Header

Ustaz Awang Nasaruddin kembali ke rahmatullah

KUALA LUMPUR: Bekas Ketua Dewan Ulamak PAS Terengganu, Ustaz Awang Nasaruddin Abu Bakar, 74, telah kembali ke rahmatullah kira-kira jam 9.00 malam ini.

Beliau yang dikenali sebagai Ustaz Awang Jidin merupakan pemidato PAS terkenal pada tahun 1980-an dan 1990-an.

Sehubungan itu, Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dan Pesuruhjaya PAS Terengganu, Ustaz Saiful Bahri Mamat mengucapkan takziah kepada keluarga allahyarham.

Mereka mendoakan semoga allahyarham dihimpun dalam kalangan para syuhada dan solihin.
"Insya Allah saya akan sama-sama hadir untuk solat jenazah di Masjid Pekan Batu 6 jam 11.00 pagi 4.4.2014 (esok),” tulis Tuan Guru Abdul Hadi menerusi facebook.
Ustaz Awang pernah dianugerahkan Tokoh Ulama PAS Pusat pada Muktamar Tahunan PAS Ke-55 di Stadium Malawati, Selangor pada Jun 2009.

Beliau pernah dipilih sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Jeram pada tahun 1974 ketika kerajaan campuran Barisan Nasional (BN) yang memperuntukkan tiga kerusi Parlimen dan 10 kerusi Dun kepada PAS Terengganu.

Beliau juga pernah dilantik sebagai Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) pada tahun 1974 yang mewakili PAS Terengganu.

Jasa beliau kepada masyarakat di Terengganu amat besar dan pernah menjadi tenaga pengajar di masjid-masjid dan surau, pengasas Sekolah Rendah Islam Darul Taqwa Batu Enam, pengasas Masjid At-Taqwa Baru Enam serta dikenali sebagai pemidato PAS yang lantang.

Kehebatan ilmunya dalam bidang agama membolehkan beliau dilantik mengetuai Dewan Ulamak PAS Negeri Terengganu yang kelima selepas Ustaz Abas Awang, Ustaz Ismail Sulong, Ustaz Ghazali Ahmad dan Tuan Guru Abdul Hadi Awang. Beliau juga pernah memegang jawatan Yang Dipertua PAS Kuala Nerus

Kelantangan beliau berpidato di pentas PAS serta ketika mengajar agama sehingga digelar sebagai Ustaz Awang ‘Tukul Besi’ yang terkenal suatu ketika dahulu.

Beliau pernah menerima anugerah Pingat Jasa Kebaktian (PJK), Tokoh PAS Terengganu 2001 dan 2006 pada sambutan Jubli Emas PAS Terengganu.

Ustaz Awang pernah dimasukkan ke Hospital Sultanah Nur Zahirah Kuala Terengganu pada September 2009 akibat penyakit kencing manis, darah tinggi dan angin ahmar. Al-Fatihah

No comments

Theme images by billnoll. Powered by Blogger.