Header

BN kekal kemenangan tiga Dun di Perak


KUALA LUMPUR - Mahkamah Tinggi hari ini mengekalkan kemenangan BN bagi kerusi Dun Hutang Melintang, Changkat Jong dan Lubok Merbau selepas menolak petisyen pilihan raya difailkan seorang calon PKR dan dua calon daripada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) bagi mencabar keputusan PRU14 bagi kawasan Dun itu.

Ini berikutan keputusan Hakim Collin Lawrence Sequerah , yang membenarkan bantahan awal, masing-masing dikemukakan Adun Hutan Melintang Khairuddin Tarmizi, Adun Changkat Jong Mohd Azhar Jamaluddin dan Adun Lubok Merbau Jurij Jalaludin selaku responden terhadap petisyen pilhan raya yang dikemukakan tiga pempetisyen itu.

Petisyen Hutan Melintang dikemukakan G. Manivannan dari PKR manakala Faizul Mohamed Ismail dan Zulkarnine Hashim dari Bersatu masing-masing memfailkan petisyen untuk Changkat Jong dan Lubok Merbau.

Sequerah di dalam penghakiman ringkasnya berkata mahkamah mendapati ketiga-tiga penyampaian petisyen pilihan raya bagi kawasan berkenaan tidak mematuhi Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954.

Hakim itu berkata aduan oleh Zulkarnine bahawa Jurij memegang jawatan yang berpendapatan sebagai pengetua sekolah agama, tidak boleh dipertahankan.

Sequerah berkata ia adalah kerana berdasarkan afidavit yang diikrarkan Adun Lubok Merbau itu menunjukkan bahawa beliau sudah meletakkan jawatan sebelum pilihan raya.

Mahkamah sehubungan itu mengisytiharkan ketiga-tiga mereka sebagai Adun yang dilantik secara sah.

Sequerah turut memerintahkan Manivannan, Zulkarnine dan Faizul, masing-masing membayar kos RM10,000 kepada setiap Adun itu.

Dalam petisyen yang difailkan secara berasingan itu, ketiga-tiga pempetisyen memohon perintah mahkamah untuk membatalkan keputusan pilihan raya dimenangi tiga Adun berkenaan dan perintah untuk mengadakan pilihan raya kecil selepas mendakwa terdapat amalan rasuah ketika tempoh berkempen sebelum pilihan raya diadakan pada 9 Mei lepas.

Sementara itu, Jurij yang diwakili peguam Datuk Mohd Hafarizam Harun ketika ditemui berkata, beliau bersyukur kerana perkara itu sudah selesai dan mahkamah mengesahkannya adalah Adun sah bagi kawasan Lubuk Merbau. – Bernama

No comments

Theme images by billnoll. Powered by Blogger.