Home Hantar Artikel Ke Forum Menu Berita Menua Akaun Anda Tops Hits Maklum Balas Iklan
Iklan Berbayar
Rahsia Suami Gagah Isteri SayangUntuk tempahan iklan sila klik di sini
Login/Masuk
Nickname

Password

Don't have an account yet? You can create one. As a registered user you have some advantages like theme manager, comments configuration and post comments with your name.
Modules
· Home
· Arkib Berita
· Cetak Artikel
· Downloads
· Feedback
· Flash_Player
· Forums
· iklandetik
· Journal
· Members List
· News_sol
· Private Messages
· PRK Sg. Limau
· Recommend Us
· Search
· Shout Box
· Submit News
· Surveys
· Top 10
· Topics
· TopikML
· Web Links
· Your Account
Shout Box

Only registered users can shout. Please login or create an account.
Minda Lutfi

Cantas senarai panjang kuasa PM, MB

Menteri KDN, Zahid Hamidi, tolonglah rasional sikit

Selepas kabinet baru, laluan kerjasama Pas-Umno lebih mudah

Tiga dialog santai pagi Rabu

Adakah saya masih bermimpi...

Miminimumkan rasuah, Miminimumkan kuasa .

Persepsi Buruk Mengenai Gabungan Pembangkang ...

Masih berpeluang menang walaupun tiga penjuru

Perak nampak mudah tapi cukup sengit

Lebih mudah Pakatan Harapan ambil alih Kedah
Semua...
Pendapat

Semua negara berkomplot jatuhkan k’jaan Najib

Kita tadah tin Milo, dia tadah beg James Bond

Mengapa kita jarang dengar krisis dalaman BN?

Najib perlu selesai 5 ‘cabaran lama’ sebelum terima yang baharu

Dengan duit yang ada, usahalah untuk membeli pahala

Formula Baru Harga Minyak Hanya Penuhkan Kantung Pengeluar

IGP Wajib Siasat 1MDB, Jangan Lindungi Perompak Atasan Negara

AMANAH sudah mengaku kalah di kerusi Melayu?

Felda perlu lupuskan hutang RM5 bilion

Rakyat Sudah Meluat, Najib Yang 'Syok Sendiri''
Semua...
Penulis Tamu

Ramai lebih layak daripada Tan Sri Noh Omar

Rayuan sumbangan untuk biaya saman Sarawak Report

Perutusan Presiden PAS sempena Hari Raya Aidilfitri 1438H

Sayu ditinggal Ramadan

Selamat Menyambut Aidilfitri Kepada Seluruh Rakyat Malaysia

Rakyat mampu kembali kepada asas kemajmukan'

Surat terbuka Abdul Hadi kepada parti politik

Betul kata Mahfuz, saman DOJ

Hari Raya Terakhir Buat Umno Bn, Ubah!

Maruah Melayu
Semua...
Open Artikel

WSJ dalam tinta Annuar Musa

Tindakan Anwar kukuhkan DAP

Rekod baik UMNO selesaikan krisis

Tsunami Pakatan Harapan

'PM' Sebelum Menang?

Detik Baharui Perjuangan

Tiga penjuru menguntungkankah?

UMNO kuat kerana tiada tersirat

Kerajaan Selangor perlu segera singkirkan duri dalam daging

Jangan pilih kawan makan kawan
Semua...
Kritikan

Kenapa Presiden PAS Tidak Suarakan Hudud Terhadap Najib Razak

Mengapa PAS mesra dengan pemimpin korup?

Yang mengkritik dr kamarul, yang dispin saari sungib

Alkisah Berebut Jawatan Perdana Menteri

PAS sedang bekerja untuk Umno secara total

Apakah PAS berasa sudah cukup kuat?

PAS: Parti politik atau jemaah tabligh?

Kecelaruan mentel Politik Suhaizan

PAS yang semakin lemas

Jawablah dengan berhemah,wahai pemimpin politik!
Semua...
Rangking Forum
Kedudukan Forumer:
© 2009 Detikdaily
Online
Welcome, Anonymous
Nickname
Password
(Register)
Membership:
Latest: Mursyid
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 24846

People Online:
Visitors: 932
Members: 0
Total: 932
Anonymous Online

Statistik RealTime Semasa:

Sila klik..

Tawaran Istimewa Web Hosting
- 1 ruang iklan masih kosong -

Polis, Sosma dan siswi
Posted on Sunday, April 02 @ 08:49:10 MYT by paktam
Topik Dipaparkan: Fokus Isu

Oleh DR MUHAIMIN SULAM

Usia 209 tahun bukanlah tempoh yang singkat. Namun itulah usia pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM) ketika ini.Pengalaman, rangkaian dan kepakarannya tentu sudah menyeluruh. Usia tersebut adalah berasaskan tahun pengistiharan Piagam Keadilan (Charter of Justice) pada 1807 di Pulau Pinang.Ketika itu Light mentadbir Pulau Pinang.

Pada 25 Mac 1807, piagam pun diterima. Dengan itu Pulau Pinang bolehlah mengadakan mahkamah yang sebenar, selain menubuhkan organisasi polis yang lebih baik berlandaskan Piagam Keadilan (Charter of Justice).

Piagam ini mewujudkan undang-undang jelas untuk mereka yang dipertanggungjawabkan melaksanakan keadilan itu.

Meskipun sejarah polis boleh dikesan sejak zaman Kesultanan Melayu Melaka, namun semangat sejarah PDRM masih bernafas kolonial.

Jika disemak sejarah polis zaman Light, ia adalah satu pasukan keselamatan untuk melindungi penjajah yang merompak khazanah tanah jajahannya. Light mengupah sepoi-sepoi (askar) dari India yang tidak berdisiplin untuk menjaga keselamatan dan menegakkan keadilan di Pulau Pinang. Bolehlah dibayangkan apakah makna keselamatan dan keadilan ketika itu.

Entah di mana silapnya falsafah sejarah ini. Sedangkan Sultan Melaka sudah menghasilkan Kanun Laut Melaka dan Kanun Melaka 300 tahun lebih awal dari itu.

Agaknya inilah yang dinamakan Pierre Bourdieu - seorang ahli sosiologi Perancis - sebagai symbolic violence. Jika diterjemahkan secara literal, symbolic violence adalah suatu keadaan keganasan secara halus yang memusnahkan unsur-unsur tradisi dalam masyarakat asal.

Tak padan dengan 12 buku

Kesan keganasan ini jauh lebih parah pada pemikiran dan cara hidup masyarakat. Keganasan fizikal memberi kesan fizikal. ‘Symbolic violence’ merencatkan dan merosakkan pemikiran bukan seorang tetapi sebuah masyarakat.

Bourdieu lebih menekankan hal penghasilan pengetahuan dalam sesuatu masyarakat secara lebih berstruktur seperti sistem pendidikan negara. Namun di zaman media internet, garis pemisah antara ‘knowledge’ (pengetahuan) dan ‘information’ (maklumat) adalah senipis kulit bawang.

Lambakan maklumat ini mempengaruhi pemikiran masyarakat. Biasanya lambakan maklumat atau sistem yang berstruktur lebih berkesan daripada lambakan secara rambang dan individu.

Masyarakat berada dalam satu ilusi atau khayalan yang dicipta oleh penguasa. Masyarakat akan teraba-raba mencari kebenaran dan keadilan. Mereka hidup dalam kepalsuan dan ketakutan yang diterima secara pasrah. Konsep "negara polis" semakin sukar dalam zaman globalisasi sebegini. Namun konsep ‘state’ (negara) itu sendiri suatu yang sangat sistematik mengawal tingkah laku dan cara berfikir masyarakat.

Maka adalah semacam tidak padan untuk menangkap seorang mahasiswi kerana menyimpan 12 naskhah buku halal untuk kajian sarjananya atas dakwaan ia berunsur ‘terrorist’.

Bukankah PDRM adalah antara pasukan keselamatan terhebat di dunia? Malah mungkin lebih hebat daripada FBI, CIA atau KGB. Bagi warga universiti, tindakan ini adalah suatu yang tidak boleh diterima langsung.

Sayangnya, suara dari menara gading sekadar sayup-sayup seperti suara azan subuh melintasi telinga tatkala dingin mencengkam seluruh tubuh.

Universiti adalah tempat segala macam pemikiran berhimpun. Ia bukan sekadar kampus mahasiswa dan pensyarah berwacana. Universiti bukan kilang atau penjara. Ia melahirkan para teknokrat, saintis, ulama, seniman atau apa jua.

Ia adalah tempat berwacana pemikiran dan kebijaksanaan. Ia tidak sekadar kritis tetapi inovasi, kreatif dan progressif. Bahkan, sesetengah jabatan kerajaan dan syarikat swasta ada menghantar kakitangannya masuk ke universiti untuk menambahkan kualiti pengetahuannya.

Begitu juga PDRM, ada menghantar kakitangan atau pegawainya mendaftar sebagai pelajar pascaijazah. Mereka datang bukan untuk mengintip, tetapi mengutip ilmu pengetahuan.

Jika mengambil jurusan pemikiran, falsafah, sains politik dan sebagainya di universiti, kita tidak boleh menjadi seperti pelajar sekolah. Buku teksnya diberi percuma. Buku rujukannya tidak terbatas.

Undang-undang suara rakyat

Di unversiti berlaku pembangunan akal mahasiswa. Pemikiran dicabar dengan aliran yang pelbagai, rencam malah asing. Mahasiswa pemikirannya masih muda dan hijau tetapi pada masa sama, keras fikiran dan semangatnya.

Lebih tidak masuk akal sihat, sewaktu menangkap mahasiswi Melayu di rumahnya, dikhabarkan lebih 40 anggota polis lengkap bersenjata datang menyerbu.

Rumah milik orang tuanya itu ialah sebuah rumah satu bilik yang pintunya hanya sejalur kain penghadang pandangan mata. Bukan batu atau besi keluli. Entah berpagar entah tidak, atau hanya ada rumput laut yang renek di hadapan rumah. Cerita Ali Baba Dengan 40 Penyamun pun rasanya tidak sebegitu.

Jika benar sekalipun "terrorist" yang ditangkap, tiadakah langkah lain untuk mengertak sasaran itu? Cara ini hanya melahirkan apa yang disebut oleh Karl Marx sebagai "kesedaran palsu" pada publik tentang "terrorist" dan semakin mekarlah "disobedience", "political violence" dalam negara.

Pihak berkuasa sedang membentuk habitus dalam masyarakat secara salah. Dalam apa juga sistem pemerintahan, kita memerlukan pasukan keselamatan atau polis. Polis adalah antara institusi yang melaksanakan undang-undang yang diluluskan oleh Dewan Rakyat dan Dewan Negara.

Ini bermakna undang-undang negara adalah suara rakyat. Wakil rakyat adalah pembuat undang-undang. Menjadi sifat sesuatu undang-undang ialah mengikut norma-norma dalam masyarakat.

Mahasiswi itu dikurung di Penjara Pengkalan Chepa lebih sebulan, sebelum dipindahkan ke Penjara Kajang selama hampir lima bulan. Minggu lepas ditangkap semula.

Akta Pencegahan Jenayah (Pindaan dan Pemerluasan) 2014 atau Poca, dan Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 - atau Sosma - adalah hasil daripada pemikiran masyarakat.

Memang zahirnya, Poca dan Sosma tidak demokratik. Tetapi perlu diingat kedua-dua akta itu dilahirkan dari perut parlimen yang merupakan antara usus kuasa dalam sistem demokrasi negara.

Pengadilan tanpa bicara adalah suatu kezaliman. Dan itulah yang dihasilkan oleh sistem demokrasi negara ini. Poca dan Sosma juga boleh dimusnahkan melalui sistem demokrasi negara.

Ini juga bergantung kepada sejauh mana masyarakat bebas daripada kerangka pemikiran tertawan (captive mind).

Undang-undang memang tidak memilih kaya atau miskin, rakyat atau pemimpin, pandai atau bebal dan sebagainya. Namun setidak-tidaknya undang-undang perlu ditegakkan oleh kuasa yang bijak dan bukan atas kapasiti kekuasaan yang ada.

Saya ucapkan Selamat Hari Polis biarpun agak terlewat. Salam solidariti pada kita semua sebagai "mangsa" pada undang-undang dan segala kod, prosedur, peraturan yang telah mati kebijaksanaan penghakiman dan keberanian berhujah.


DR MUHAIMIN SULAM aktivis politik, pensyarah universiti dan penulis buku serta esei. Ketika ini berkhidmat i Universiti Teknologi Petronas.

Rencana ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya membayangkan pendirian DetikDaily.net


Jom Ubah
Klik Untuk lihat paparan iklan
   * Sila e-mel kepada dollahharimau@gmail.com. Dapatkan maklumat lanjut di SINI

 
Related Links
· More about Fokus Isu
· News by paktam


Most read story about Fokus Isu:
PRU 13 : Pakatan Rakyat berpotensi besar untuk memerintah Johor

Article Rating
Average Score: 0
Votes: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad

Options

 Printer Friendly Cetak Artikel


Klik untuk pakej iklan* ruang iklan kosong di sini, sila hubungi tranung2006@gmail.com
Associated Topics

Fokus Isu


  Ahmad Lutfi Othman
  Azizi Abdullah
  Abdul Kadir Jasin
  Mahaguru58
  Merah Tinta
  Amdang 81
  Ibnu Hasyim
  Cucu Mat Kilau
  Tun Dr Mahathir
  Rockys Bru
  Screenshots
  Cikgu Nuri’s Online
  Attakiri
  Abu Ayysah
  Suhaimi Taib
  Redhuan D. Oon
  Lagenda Buta
  Orang Klawang
  Tok Pijat
  Zahid Yusof
  Taranama
  Pemuda BukitKatil
  Kedahlenie..!!
  Dr Fikrah
  Putera Batu
  Addin
  Budu Online

  ...penarik beca
  Roslan SMS Corner
  Amin Iskandar
  A L- H U S S E Y N
  Ketua Perusuh
  Kuda Kepang
  Kickdefella
  Kuda Ranggi
  Putera Maya
  Lanh14
  Wan Nordin Yaacob
  Khalid samad
  Jed Yoong
  Dr. Hj. Hamirdin
  Malaysia Waves
  Sofi Wahab
  Telahan Politik
  Boneka, Penyu, SPR
  Jamaludin Md Isa
  Helang Jagat
  Meli Kapak Jangak
  Hishamuddin Rais

  Tun Telanai
  Faisal Tehrani
  Ibrahim Baba
  Fudzail
  Drs Idham Lim
  Ust Nasrudin
  Zaharuddin.Net
  Al-Bakistani
  SaifulIslam.Com
  Dr. Mohd Asri
  sya~reformis
  al-Kerohi
  Aduka Taruna
  Nik Abdul Nik Aziz
  jahilGoBlog
  Edyesdotcom
  Bulan Penuh 2012
  Rosli Salem
  Che Kamala
  Rusli Islam
  klpost.com
  Jiwo Kelete
  Cenangau
  Pemuda Wilayah
  Lilahi taala
  Kalam Perantau
  Tempe Goreng
  Sokong PR
  Janggut
  Tarmizi Mohd Jam
  Kopitiam Bang Nan
  Pink Turtle
  Perisik Rakyat
  Siasahdaily
  Pahang daily
  Sabahdaily
  Kampus Negara
  Al Banjari
  Bumi Perak
  Zabidi Morad
  Ahmad Fadhil
  Eddie Putra
  Amirulreza
  Rozmal Malakan
  Republik kata
  Go Malaysia
  Ahli Parlimen PAS
  A.M.K.N.S.
  Ust Idris Ahmad
  Mummy Rokiah
  Greenboc
  Lagi....
* Tidak mengikut susunan keutamaan
design by ethaidesign.com