Header

Cakap perpaduan, tapi Kempen Shafie hentam saya kata Musa Aman


Bekas ketua menteri Sabah Musa Aman menggesa Presiden Warisan Mohd Shafie Apdal supaya berhenti menyerangnya ketika kempen kerana beliau tidak bertanding dalam pilihan raya.

"Kita melihat banyak video dan papan iklan memaparkan wajah Shafie dengan cogan kata 'membina negara', 'marilah kita bersama membina satu negara, tanpa mengira bangsa dan agama' dan ‘perpaduan', tetapi ucapan kempennya dipenuhi dengan ‘hentam Musa Aman!’

"Saya memahami perlunya beliau membuat ucapan politik yang berapi-api sepanjang berkempen, namun adalah memalukan bagi seorang pemimpin negeri berulang kali menyebarkan pembohongan dan tidak sepatutnya dilakukan oleh seorang individu yang bercita-cita menjadi perdana menteri," katanya pada satu kenyataan hari ini.

Bekas Adun Sungai Sibuga berkata sebelum ini, beliau telahmemfailkan saman RM1 bilion terhadap Yayasan Sabah dan Shafie kerana didakwa memfitnahnya.

Musa bertegas menafikan tuduhan beliau telah meluluskan kontrak Yayasan Sabah kepada beberapa individu.

"Saya berasa terpanggil membuat kenyataan ini untuk menjelaskan keadaan dan membersihkan nama saya daripada tuduhan yang dilemparkan oleh beliau.

"Kebelakangan ini, beliau membuat pelbagai fitnah, termasuk menuduh saya meluluskan kontrak Yayasan Sabah kepada beberapa individu tertentu.

"Justeru, saya menafikan sekeras-kerasnya tuduhan itu dan fitnah ini adalah percubaan memburukkan reputasi saya dan sekadar memenuhi agenda jahat," jelasnya.

Musa juga berkata Shafie sepatutnya mengutamakan agenda "meningkatkan infrastruktur, ekonomi, menyediakan pekerjaan dan peluang perniagaan," katanya lagi.

"Nasihat saya kepada Shafie ialah daripada terlalu memberi fokus kepada saya, dia sepatutnya memberitahu rakyat mengapa Warisan perlu menerajui Sabah dan mengapa dia patut dipilih untuk mengetuai kerajaan.

"Serangan bertali arus terhadap ‘Musa Aman’ tidak akan membantu Shafie dan Warisan mencapai agenda ini," katanya.

Pada 14 September, Shafie mendakwa hutan simpan seluas 700,00 ekar diberikan kepada "kawan dan keluarga" di bawah pentadbiran terdahulu.


______
DETIKDAILY
http://www.detikdaily.net/
https://www.facebook.com/detikdaily
https://t.me/detikdaily

No comments

Theme images by billnoll. Powered by Blogger.