Home Hantar Artikel Ke Forum Menu Berita Menua Akaun Anda Tops Hits Maklum Balas Iklan
Iklan Berbayar
Rahsia Suami Gagah Isteri SayangUntuk tempahan iklan sila klik di sini
Login/Masuk
Nickname

Password

Don't have an account yet? You can create one. As a registered user you have some advantages like theme manager, comments configuration and post comments with your name.
Modules
· Home
· Arkib Berita
· Cetak Artikel
· Downloads
· Feedback
· Flash_Player
· Forums
· iklandetik
· Journal
· Members List
· News_sol
· Private Messages
· PRK Sg. Limau
· Recommend Us
· Search
· Shout Box
· Submit News
· Surveys
· Top 10
· Topics
· TopikML
· Web Links
· Your Account
Shout Box

Only registered users can shout. Please login or create an account.
Minda Lutfi

Cantas senarai panjang kuasa PM, MB

Menteri KDN, Zahid Hamidi, tolonglah rasional sikit

Selepas kabinet baru, laluan kerjasama Pas-Umno lebih mudah

Tiga dialog santai pagi Rabu

Adakah saya masih bermimpi...

Miminimumkan rasuah, Miminimumkan kuasa .

Persepsi Buruk Mengenai Gabungan Pembangkang ...

Masih berpeluang menang walaupun tiga penjuru

Perak nampak mudah tapi cukup sengit

Lebih mudah Pakatan Harapan ambil alih Kedah
Semua...
Pendapat

Semua negara berkomplot jatuhkan k’jaan Najib

Kita tadah tin Milo, dia tadah beg James Bond

Mengapa kita jarang dengar krisis dalaman BN?

Najib perlu selesai 5 ‘cabaran lama’ sebelum terima yang baharu

Dengan duit yang ada, usahalah untuk membeli pahala

Formula Baru Harga Minyak Hanya Penuhkan Kantung Pengeluar

IGP Wajib Siasat 1MDB, Jangan Lindungi Perompak Atasan Negara

AMANAH sudah mengaku kalah di kerusi Melayu?

Felda perlu lupuskan hutang RM5 bilion

Rakyat Sudah Meluat, Najib Yang 'Syok Sendiri''
Semua...
Penulis Tamu

Ramai lebih layak daripada Tan Sri Noh Omar

Rayuan sumbangan untuk biaya saman Sarawak Report

Perutusan Presiden PAS sempena Hari Raya Aidilfitri 1438H

Sayu ditinggal Ramadan

Selamat Menyambut Aidilfitri Kepada Seluruh Rakyat Malaysia

Rakyat mampu kembali kepada asas kemajmukan'

Surat terbuka Abdul Hadi kepada parti politik

Betul kata Mahfuz, saman DOJ

Hari Raya Terakhir Buat Umno Bn, Ubah!

Maruah Melayu
Semua...
Open Artikel

WSJ dalam tinta Annuar Musa

Tindakan Anwar kukuhkan DAP

Rekod baik UMNO selesaikan krisis

Tsunami Pakatan Harapan

'PM' Sebelum Menang?

Detik Baharui Perjuangan

Tiga penjuru menguntungkankah?

UMNO kuat kerana tiada tersirat

Kerajaan Selangor perlu segera singkirkan duri dalam daging

Jangan pilih kawan makan kawan
Semua...
Kritikan

Kenapa Presiden PAS Tidak Suarakan Hudud Terhadap Najib Razak

Mengapa PAS mesra dengan pemimpin korup?

Yang mengkritik dr kamarul, yang dispin saari sungib

Alkisah Berebut Jawatan Perdana Menteri

PAS sedang bekerja untuk Umno secara total

Apakah PAS berasa sudah cukup kuat?

PAS: Parti politik atau jemaah tabligh?

Kecelaruan mentel Politik Suhaizan

PAS yang semakin lemas

Jawablah dengan berhemah,wahai pemimpin politik!
Semua...
Rangking Forum
Kedudukan Forumer:
© 2009 Detikdaily
Online
Welcome, Anonymous
Nickname
Password
(Register)
Membership:
Latest: Mursyid
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 24846

People Online:
Visitors: 925
Members: 0
Total: 925
Anonymous Online

Statistik RealTime Semasa:

Sila klik..

Tawaran Istimewa Web Hosting
- 1 ruang iklan masih kosong -

141 tahun Seputum dan pertikaman anak Melayu
Posted on Wednesday, April 19 @ 10:12:35 MYT by paktam
Topik Dipaparkan: Artikel

Oleh DR MUHAIMIN SULAM

I)

Sambil minum petang di Sarang Art Hub milik Mamat Khalid, kami berbual tentang filem Pasir Salak dan sejarah Pasir Salak. Orang akademik kata, itu sessi ‘discourse’ tapi bagi orang kampung itu adalah sembang-sembang kosong.Pengarah filem 'Rock Bro' itu menjemput untuk datang pelancaran filem terbarunya 'Lebuh Raya Ke Neraka' di situ pada hujung minggu itu. Namun hujung mingguku telah tersedia isi dengan komitmen lain.

Sejarah boleh difilemkan tetapi kebenaran sejarah sebaliknya terlalu sukar diperlakukan begitu. Kami sembang tentang filem saja. Perbualan petang itu bersama potret Pak Hamka, MGR, Amithbah Bachan, Jose Rizal atau Louis Amstrong. Kata Mamat, lukisan potret itu dipilih kerana sumbangan mereka dalam seni dan budaya.

Bagaimana sebuah filem boleh mengangkat kesedaran berbangsa? Bagaimana sebuah sejarah digarap dalam sebuah filem? Ini semua bukan sekadar persoalan seni dan budaya semata-mata. Ini adalah soal kehidupan. Jika bercerita tentang kematian sekalipun, hakikatnya adalah suatu daripada episod kehidupan yang menghidupkan.

(II)

Pada 20 Mei 1876, bertempat di Bandar Baru yang merupakan pangkalan Residen British, Seputum telah menjalani hukum gantung sampai mati dengan disaksikan Sultan Abdullah serta pembesar baginda.

Jenazahnya disemadikan di Pasir Salak, iaitu kampung halamannya. Seputum melaksanakan titah Sultan Abdullah dan Datuk Maharajalela untuk membunuh J W W Birch. Datuk Maharajalela berjanji memberikan hadiah sebanyak RM1,000 untuk tugasan itu.

Surat mengenai hal itu didedahkan dalam laporan Hugh Low kepada Setiausaha Pejabat Tanah Jajahah British.

Sudah 141 tahun berlalu. Tarikh penghukuman Siputum sepatutnya adalah tarikh kebangkitan, kemerdekaan dan tanda harga kewujudan bangsa. Meski sisi sejarahnya masih belum lengkap dan sempurna, hakikatnya itulah tarikh yang bersejarah.

Birch dibunuh sewaktu mandi di tepi Sungai Perak. Dua pegawalnya yang bersenjata api melarikan diri dengan terjun ke dalam Sungai Perak. Ketika itu, Che Ali, Ngah Jabor, Panjang But, Datuk Sagor dan Datuk Maharajalela sama menyerang ke tempat mandi Birch.

Pandat Indut merejam lembing ke arah Birch, Datuk Maharajalela membaling lembing ke arah Birch juga. Datuk Sagor turut merejamkan lembing ke arah Birch.

Apabila Birch timbul semula di belakang rumah mandi, beliau ditikam Si Tuah dengan lembing dan akhirnya Siputum menetak dua kali. Birch tenggelam terus di dalam Sungai Perak.

Seputum melarikan diri selepas membunuh Birch tetapi ditangkap oleh British dengan bantuan Uda Pulau dan Mah Amin. Turut ditangkap ialah Ngah Ahmad dan Che' Gondah.

Kekal hukuman mati

Ketiga-tiga mereka dibicarakan di hadapan Melayu yang dihakimi oleh Raja Idris, hakim yang dilantik Sultan Abdullah. J D Davidson dan Frank Swettenham sebagai pengapit hakim. Saksinya Abdul Hamid, jurukemudi perahu Birch; Kok Ah Yong si tukang emas Pasir Salak, Hoo Ah Choey, tukang masaknya; dan Mat Tahir, pendayung perahu.

Raja Idris menjatuhkan hukuman gantung sampai mati kepada ketiga-tiga tertuduh - dengan syarat ia mendapat pekenan daripada Sultan Abdullah sebagai Sultan Perak.

Namun Majlis Kerja yang dipengerusikan Gabenor William Jervois mendapati penglibatan Che Gondah dan Ngah Ahmad kurang pembuktian dan beliau menasihati Sultan Abdullah mengubah hukuman. Che Gondah dan Ngah Ahmad dihukum penjara seumur hidup dan mengekalkan hukuman mati ke atas Seputum.

British menawarkan hadiah lumayan kepada sesiapa yang dapat menangkap Datuk Maharajalela iaitu habuan bernilai RM6,000, Datuk Sagor (RM3,000) dan Pandat Endut (RM3,000). Bagi British ketiga-tiga mereka itu ialah ‘penjahat'.

Tawaran tersebut disambut baik oleh orang Melayu seperti Che' Karim Selama, Sayid Mashor, Raja Mahdi Selangor, Raja Yusuf, Raja Idris dan yang paling mengejutkan apabila Sultan Abdullah turut menyokong usaha penangkapan itu. Walhal ketiga-tiga itu adalah orang kanan Sultan Abdullah sendiri.

British meminta rakyat negeri Perak bersatu membantu mereka memburu 'orang jahat' dan mengembalikan keamanan negeri. Bagi rakyat Perak, mereka keliru kerana Sultan Abdullah dan sebahagian pembesar Perak menyebelahi British dan tidak menyokong penentangan yang dilakukan oleh Datuk Maharajalela dan rakan-rakannya.

Bagaimana rasa hati Seputum, Datuk Maharajalela, Datuk Sagor dan lain-lain apabila mereka mengetahui Sultan Abdullah bagaikan berpaling? Lupakah baginda akan sumpah janji sewaktu berakad setia berjuang sehidup semati?

Mesyuarat para pembesar Perak di rumah Laksamana di Durian Sebatang yang turut dihadiri Sultan Abdullah, Sultan Ismail, Datuk Maharajalela, Datuk Sagor, Datuk Shahbandar, Raja Mahkota, Orang Kaya Mat Arshad, Raja Idris dan Kulub Mat Ros bersetia janji untuk bangkit melawan penjajah.

Masing-masing melepaskan diri sendiri bagai enau dalam belukar. Rakyat bawahan juga yang menjadi mangsa.

Gagal bermakna derhaka

(Mamat Khalid sebagai pembikin filem akan berada di mana sewaktu filemnya itu berputar di hadapan mata penonton? Kebenaran atau imaginasi sendiri yang diberikan? Realis atau idealis? Apakah filem itu menayangkan babak panglima Melayu membunuh seorang pegawai Inggeris yang sedang mandi tanpa bersenjata? Itu bukannya watak panglima Melayu sejati.)

Watak panglima Melayu adalah bertarung seorang dengan seorang. Birch harus diberi peluang bertarung secara berdepan. Mungkin dokumen sejarah yang menjadi rujukan masih belum memadai.

Sewaktu di mahkamah, Seputum memberitahu, sama ada dia dapat membunuh Birch atau tidak, hakikatnya adalah sama. Seputum hanya melaksanakan titah Sultan Abdullah dan tugas yang diberikan kepadanya oleh Datuk Maharajela.

Kegagalan membunuh Birch akan menyebabkan dia dianggap menderhaka, maka rumahnya akan dibakar dan hartanya dirampas Datuk Maharajela. Seputum hanya seorang yang bekerja dengan Datuk Maharajela.

Seputum lelaki kurang upaya, menghidap penyakit kulit yang aneh dan sebelah kakinya untut. Seputum adalah lambang rakyat biasa yang tertindas dalam sistem sosial Melayu.

Mungkin mengikut perkiraan Seputum, dari mati di tangan bangsa sendiri lebih baik mati di tangan penjajah. Seputum berjuang demi kewujudan dirinya sebagai rakyat dan manusia yang merdeka.

Atau, mungkinkah demi ganjaran yang dijanjikan?

Bagaimana sebuah filem memaparkan sejarah sebenar yang penuh unsur penentangan dengan prinsip dan nilai sekarang? Kematian Seputum sarat sejarah pengkhianatan dan kezaliman para pembesar Perak.

Itu mungkin kita baca dari konteks hari ini dengan sumber yang sedia ada. Pengarah filem - seperti penulis juga - akan sentiasa bersikap memilih dalam memfokuskan sesuatu kejadian.

(III)

Setelah semua 'orang jahat' ditangkap, dipenjara dan dihukum gantung sampai mati semasa pemerintahan Sultan Abdullah sebagai Sultan Perak ke-26, British menubuhkan Suruhanjaya Penyiasat bagi menyelidik 'Perang Perak'.

Hasil siasatan itu, Sultan Abdullah, Datuk Laksamana, Datuk Shahbandar dan Ngah Ibrahim dituduh dan disabitkan bersalah kerana bersubahat dalam pembunuhan Birch. Mereka semua dibuang ke Pulau Seychelles dan dilucutkan jawatan sebagai Sultan Perak dan pembesar negeri.

Setelah hampir dimusnahkan semua orang yang mengelilingi Sultan Abdullah, maka mudahlah serigala membaham kambing yang bersendirian.

Pengkisahan semula ini semacam kisah seminggu dua ini. Bertikam-tikam si anak Melayu (Rafizi, Nasrudin dan Nasharudin, at-Takiri, CheguBard, Husam dan lain-lain) dengan menegakkan jari telunjuk masing-masing menilik siapa yang lebih lurus dan tulus. Hingga dipatah-patahkan jari kaki kerana tidak dapat jari tangan.

Siapa gerangan yang hendak dibunuh itu? Dr Mahathir Mohamad yang sudah tua itukah? Atau Anwar Ibrahim yang terkurung dalam penjara? Atau Hadi Awang yang semakin akrab dengan Najib?

Bagi rakyat biasa - seperti kita semua - kematian Seputum di tali gantung Inggeris pada 141 tahun lalu adalah sejarah kematian kesetiakawanan. Kematian Seputum adalah juga lambang perjuangan rakyat bawahan mempertahankan kewujudan dirinya sebagai rakyat Melayu.

Al-Fatihah.


DR MUHAIMIN SULAM aktivis politik, pensyarah universiti dan penulis buku serta esei. Ketika ini berkhidmat di Universiti Teknologi Petronas.


Jom Ubah
Klik Untuk lihat paparan iklan
   * Sila e-mel kepada dollahharimau@gmail.com. Dapatkan maklumat lanjut di SINI

 
Related Links
· More about Artikel
· News by paktam


Most read story about Artikel:
JAMIL KHIR SEBAGAI MENTERI DI JABATAN PERDANA MENTERI UNTUK BACA TALQIN

Article Rating
Average Score: 0
Votes: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad

Options

 Printer Friendly Cetak Artikel


Klik untuk pakej iklan* ruang iklan kosong di sini, sila hubungi tranung2006@gmail.com
Associated Topics

Artikel


  Ahmad Lutfi Othman
  Azizi Abdullah
  Abdul Kadir Jasin
  Mahaguru58
  Merah Tinta
  Amdang 81
  Ibnu Hasyim
  Cucu Mat Kilau
  Tun Dr Mahathir
  Rockys Bru
  Screenshots
  Cikgu Nuri’s Online
  Attakiri
  Abu Ayysah
  Suhaimi Taib
  Redhuan D. Oon
  Lagenda Buta
  Orang Klawang
  Tok Pijat
  Zahid Yusof
  Taranama
  Pemuda BukitKatil
  Kedahlenie..!!
  Dr Fikrah
  Putera Batu
  Addin
  Budu Online

  ...penarik beca
  Roslan SMS Corner
  Amin Iskandar
  A L- H U S S E Y N
  Ketua Perusuh
  Kuda Kepang
  Kickdefella
  Kuda Ranggi
  Putera Maya
  Lanh14
  Wan Nordin Yaacob
  Khalid samad
  Jed Yoong
  Dr. Hj. Hamirdin
  Malaysia Waves
  Sofi Wahab
  Telahan Politik
  Boneka, Penyu, SPR
  Jamaludin Md Isa
  Helang Jagat
  Meli Kapak Jangak
  Hishamuddin Rais

  Tun Telanai
  Faisal Tehrani
  Ibrahim Baba
  Fudzail
  Drs Idham Lim
  Ust Nasrudin
  Zaharuddin.Net
  Al-Bakistani
  SaifulIslam.Com
  Dr. Mohd Asri
  sya~reformis
  al-Kerohi
  Aduka Taruna
  Nik Abdul Nik Aziz
  jahilGoBlog
  Edyesdotcom
  Bulan Penuh 2012
  Rosli Salem
  Che Kamala
  Rusli Islam
  klpost.com
  Jiwo Kelete
  Cenangau
  Pemuda Wilayah
  Lilahi taala
  Kalam Perantau
  Tempe Goreng
  Sokong PR
  Janggut
  Tarmizi Mohd Jam
  Kopitiam Bang Nan
  Pink Turtle
  Perisik Rakyat
  Siasahdaily
  Pahang daily
  Sabahdaily
  Kampus Negara
  Al Banjari
  Bumi Perak
  Zabidi Morad
  Ahmad Fadhil
  Eddie Putra
  Amirulreza
  Rozmal Malakan
  Republik kata
  Go Malaysia
  Ahli Parlimen PAS
  A.M.K.N.S.
  Ust Idris Ahmad
  Mummy Rokiah
  Greenboc
  Lagi....
* Tidak mengikut susunan keutamaan
design by ethaidesign.com