Home Hantar Artikel Ke Forum Menu Berita Menua Akaun Anda Tops Hits Maklum Balas Iklan
Iklan Berbayar
Rahsia Suami Gagah Isteri SayangUntuk tempahan iklan sila klik di sini
Login/Masuk
Nickname

Password

Don't have an account yet? You can create one. As a registered user you have some advantages like theme manager, comments configuration and post comments with your name.
Modules
· Home
· Arkib Berita
· Cetak Artikel
· Downloads
· Feedback
· Flash_Player
· Forums
· iklandetik
· Journal
· Members List
· News_sol
· Private Messages
· PRK Sg. Limau
· Recommend Us
· Search
· Shout Box
· Submit News
· Surveys
· Top 10
· Topics
· TopikML
· Web Links
· Your Account
Shout Box

Only registered users can shout. Please login or create an account.
Minda Lutfi

Cantas senarai panjang kuasa PM, MB

Menteri KDN, Zahid Hamidi, tolonglah rasional sikit

Selepas kabinet baru, laluan kerjasama Pas-Umno lebih mudah

Tiga dialog santai pagi Rabu

Adakah saya masih bermimpi...

Miminimumkan rasuah, Miminimumkan kuasa .

Persepsi Buruk Mengenai Gabungan Pembangkang ...

Masih berpeluang menang walaupun tiga penjuru

Perak nampak mudah tapi cukup sengit

Lebih mudah Pakatan Harapan ambil alih Kedah
Semua...
Pendapat

Membiarkan Jamal terus menjadi badut...

Pejatuh Umno/Bn Dulu !

Ratib UG Umno-PAS masih kekal jadi ilusi politik

Perkasakan gerakan akar umbi

Johor: Medan tarung paling sengit PRU14

Ketegasan DAP terhadap rasuah tidak konsisten

Jangan buat Soalan Bodoh ?

Bertaruh semula masa depan bersama Dr Mahathir

Pakatan jelas objektif, Umno-BN yang panik

Anak panah Arjuna di logo HARAPAN
Semua...
Penulis Tamu

Lagu Despacito: Tahniah netizen, orang awam

Untukmu Rakyat Malaysia: "Jadilah Islam yang memimpin bukan khadam"

Pemimpin BN kepeningan dengan kewujudan Harapan

Ketua umum, pengerusi dan presiden: Merungkai makna dan peranannya

Himpunan bantah tindakan zionis Israel

Mungkinkah DAP akan diharam?

Perjawatan YIK: Azam Amanah/Pakatan Harapan

Penjelasan Mengenai Perjawatan Yayasan Islam Kelantan

YIK Dan Perjawatan Tetap: Penungguan Tanpa Akhir?

Seronoknya jadi Perdana Menteri Malaysia
Semua...
Open Artikel

Dr. M, kami tidak lupa

Surat terbuka jelaskan mengapa k’jaan tak tubuh RCI siasat 1MDB

WSJ dalam tinta Annuar Musa

Tindakan Anwar kukuhkan DAP

Rekod baik UMNO selesaikan krisis

Tsunami Pakatan Harapan

'PM' Sebelum Menang?

Detik Baharui Perjuangan

Tiga penjuru menguntungkankah?

UMNO kuat kerana tiada tersirat
Semua...
Kritikan

Bila PAS menjadi khadam Umno

Kenapa Presiden PAS Tidak Suarakan Hudud Terhadap Najib Razak

Mengapa PAS mesra dengan pemimpin korup?

Yang mengkritik dr kamarul, yang dispin saari sungib

Alkisah Berebut Jawatan Perdana Menteri

PAS sedang bekerja untuk Umno secara total

Apakah PAS berasa sudah cukup kuat?

PAS: Parti politik atau jemaah tabligh?

Kecelaruan mentel Politik Suhaizan

PAS yang semakin lemas
Semua...
Rangking Forum
Kedudukan Forumer:
© 2009 Detikdaily
Online
Welcome, Anonymous
Nickname
Password
(Register)
Membership:
Latest: Mursyid
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 24846

People Online:
Visitors: 1008
Members: 0
Total: 1008
Anonymous Online

Statistik RealTime Semasa:

Sila klik..

Tawaran Istimewa Web Hosting
- 1 ruang iklan masih kosong -

Kemaruk projek tambak laut
Posted on Wednesday, April 19 @ 10:19:35 MYT by paktam
Topik Dipaparkan: Pendapat

Oleh HASMI HASHIM

Antara isu yang dibangkitkan dalam debat pusingan akhir pemilihan datuk bandar Jakarta minggu lalu adalah projek tambak laut di pesisir Jakarta Utara. Projek itu antara projek mega yang diteruskan bawah datuk bandar Basuki Cahya Purnama.Di Indonesia, Basuki lebih dikenali dengan panggilan Ahok.

Dia menjadi datuk bandar secara tidak langsung apabila mengambil alih daripada Jokowi yang menang dan diangkat sebagai presiden tiga tahun lalu. Sebelum itu, Ahok adalah timbalan dan Jokowi adalah datuk bandar.

Ada beberapa pihak yang cuba mengaitkan Ahok yang dikatakan ada kepentingan langsung dan tidak langsung dengan projek tambak laut itu. Maknanya, ada kecenderungan pelakuan korupsi atau rundingan gelap walaupun ia sukar dibuktikan dengan jelas.

Lebih dari itu, bantahan juga kuat datangnya daripada penduduk kampung pesisir laut di kawasan terlibat. Protes muncul di kalangan nelayan yang terjejas mata pencarian. Lama kelamaan, para nelayan dan keluarga mereka juga dikatakan akan tersisih terus daripada kawasan penempatan asal.

Sama ada Ahok kalah atau menang, nasibnya akan ditentukan minggu ini. Dia dan calon timbalannya, Djarot Saiful Hidayat terpaksa melalui pusingan kedua pemilihan. Maknanya, mereka tidak mendapat laluan mudah dalam satu pusingan sahaja untuk berdepan dengan pasangan Anes Baswedan dan Sandiaga Uno.

Kritikan keras juga dihalakan ke arah Ahok yang mengusur banyak kawasan setinggan. Penduduk miskin walaupun dikatakan diberikan rumah flat, tetapi kawasan asal mereka diberikan pula kepada syarikat besar untuk membangunkan projek mega seperti kondominium mewah. Kemudiannya projek itu dijual kepada warga asing, termasuk banyaknya dari China.

Itu urusan di Jakarta dan serba sedikit cerita mengenai dasar Ahok yang pro syarikat besar selain projek tambak laut.

Di Malaysia beberapa projek tambak laut juga mula dijalankan secara besar-besaran. Ketika Umno Pulau Pinang membantah projek tambak laut di negeri itu, tetapi pemimpin parti itu tetap diam membisu bahkan terlibat meluluskan projek seumpama yang jauh lebih besar seperti di Johor dan Melaka.

Kerajaan Pulau Pinang sebelum ini bercadang membangunkan tiga pulau buatan yang dikatakan meliputi keseluruhan kawasan seluas 1,100 ekar.

Sebelum ini, projek seperti Forest City di Johor Bahru mendapat perhatian apabila dikatakan akan menjadi wilayah di mana lebih 90 peratus pemilik kediaman adalah warga asing, khususnya dari China. Projek itu jauh lebih besar berbanding apa yang dilaksanakan di Pulau Pinang, yakni melebihi 1,380 hektar.

Dalam riuh-rendah projek Forest City, ramai mungkin tak sedar bahawa ada satu lagi projek yang sebenarnya telah dirancang agak lama di Melaka. Projek berkenaan dikenali sebagai Melaka Gateway—juga projek pembangunan bercampur yang bakal memiliki apartmen atau kediaman mewah, bangunan komersial, hotel, pusat pelancongan dan sebagainya.

Siapa pembeli?

Tentulah timbul persoalan sama, siapakah yang akan membeli dan memiliki semua hartanah di atasnya kelak?

Mungkin masuk akal apabila Jakarta terpaksa membuat penambakan laut apabila jumlah populasi kota raya itu melebihi 10 juta orang, atau bersamaan satu pertiga daripada keseluruhan penduduk Malaysia.

Sukar pula untuk kita memikirkan untuk siapakah Melaka Gateway itu dibina apabila penduduk Melaka keseluruhannya tidak sampai 850,000 orang? Samalah keadaannya di Johor yang mempunyai wilayah lebih luas tetapi populasi sekitar 3.5 juta atau kira-kira separuh daripada penduduk Lembah Klang.

Menurut rekod, projek Melaka Gateway sudah pun dilancarkan kira-kira tiga tahun lalu oleh Perdana Menteri Najib Razak. Projek berkenaan juga dikatakan sudah dimulakan pada tahun lalu sejurus mendapat suntikan dana juga daripada syarikat China.

Pada mulanya, projek berkenaan diberikan atas cadangan sebuah syarikat tempatan. Syarikat itu sebelum ini memang mempunyai beberapa projek Melaka, seperti pengurusan zoo dan taman burung di negeri itu.

Hanya apabila mereka berjaya membawa masuk pelabur dari China, maka Melaka Gateway pun segera dimulakan tahun lalu. Projek itu dijangka bernilai lebih RM30 bilion, atau AS$7.2 bilion. Sekiranya projek di Pulau Pinang dikatakan akan memberi impak kepada alam sekitar selain para nelayan, tentulah projek seperti di Johor dan Melaka lebih jauh kesannya kerana melibatkan kawasan lebih luas.

Selain bentuk pembangunan tadi, satu pelabuhan baru juga akan dibangunkan dengan kerjasama syarikat tempatan yang sama dengan tiga syarikat China iaitu PowerChina International, Shenzhen Yantian Port Group dan Rizhao Port Group.

Pelabuhan pertama di Melaka itu yang akan dikenali dengan nama Pelabuhan Antarabangsa Kuala Linggi (KLIP) yang pada mulanya dikatakan akan memakan kos RM8 bilion. Namun ada laporan yang menyebutkan angka lebih besar daripada itu iaitu sebanyak RM12.5 bilion. Ia dijangka siap dua tahun lagi.

Apabila siap, Malaysia akan memiliki pelabuhan utama ke-8 di dalam negara ini. Antara pelabuhan lain yang sedia ada dan cukup dikenali termasuklah Pelabuhan Pulau Pinang, Pelabuhan Klang, Pelabuhan Tanjung Pelepas, Pelabuhan Pasir Gudang dan beberapa lagi. Apa yang aneh, semua pelabuhan di negara ini masih gagal menandingi walaupun satu sahaja pelabuhan yang ada di Singapura.

Keinginan membina satu lagi pelabuhan ketika ekonomi Malaysia tidaklah begitu baik dan ringgit berada dalam keadaan sangat lemah menjadikan Malaysia perlu sekali lagi mengadap dan mendapatkan dana China. Kesempatan ini memanglah sangat dinanti-nanti negara yang berideologi Komunis itu.

Laluan sutera abad ke-21

Kemasukan dan penguasaan syarikat China dalam projek strategik di negara ini memang diakui sebagai sebahagian daripada agenda “laluan sutera abad ke-21” atau dikenali sebagai projek “One Belt, One Road”. Agenda penguasan ekonomi oleh China itu dilancarkan presiden Xi Jinping pada 2013.

Dalam tempoh kurang tiga tahun ini sahaja, pelaburan China di Malaysia melalui pelbagai syarikat milik negara itu dianggar melebihi RM300 bilion, antara yang terbesar adalah di Forest City, laluan pembinaan Landasan Kereta Api Pantai Timur (ECRL), penguasaan Bandar Malaysia dan Melaka Gateway.

China kini melalui syarikat-syarikatnya dikatakan akan melabur di beberapa negara yang sudah dikenal pasti seperti Malaysia dan akan membantu selain cuba menguasai khususnya dalam pembinaan insfrastruktur seperti pelabuhan, kereta api, lapangan terbang, empangan dan projek hartanah. Dalam masa sama, mulai ada negara di Asia dan Afrika yang gagal membayar hutang akhirnya melepaskan kepentingan lain untuk menebus kegagalan projek asal.

Malaysia dianggap sangat penting untuk China dalam menjayakan agenda dan projek “One belt, One Road” kerana kedudukan negara ini yang mempunyai laluan laut penting bagi kapal-kapal dagang iaitu di Selat Melaka dan Laut China Selatan. Sekali lagi perlu diingatkan bahawa China kini juga sedang membina pangkalan tenteranya di kawasan berbalah di laut China Selatan.

Malaysia pula terus membisu atas isu berkenaan. Jadi persoalannya adalah, siapakah yang telah berunding dengan pihak asing demi mendapatkan bantuan dana dan pelaburan sehingga kepentingan dalam negara terasa mulai tergadai? Semua projek termasuk penambakan laut dilakukan ketika satu persatu syarikat dalam negara seperti FGV dan 1MDB mengalami kerugian besar.

Kita tak fikir—atas nama agama dan Islam sekalipun—kelemahan begini boleh terus dibiarkan.


HASMI HASHIM atau Budi Hekayat seorang penulis lirik dan otai Jalan Telawi.

Artikel ini pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya mencerminkan pendirian sidang redaksi Detikdialy


Jom Ubah
Klik Untuk lihat paparan iklan
   * Sila e-mel kepada dollahharimau@gmail.com. Dapatkan maklumat lanjut di SINI

 
Related Links
· More about Pendapat
· News by paktam


Most read story about Pendapat:
Nizar dititah mengadap ?

Article Rating
Average Score: 0
Votes: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad

Options

 Printer Friendly Cetak Artikel


Klik untuk pakej iklan* ruang iklan kosong di sini, sila hubungi tranung2006@gmail.com
Associated Topics

Pendapat


  Ahmad Lutfi Othman
  Azizi Abdullah
  Abdul Kadir Jasin
  Mahaguru58
  Merah Tinta
  Amdang 81
  Ibnu Hasyim
  Cucu Mat Kilau
  Tun Dr Mahathir
  Rockys Bru
  Screenshots
  Cikgu Nuri’s Online
  Attakiri
  Abu Ayysah
  Suhaimi Taib
  Redhuan D. Oon
  Lagenda Buta
  Orang Klawang
  Tok Pijat
  Zahid Yusof
  Taranama
  Pemuda BukitKatil
  Kedahlenie..!!
  Dr Fikrah
  Putera Batu
  Addin
  Budu Online

  ...penarik beca
  Roslan SMS Corner
  Amin Iskandar
  A L- H U S S E Y N
  Ketua Perusuh
  Kuda Kepang
  Kickdefella
  Kuda Ranggi
  Putera Maya
  Lanh14
  Wan Nordin Yaacob
  Khalid samad
  Jed Yoong
  Dr. Hj. Hamirdin
  Malaysia Waves
  Sofi Wahab
  Telahan Politik
  Boneka, Penyu, SPR
  Jamaludin Md Isa
  Helang Jagat
  Meli Kapak Jangak
  Hishamuddin Rais

  Tun Telanai
  Faisal Tehrani
  Ibrahim Baba
  Fudzail
  Drs Idham Lim
  Ust Nasrudin
  Zaharuddin.Net
  Al-Bakistani
  SaifulIslam.Com
  Dr. Mohd Asri
  sya~reformis
  al-Kerohi
  Aduka Taruna
  Nik Abdul Nik Aziz
  jahilGoBlog
  Edyesdotcom
  Bulan Penuh 2012
  Rosli Salem
  Che Kamala
  Rusli Islam
  klpost.com
  Jiwo Kelete
  Cenangau
  Pemuda Wilayah
  Lilahi taala
  Kalam Perantau
  Tempe Goreng
  Sokong PR
  Janggut
  Tarmizi Mohd Jam
  Kopitiam Bang Nan
  Pink Turtle
  Perisik Rakyat
  Siasahdaily
  Pahang daily
  Sabahdaily
  Kampus Negara
  Al Banjari
  Bumi Perak
  Zabidi Morad
  Ahmad Fadhil
  Eddie Putra
  Amirulreza
  Rozmal Malakan
  Republik kata
  Go Malaysia
  Ahli Parlimen PAS
  A.M.K.N.S.
  Ust Idris Ahmad
  Mummy Rokiah
  Greenboc
  Lagi....
* Tidak mengikut susunan keutamaan
design by ethaidesign.com