Header

Mahkamah Rayuan sambung bicara kes bubar DUN Sabah


Mahkamah Rayuan tengah hari tadi menyambung semula pendengaran rayuan kes berhubung pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah pada 30 Julai lalu.

Panel tiga hakim dipengerusikan Datuk Abdul Karim Abdul Jalil mula mendengar rayuan itu semalam dan terpaksa menangguhkan ke hari ini selepas mendengar sebahagian daripada hujahan sehingga petang semalam.

Dua anggota panel hakim tersebut ialah Datuk Abu Bakar Jais dan Datuk Supang Lian.

Bekas Ketua Menteri Sabah Tan Sri Musa Aman dan 32 Ahli DUN merayu terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu yang menolak permohonan mereka untuk mendapatkan kebenaran semakan kehakiman mencabar keputusan Yang Dipertua Negeri Tun Juhar Mahiruddin membubarkan DUN.

Mahkamah sedang mendengar hujahan daripada peguam Datuk Firoz Hussein Ahmad Jamaluddin, mewakili 33 ADUN berkenaan, Peguam Besar Negeri Sabah Brenndon Keith Soh, mewakili Tun Juhar dan Datuk Dr Cyrus Das mewakili Ketua Menteri Datuk Seri Mohd Shafie Apdal dan kerajaan negeri Sabah.

Firoz menyelesaikan hujahannya semalam manakala Das akan menyambung hujahannya hari ini.

Peguam Kanan Persekutuan Suzana Atan mewakili Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Berikutan pembubaran DUN Sabah, SPR menetapkan 12 Sept ini sebagai tarikh penamaan calon dan tarikh pengundian pada 26 Sept .

- Bernama
______
DETIKDAILY
http://www.detikdaily.net/
https://www.facebook.com/detikdaily
https://t.me/detikdaily

No comments

Theme images by billnoll. Powered by Blogger.