Home Hantar Artikel Ke Forum Menu Berita Menua Akaun Anda Tops Hits Maklum Balas Iklan
Iklan Berbayar
Rahsia Suami Gagah Isteri SayangUntuk tempahan iklan sila klik di sini
Login/Masuk
Nickname

Password

Don't have an account yet? You can create one. As a registered user you have some advantages like theme manager, comments configuration and post comments with your name.
Modules
· Home
· Arkib Berita
· Cetak Artikel
· Downloads
· Feedback
· Flash_Player
· Forums
· iklandetik
· Journal
· Members List
· News_sol
· Private Messages
· PRK Sg. Limau
· Recommend Us
· Search
· Shout Box
· Submit News
· Surveys
· Top 10
· Topics
· TopikML
· Web Links
· Your Account
Shout Box

Only registered users can shout. Please login or create an account.
Minda Lutfi

Cantas senarai panjang kuasa PM, MB

Menteri KDN, Zahid Hamidi, tolonglah rasional sikit

Selepas kabinet baru, laluan kerjasama Pas-Umno lebih mudah

Tiga dialog santai pagi Rabu

Adakah saya masih bermimpi...

Miminimumkan rasuah, Miminimumkan kuasa .

Persepsi Buruk Mengenai Gabungan Pembangkang ...

Masih berpeluang menang walaupun tiga penjuru

Perak nampak mudah tapi cukup sengit

Lebih mudah Pakatan Harapan ambil alih Kedah
Semua...
Pendapat

Kita tadah tin Milo, dia tadah beg James Bond

Mengapa kita jarang dengar krisis dalaman BN?

Najib perlu selesai 5 ‘cabaran lama’ sebelum terima yang baharu

Dengan duit yang ada, usahalah untuk membeli pahala

Formula Baru Harga Minyak Hanya Penuhkan Kantung Pengeluar

IGP Wajib Siasat 1MDB, Jangan Lindungi Perompak Atasan Negara

AMANAH sudah mengaku kalah di kerusi Melayu?

Felda perlu lupuskan hutang RM5 bilion

Rakyat Sudah Meluat, Najib Yang 'Syok Sendiri''

'Memahathirkan' reformasi, mereformasikan Mahathir?
Semua...
Penulis Tamu

Rayuan sumbangan untuk biaya saman Sarawak Report

Perutusan Presiden PAS sempena Hari Raya Aidilfitri 1438H

Sayu ditinggal Ramadan

Selamat Menyambut Aidilfitri Kepada Seluruh Rakyat Malaysia

Rakyat mampu kembali kepada asas kemajmukan'

Surat terbuka Abdul Hadi kepada parti politik

Betul kata Mahfuz, saman DOJ

Hari Raya Terakhir Buat Umno Bn, Ubah!

Maruah Melayu

Hampir 30 Tahun , Baru Tubuh RCI Siasat Kerugian Urusniaga Mata Wang Asing
Semua...
Open Artikel

WSJ dalam tinta Annuar Musa

Tindakan Anwar kukuhkan DAP

Rekod baik UMNO selesaikan krisis

Tsunami Pakatan Harapan

'PM' Sebelum Menang?

Detik Baharui Perjuangan

Tiga penjuru menguntungkankah?

UMNO kuat kerana tiada tersirat

Kerajaan Selangor perlu segera singkirkan duri dalam daging

Jangan pilih kawan makan kawan
Semua...
Kritikan

Kenapa Presiden PAS Tidak Suarakan Hudud Terhadap Najib Razak

Mengapa PAS mesra dengan pemimpin korup?

Yang mengkritik dr kamarul, yang dispin saari sungib

Alkisah Berebut Jawatan Perdana Menteri

PAS sedang bekerja untuk Umno secara total

Apakah PAS berasa sudah cukup kuat?

PAS: Parti politik atau jemaah tabligh?

Kecelaruan mentel Politik Suhaizan

PAS yang semakin lemas

Jawablah dengan berhemah,wahai pemimpin politik!
Semua...
Rangking Forum
Kedudukan Forumer:
© 2009 Detikdaily
Online
Welcome, Anonymous
Nickname
Password
(Register)
Membership:
Latest: Mursyid
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 24846

People Online:
Visitors: 756
Members: 0
Total: 756
Anonymous Online

Statistik RealTime Semasa:

Sila klik..

Tawaran Istimewa Web Hosting
- 1 ruang iklan masih kosong -

Cantas senarai panjang kuasa PM, MB
Posted on Saturday, May 13 @ 19:16:45 MYT by paktam
Topik Dipaparkan: Minda Lutfi

Oleh Ahmad Lutfi Othman

Dalam satu kaji selidik, kepercayaan masyarakat awam terhadap orang politik begitu rendah sekali. Mereka disyaki mengamalkan rasuah dan tumbuk rusuk, sering menyalahgunakan kuasa dan mengambil kesempatan untuk kepentingan diri, kroni dan suku-sakat.Tinjauan rawak terhadap anak-anak muda yang tidak berminat mendaftar sebagai pengundi juga disebabkan kecurigaan yang sama, iaitu orang politik tinggi kerakusan-kegilaannya kepada kuasa dan wang. Isteri dan anak-anak juga tidak segan-silu mempamerkan kemewahan luarbiasa termasuk dalam status facebook.

Semasa mendedahkan kes-kes rasuah seorang menteri besar pada tahun 2001, saya menekankan bahawa bukan hanya kerana senarai salahlakunya  yang panjang, maka tokoh itu merupakan menteri paling korup di  Malaysia.

Lebih ramai bernasih baik

Kebetulan ada sumber yang dekat dengan MB berkenaan  yang menyalurkan maklumat dan fakta kes kepada saya, atau mungkin juga disebabkan masih mentah sebagai ketua eksekutif negeri, beliau tidak mahir untuk menyamarkan aktiviti jenayahnya.

Dan saya percaya, ramai lagi personaliti besar dalam Umno-BN yang terbabit atau sekurang-kurangnya terpalit dengan amalan makan suap itu. Cuma mereka bernasih baik kerana jenayah terkutuk itu sukar dikesan dan tiada maklumat yang bocor.

Sesungguhnya rasuah merupakan jenayah yang paling sukar dikesan berbanding, misalnya jenayah bunuh atau rompak, apabila saksinya tidak bersedia ke depan dan mangsanya pun payah dikenalpasti. Hampir tiada "mangsa" dalam jenayah korupsi kerana, dalam banyak keadaan, pemberi dan penerima mendapat habuan-kepentingan masing-masing.

Atau, walaupun sudah ada laporan yang dibuat kepada SPRM (dulu BPR), tetapi ia didiamkan begitu sahaja kerana pengadu tidak menghebohkannya. (Saya difahamkan, mengikut undang-undang, menjadi kesalahan bagi pengadu yang membuat hebahan kepada awam tentang kandungan laporan rasuah).

Restu-izin perdana menteri

Manakala banyak juga kes, terutama berprofil tinggi, yang memerlukan restu-izin pihak tertinggi untuk membuat pendakwaan di mahkamah walaupun fakta kesnya lengkap dan mencukupi. Jabatan Peguam Negara dilihat tertakluk sepenuhnya dengan kehendak Perdana Menteri. Kes berkaitan skandal mega 1MDB merupakan contoh klasik apabila hampir semua institusi strategik yang terbabit dalam siasatan diceroboh dan pegawai terbabit dipindahkan atau disingkirkan.

Saya turut dimaklumkan oleh sumber, dalam kes rasuah membabitkan seorang pegawai tinggi kerajaan dan tokoh yang dekat dengan menteri berkaitan, SPRM dikatakan terpaksa memilih untuk mendakwa kakitangan awam itu dan melepaskan orang politik.  "Seseorang harus dikambing-hitamkan kerana kes ini sudah terdedah luas kepada media. Pegawai tinggi itu dan anaknya pula tidak segan silu mempamerkan kekayaan luar biasa kepada awam," jelas sumber.

Seolah-olah ada mekanisme tersendiri oleh perdana menteri untuk menangani kes-kes rasuah menterinya. Dan pilihan ke mahkamah adalah opsyen terakhir yang amat jarang digunakan kecuali apabila kesetiaan tokoh politik itu kepada pernah menteri sudah hilang. Kerap juga fail kes korupsi dijadikan bahan ugutan atau permainan tarik-tali untuk sesuatu motif politik perdana menteri.

Bayangkan, untuk memulakan tindakan undang-undang kepada menteri rasuah terpaksa rujuk perdana menteri, maka usahlah berangan-angan untuk melihat orang paling berkuasa di negara ini dihukum kerana kesalahan mencuri puluhan bilion ringgit wang rakyat. Tiada lagi doktrin pengasingan kuasa apabila ketua eksekutif memonopoli segalanya, dengan kuasa tanpa sempadan.  Hilang fungsi semak dan imbang.  

Mekanisme politik

Malah dalam kes menteri besar yang saya adukan 16 tahun lalu itu, seorang menteri yang menjaga undang-undang memberitahu: "You pun faham Lutfi, kes besar seumpama ini hanya akan diselesaikan menerusi kaedah-kaedah politik juga, atau jika terpaksa akan digunakan daleh kesihatan sebagai sebab untuk mengundurkan diri. Atau mungkin hanya selepas pencen dan tidak berkuasa lagi barulah kita berpeluang melihat dia dibicarakan di mahkamah."

Saya juga teringat wawancara eksklusif dengan bekas menteri Dr Rais Yatim, ketika itu Timbalan Presiden Parti Semangat 46 di pejabat guamannya, Jalan Tuanku Abdul Rahman, sekitar Jun 1993.  Saya bertanyakan kaedah terbaik menangani masalah korupsi.

"Cara meminimumkan rasuah ialah mengurangkan kuasa menteri, pegawai pentadbir atau kuasa itu disahamkan bersama," jelas Rais, yang membuat kajian PhD dalam bidang berkaitan. Kajian itu kemudiannya diterbitkan dalam bentuk buku, pada pertengahan 1990-an, "Freedom Under Executive Power in Malaysia: A Study of Executive Supremacy."

Dalam temubula yang disiarkan majalah Tamadun itu, beliau memberi contoh, selain perdana menteri, kuasa menteri besar atau ketua menteri itu begitu besar, terutama berkaitan tanah, hutan dan hasil bumi.


Minimumkan kuasa

"Kuasanya melebihi bidang menteri persekutuan kecuali Menteri Kewangan dan Menteri Dalam Negeri," katanya. "Cuba kita senaraikan semua kuasa mereka dan bahaskan senarai itu dalam satu jawatankuasa khas untuk dinilai semula bagi meminimumkan kuasa yang jatuh kepada seseorang," tambah Rais.   

Merujuk kes rasuah terkini, khususnya membabitkan projek hartanah di Johor, saya terkesan dengan bicara seterusnya Rais, 20 tahun lalu itu: "Rumah merupakan industri yang pekat dengan rasuah. Dari mula memohon tanah, rasuah diberi. Menukar syarat tanah, rasuah diberi. Mendapat sijil kelayakan (CF) rasuah diberi. Sampai kepada siapa yang harus menghuni rumah, rasuah juga diberi. Rasuah berlaku di pelbagai peringkat, dari Pejabat Daerah sampailah kepada pejabat pemegang kuasa tertinggi."

Dan pastinya tidak akan melupakan kata-kata Rais sebelum saya mohon pulang tengahari itu:  "Satu lorekan mata pena (tandatangan) perdana menteri, menteri mahu pun menteri besar, boleh menjadikan seseorang itu sebagai jutawan dalam sekelip mata. Dan ini mesti dibetulkan."

Apabila berkunjung ke Johor baru-baru ini, saya agak hairan bagaimana menteri besar boleh berlepas tangan dengan kes korupsi Exco Perumahan dan Kerajaan Tempatannya. Antara dakwaan ke atas anggota exco terbabit adalah penipuan dan rasuah dalam penukaran status Lot Bumiputera kepada "Bumi released" (pelepasan daripada status lot Bumi.

Kes rasuah Johor

Sambil minum pagi, di sebuah restoran mamak di Taman Skudai, saya minta penjelasan Timbalan Pengerusi AMANAH Johor, Dzulkefly Ahmad. Mengikut Dasar Perumahan Rakyat Johor, 40 peratus daripada unit-unit kediaman yang dibina pemaju hendaklah dikategorikan sebagai Lot Bumiputera dengan harga diskaun 15 peratus lebih rendah daripada harga jualan pemaju.

Walaupun ada kelonggaran diberikan  jika selepas sembilan bulan daripada tarikh jualan dibuka atau projek perumahan telah siap 50% maka jika ada unit Lot Bumi  yang masih belum terjual, maka pihak pemaju boleh mohon pertukaran status lot itu kepada "Bumi released" daripada kerajaan negeri.

"Bila kerajaan menerima permohonan pemaju, Exco Perumahan dan Kerajaan Tempatan akan membuat kertas kerja untuk dibentangkan dalam Mesyuarat Jawatankuasa Hasil Bumi yang dipengerusikan Menteri Besar  untuk kelulusan.

"Setelah diluluskan Jawatankuasa Hasil Bumi sekali lagi kertas ini akan diangkat dalam Majlis Mesyuarat Kerajaan (MKK) Negeri Johor yang juga dipengerusikan  MB Johor untuk diluluskan," kata Dzulkefly, yang berpengalaman luas dalam bidang hartanah.

Teladani pemimpin bersih rasuah

Kesimpulannya, tambah beliau,  dalam proses penukaran syarat status Lot Bumi,  Menteri Besar Johor yang meluluskannya sama ada di peringkat JK Hasil Bumi atau MMK. "Ia boleh dikaitkan sama ada bersubahat, jika dalam pengetahuannya rasuah itu berlaku, atau 'negligence', jika tidak mengetahui rasuah itu berlaku, kerana sebagai pengerusi mestilah mengambil langkah-langkah yang munasabah dalam meluluskan sesuatu permohonan," tambahnya.

Mengulas isu sama, Ahli Parlimen Gelang Patah menasihatkan kerajaan  Johor supaya tidak dilihat seperti bersaing dalam soal kleptokrasi seperti Sabah, melalui skandal rasuah mega melibatkan agensi bekalan air negeri itu.

Khaled Nordin digesa  membuat usul khas di persidangan Dun terdekat bagi mengisytiharkan rasuah sebagai musuh nombor satu negeri berkenaan. Usul itu, harus disertakan dengan langkah-langkah bagi menangani skandal rasuah hartanah.

"Khaled harus ingat bahawa Johor telah melahirkan dua pemimpin tegar penentang amalan rasuah dalam sejarah negara – Presiden Umno pertama, Datuk Onn Jaafar dan anaknya, Tun Hussein Onn. Adalah menyedihkan bagi negeri Johor, yang mana telah melahirkan dua tokoh penting sebegitu, jika ia akhirnya menjadi negeri kleptokrasi seperti Sabah,” ujarnya.

Reformasi institusi strategik

Sesungguhnya, selain memastikan pemimpin eksekutif yang anti-rasuah. proses reformasi institusi strategik, termasuk meminimumkan bidang kuasa menteri, amat diperlukan segera untuk memerangi korupsi. Media independen yang berani membongkar salahlaku elit penguasa serta hak rakyat untuk mengetahui maklumat yang tersorok di bawah "rahsia kerajaan" mesti dikembalikan.

Itu langkah awal jika kita benar-benar serius mahu menangani musuh nombor 1 negara, dengan tidak mengabaikan usaha berterusan memperkasakan wibawa dan integriti SPRM.


Jom Ubah
Klik Untuk lihat paparan iklan
   * Sila e-mel kepada dollahharimau@gmail.com. Dapatkan maklumat lanjut di SINI

 
Related Links
· More about Minda Lutfi
· News by paktam


Most read story about Minda Lutfi:
Aktivis akar umbi ini mempunyai tanggapan dan sudut pandang tersendiri

Article Rating
Average Score: 0
Votes: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad

Options

 Printer Friendly Cetak Artikel


Klik untuk pakej iklan* ruang iklan kosong di sini, sila hubungi tranung2006@gmail.com
Associated Topics

Minda Lutfi


  Ahmad Lutfi Othman
  Azizi Abdullah
  Abdul Kadir Jasin
  Mahaguru58
  Merah Tinta
  Amdang 81
  Ibnu Hasyim
  Cucu Mat Kilau
  Tun Dr Mahathir
  Rockys Bru
  Screenshots
  Cikgu Nuri’s Online
  Attakiri
  Abu Ayysah
  Suhaimi Taib
  Redhuan D. Oon
  Lagenda Buta
  Orang Klawang
  Tok Pijat
  Zahid Yusof
  Taranama
  Pemuda BukitKatil
  Kedahlenie..!!
  Dr Fikrah
  Putera Batu
  Addin
  Budu Online

  ...penarik beca
  Roslan SMS Corner
  Amin Iskandar
  A L- H U S S E Y N
  Ketua Perusuh
  Kuda Kepang
  Kickdefella
  Kuda Ranggi
  Putera Maya
  Lanh14
  Wan Nordin Yaacob
  Khalid samad
  Jed Yoong
  Dr. Hj. Hamirdin
  Malaysia Waves
  Sofi Wahab
  Telahan Politik
  Boneka, Penyu, SPR
  Jamaludin Md Isa
  Helang Jagat
  Meli Kapak Jangak
  Hishamuddin Rais

  Tun Telanai
  Faisal Tehrani
  Ibrahim Baba
  Fudzail
  Drs Idham Lim
  Ust Nasrudin
  Zaharuddin.Net
  Al-Bakistani
  SaifulIslam.Com
  Dr. Mohd Asri
  sya~reformis
  al-Kerohi
  Aduka Taruna
  Nik Abdul Nik Aziz
  jahilGoBlog
  Edyesdotcom
  Bulan Penuh 2012
  Rosli Salem
  Che Kamala
  Rusli Islam
  klpost.com
  Jiwo Kelete
  Cenangau
  Pemuda Wilayah
  Lilahi taala
  Kalam Perantau
  Tempe Goreng
  Sokong PR
  Janggut
  Tarmizi Mohd Jam
  Kopitiam Bang Nan
  Pink Turtle
  Perisik Rakyat
  Siasahdaily
  Pahang daily
  Sabahdaily
  Kampus Negara
  Al Banjari
  Bumi Perak
  Zabidi Morad
  Ahmad Fadhil
  Eddie Putra
  Amirulreza
  Rozmal Malakan
  Republik kata
  Go Malaysia
  Ahli Parlimen PAS
  A.M.K.N.S.
  Ust Idris Ahmad
  Mummy Rokiah
  Greenboc
  Lagi....
* Tidak mengikut susunan keutamaan
design by ethaidesign.com