yang ditubuhkan pada 1986. Pakatan paling awal yang ditubuhkan di negara ini ialah Front Sosialis Rakyat Malaya (SF) iaitu pada 31 Ogos 1957, hari kemerdekaan negara.

Semua ahli politik tahu bahawa bersatu teguh, bercerai roboh, dan bersekutu bertambah mutu yang merupakan cogan kata pada jata negara.

Cara hendak menang ialah bersatu dan pecahkan pihak lawan. Tetapi pada realitinya, untuk bersatu amat sukar, terutama di kalangan pihak pembangkang.

Zin Mahmud ialah bekas pengarang kanan Kumpulan Utusan.


Jom Ubah
Klik Untuk lihat paparan iklan
   * Sila e-mel kepada dollahharimau@gmail.com. Dapatkan maklumat lanjut di SINI

 
Related Links
· More about Fokus Isu
· News by paktam


Most read story about Fokus Isu:
PRU 13 : Pakatan Rakyat berpotensi besar untuk memerintah Johor

Article Rating
Average Score: 0
Votes: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad

Options

 Printer Friendly Cetak Artikel


Klik untuk pakej iklan* ruang iklan kosong di sini, sila hubungi tranung2006@gmail.com
Associated Topics

Fokus Isu


  Ahmad Lutfi Othman
  Azizi Abdullah
  Abdul Kadir Jasin
  Mahaguru58
  Merah Tinta
  Amdang 81
  Ibnu Hasyim
  Cucu Mat Kilau
  Tun Dr Mahathir
  Rockys Bru
  Screenshots
  Cikgu Nuri’s Online
  Attakiri
  Abu Ayysah
  Suhaimi Taib
  Redhuan D. Oon
  Lagenda Buta
  Orang Klawang
  Tok Pijat
  Zahid Yusof
  Taranama
  Pemuda BukitKatil
  Kedahlenie..!!
  Dr Fikrah
  Putera Batu
  Addin
  Budu Online

  ...penarik beca
  Roslan SMS Corner
  Amin Iskandar
  A L- H U S S E Y N
  Ketua Perusuh
  Kuda Kepang
  Kickdefella
  Kuda Ranggi
  Putera Maya
  Lanh14
  Wan Nordin Yaacob
  Khalid samad
  Jed Yoong
  Dr. Hj. Hamirdin
  Malaysia Waves
  Sofi Wahab
  Telahan Politik
  Boneka, Penyu, SPR
  Jamaludin Md Isa
  Helang Jagat
  Meli Kapak Jangak
  Hishamuddin Rais

  Tun Telanai
  Faisal Tehrani
  Ibrahim Baba
  Fudzail
  Drs Idham Lim
  Ust Nasrudin
  Zaharuddin.Net
  Al-Bakistani
  SaifulIslam.Com
  Dr. Mohd Asri
  sya~reformis
  al-Kerohi
  Aduka Taruna
  Nik Abdul Nik Aziz
  jahilGoBlog
  Edyesdotcom
  Bulan Penuh 2012
  Rosli Salem
  Che Kamala
  Rusli Islam
  klpost.com
  Jiwo Kelete
  Cenangau
  Pemuda Wilayah
  Lilahi taala
  Kalam Perantau
  Tempe Goreng
  Sokong PR
  Janggut
  Tarmizi Mohd Jam
  Kopitiam Bang Nan
  Pink Turtle
  Perisik Rakyat
  Siasahdaily
  Pahang daily
  Sabahdaily
  Kampus Negara
  Al Banjari
  Bumi Perak
  Zabidi Morad
  Ahmad Fadhil
  Eddie Putra
  Amirulreza
  Rozmal Malakan
  Republik kata
  Go Malaysia
  Ahli Parlimen PAS
  A.M.K.N.S.
  Ust Idris Ahmad
  Mummy Rokiah
  Greenboc
  Lagi....
* Tidak mengikut susunan keutamaan
design by ethaidesign.com